Edward Riedl (M)

Kommunister och nazister är samma skrot och korn

I lördags var jag ledig och gick en sväng på stan här hemma i Umeå. Jag möttes då av unga människor som sprang omkring med röda fanor med hammare och skära. En onyanserad hyllning till en otäck och totalitär ideologi som förtryckt 100-tals miljoner mäniskor och mördat 10-tals miljoner människor. Jag har precis lika svårt för kommunister som nazister. Hur kan normalt begåvade människor anse att dessa mördar och förtryckarideologier har något att tillföra vårt öppna samhälle? RKU och andra sådana bokstavskombinationer som fanns med på dessa fanor får det att rysa hos mig. De är antidemokrater som vill fängsla människors fria tanke. Jag undrar om de verkligen förstår att de har mer gemensamt med nazisterna än med någon annan i vårt samhälle.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

36 kommentarer

 1. Rikard

  Förutom den otroligt trötta kommunism och nazism kopplingen så gör du den i anslutning till att nazistiska garden försökt mörda antirasister på öppen hata. Också samtidigt som din utrikesminister okritiskt stödjer Ukrainas regering som har fascister som försvarsminister, chefsåklagare samt fascistmiliser som patrullerar gatorna. Samma milis som en av förövarna för bara en vecka sedan besökte och uppenbarligen hämtade inspiration ifrån. Så svårt verkar ni ju inte ha med Nazister och fascister.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag menar att dessa två ytterligheter inom politiken har mer gemensamt med varandra än oss som tror på demokrati, tolerans och öppenhet. Våld är aldrig acceptabelt som politiskt arbetssätt.

 2. Uffe N

  Det roligaste med extremvänstern är inte ideologin i sig tycker jag, utan det faktum att de tycker att våld är en acceptabel politisk metod. Men bara så länge de själva står för våldet. Om ”motståndarsidan” tar till våld mot extremvänster blir det ett jäkla oväsen om att våld är olagligt….

 3. JonasE

  Håller med dig till viss gräns Reidl, då tendenser att ta till dödligt våld, mest tycks vara ett högerextremistiskt problem, samt att bakgrunden till dessas extremister agerande skiljer sig markant !!.

 4. lf

  Nu tar du ut svängarna ordentligt.Jag är ganska mycket ute på stan och jag ser sällan detta springande som du upplever.Jag tror att du är aningen för överhettad. Detta är en kontrast till då ni knackar dörr.
  Då träffar ni fantastiska medborgare och har trevlig samvaro.
  Detta håller inte Edvard Riedel som politiskt budskap.Det för enkelt och genomskinligt.
  Jag tycker att du skall ägna dig åt frågor som gäller Västerbotten.Vad har du gjort för Västerbotten under denna mandatperiod.Hur har du drivit frågan om Norrbotniabanan t.ex. Tala om hur du agerat för att behålla VolvoUmeverken.

 5. ceko

  AJ, AJ, Aj, Så Du fick Din lediga dag förstörd. Kan Du återhämta Dig i rimlig tid för detta? Det är helt ofattbart att försvaret la ner I 20 i Umeå. De hade ju kunnat skydda Dig från dessa ungdomar och Du hade sluppit se dessa röda fanor med hammaren och skäran på.
  Tycker Du att det var De var bättre i Ådalen i början på 1930-talet? Då militären rensade vägen med gevärseld från upplopp och demonstrationer som startats av fattiga arbetare som ville ha bättre lön.

  Men Ni blev ju bjudna på god mat som kostade 5 300 kr/person Varför kunde Ni inte betala detta själva, så de fattiga och arbetslösa slapp notan för Er.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Om du läste det jag skrev så skulle du direkt se att jag fördömer allt våld som politisk metod.

 6. Pilens

  För en gångs skull håller jag med dig! (Det är inte ofta)
  SÄPO sa i höstas att extremvänstern utgör ett större hot mot Sveriges demokrati än extremhögern.
  Tyvärr har dagens media en tendens att blåsa upp högerextremt våld medans vänsterextremt dito slätas över. Allt enligt rådande ”åsiktskorridor”.
  Ett exempel är bråket i malmö i helgen. Polisen är knäpptysta om vad som hände, inget har läckt ut. Rykten på nätet gör gällande att det var en uppgörelse mellan höger & vänster och att det hade väldigt lite med det fredliga mötet att göra.
  Men vänsterns version basuneras ut av den MP-V-S trogna journalistskaran. Det har gått så långt att dina partikollegor börjat föregripa polisutredningen och kräva politiska och polisiära insattser, baserat på den ”information” medierna pumpar ut.
  Där har du nått att jobba på Edvard.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag är ingen domare i detta. Jag konstaterar bara att extremvänstern och extremhögern på var sin kant sitter och rättfärdigar samt glorifierar våldet. De har därmed mer gemensamt med varandra än oss andra.

 7. trond

  Jag kan inte på allvar tro att du blir rädd, jag kan heller inte på allvar tro att du menar att kommunister och nazister är av samma skrot och korn… Det är SÅ intellektuellt ohederligt och så YTTERLIGT ohistoriskt att det bara är omöjligt att tro.

 8. PB

  94 miljoner mördade är väl ingenting för dessa vänstertomtar, vore intressant och se vad som skulle hända dessa naiva ungdomar om de med sina fanor tågade genom en före detta Sovjetrepublik tex Litauen. Då kunde de även även besöka KGB museet i Vilnius, bevarat med avrättningskammare och madrasserat tortyrrum och en utställning om helvetet i Gulaglägren, mycket intressant rekommenderas
  Nej, väx upp och skaffa jobb istället, vill ej som skattebetalare försörja dessa

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Skolan har där en viktig uppgift att förmedla vad dessa mördar och förtryckarideologier har ställt till med där dessa praktiserats.

 9. Alexander Szögi

  Det är oerhört provocerande att du som riksdagsledamot och vuxen man anser dig ha rätt att använda miljontals människors lidande som ett billigt slagträ i debatten om det politiska våldet 2014?? 1900-talets historia är fylld av brott som begåtts av både kommunister och nazister. Att klumpa ihop de båda och säga att det är samma sak i ett slarvigt blogginlägg är respektlöst och omdömmeslöst. Varför tycker du, Edvard Riedl (M), att det är viktigt att varna för unga människor med flaggor när nazister beväpnar sig och försöker mörda människor som demonstrerar i Malmö och Kärrtorp??

  Oansvarigt, omdömeslöst och respektlöst.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Men snälla människa. På vilket sätt har jag försvarat nazister enligt dig? Om du bemödar dig om att läsa mitt inlägg så ser du att jag fördömer båda dessa mördarideologier som förhärligar våldet som politisk arbetsmetod.

 10. Engelbrekt

  Moderater och nazister är samma skrot och korn.

  I lördags var jag ledig och gick en sväng på stan här hemma i Umeå. Jag möttes då av medelålders människor som sprang omkring med blåa pins, slips, bakåt slickat hår och en kopia av Atlas Shrugged. En onyanserad hyllning till en otäck och totalitär ideologi som förtrycker 10000-tals miljoner mäniskor och mördat 1000-tals miljoner människor. Jag har precis lika svårt för moderater som nazister. Hur kan normalt begåvade människor anse att dessa mördar och förtryckarideologier har något att tillföra vårt öppna samhälle? MUF och andra sådana bokstavskombinationer som fanns med på dessa pins får det att rysa hos mig. De är antidemokrater som vill fördumma människors fria tanke. Jag undrar om de verkligen förstår att de har mer gemensamt med nazisterna än med någon annan i vårt samhälle.

 11. Pingback: Reidl (m) om fasicmen | Daniel Nyström

 12. Johan B. Löfquist

  Tänk att det finns korkade människor som ändå kan lyfta en lön på minst 60 000 för att styra vårt land! Snacka om att schavottera med sin dumhet.
  Att vara politiker och ändå inte känna till skillnaden mellan nazister och kommunister – och dessutom stoltsera med det!
  Moderat Nyspråk, på min ära.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Båda dessa mördarideologier har samma syn på våld, mord och förtryck som arbetsmetod. Där har de mer gemensamt med varandra än med de som tror på demokrati, tolerans och öppenhet.

 13. Karl M

  Hur kan normalt begåvade människor sätta likhetstecken mellan nazism och kommunism, två så fundamentalt olika ideologier? Nazismen sorterar och värderar människor efter hudfärg, religion, sexuell läggning o.s.v., medan kommunismen anser att alla människor är lika mycket värda. Kommunismen är ingen våldsideologi såsom nazismen. Att man talar om revolution innebär inte att man förespråkar våld. En revolution kan genomföras utan blodspillan. Man är dock beredd att använda våld om det behövs, men så lite som möjligt.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Ditt inlägg visar precis hur förvirrad extremvänstern är. Vem menar du ska avgöra hur mycket blodsspillan som är ok? Du?

   Den som är beredd att använda våldet som metod har mer gemensamt med andra liknande ideologier än oss andra.

 14. Maria Skiddi

  Som kristen moderat får du leva med att vara nästintill lika hatad som SD. Vi är bara i Mars ännu och smutsen kommer i frustration att hällas på ALLT som är till höger om S. Håll huvudet högt!

 15. Pierre Dackmo

  Att klumpa ihop RKU och nazister som samma skrot och korn visar på ett större verklighetsfrämmande och historielöshet hos dig än hos den grupp ungdomar du kritiserar.

  Dessa ’kommunister’ var på stan för att visa sitt stöd i samband med en demonstration och manifestation för kvinnors lika rätt och värde anordnad av tjejjouren i Umeå på internationella kvinnodagen. Detta låter väl inte som något hemskt och våldsbejakande sammanhang? Vars var förresten företrädare för alliansen under denna manifestationen?

  Att RKU fortfarande använder hammaren och skäran handlar om (och detta är min upplevelse efter att under 15 år på olika sätt varit politiskt medveten och engagerad) sticka ut och till stor del provocera den del av etablissemanget som du tillhör, och bevisligen har de lyckats, snarare än att de vill hylla en ’förtryckarideologi’. Jag tror du har väldigt svårt att finna företrädare för dessa grupper som ställer sig bakom de förtryck Sovietunionen och Kina utsatte sin egna medborgare för.

  Så att stoppa dem i samma kategori som nazister och fascister, människor öppet hyllar och än idag istället känner en stolthet inför de brott mot mänskligheten som genomförts OCH genomförs än idag av fascister och nazister. Människor som anser sig ha rätten att utrota obeväpnade och oskyldiga meningsmotståndare är oerhört lågt av dig och gör mig fruktansvärt arg!

  Jag tillhör inte den autonoma vänstern men har många gånger haft djupa och svåra diskussioner med företrädare för de ideströmmarna ang. hur man ska bedriva den politiska kampen men har ALDRIG möts av argumentet att ta till våld mot oskyldiga människor någonsin är legitimt.

  Jag har träffat dig för ett par år sedan och jag upplevde trots allt dig som en intelligent och sund människa då trots att vi har väldigt skilda politiska åskådningar. Så hoppas detta inlägg är ett exempel på en ovilja eller oförståelse inför autonoma vänsterns val av fanor snarare än en ovilja att förstå det den verkliga faran mot människors fria tanke är den allt starkare och våldsamma bruna rörelsen i såväl Sverige som Europa.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag oroas av alla krafter som förespråkar våld som politisk metod. De som tor på våldet som politisk metod har mer gemensamt med varandra än med oss andra.

 16. Pingback: Riedl (m) om fascismen | Utveckling

 17. "Dosan"

  Dumheter. Som vanligt vet du ingenting och gör gärna osanna jämförelser för att försöka tjäna dina egna syften. Kommunism och nazism är helt skilda ideologier och har ingenting gemensamt. Kommunism står för frihet, människovärde, gemenskap och solidaritet – alla dessa saker som du föraktar och kämpar emot. Nazism står för rasism, rasbiologi och förtryck av alla som inte är vit rik medelklass, precis samma saker som du står för.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Min poäng är att likheterna i synen på våld och förtryck förenar dem mer med varandra än med oss andra.

 18. lisa

  Skillnaden ligger i att nazisterna dödar människor här och nu. Bara mellan 99-09 föll 14 personer offer i Sverige, då är det efter klippan men innan Peter Mangs. Senast någon blev mördad av vänstern var Amalthea.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Allt våld som politisk metod ska fördömas. Svårare än så borde det inte vara.

 19. Andreas

  Stort tack för denna plaskdammsgrunda kålsuparanalys! Låt mig också göra ett försök: du tillhör Moderaterna, precis som din partikamrat Carl ”Oljekungen” Bildt. Denne Bildt är en varm anhängare av den nya regeringen i Ukraina, vilken råkar ha fascister från partiet Svoboda på vissa nyckelpositioner. Några av de nazister som knivhögg aktivisterna i Malmö hade just varit på besök hos sina Svoboda-kamrater i Ukraina, där de hjälpt till i ”revolutionen”. Samma revolution som din partikamrat Calle B alltså gillar. Tänk vilka komplexa samband världen kan innehålla om man orkar stanna upp och fundera på det ett tag! Pröva gärna själv!

  Om du vill försöka ta till dig lite mer resonerande tankar kring dessa frågor, kan du med fördel läsa statsvetarprofessor Ulf Bjereld inlägg gällande medias hantering av naziattacken i Malmö. http://ulfbjereld.blogspot.se/2014/03/valdsdadet-i-malmo-dar-tva-man-och-tva.html

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det som borde vara lätt men är alltför svårt för en del är just det enkla i att fördöma allt politiskt våld som arbetsmetod. De som förespråkar våldets väg har mer gemensamt med varandra än med oss andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.