Edward Riedl (M)

Mattias X Lundberg

Den stora nyheten i Umeå är nu att företagaren och entreprenören Mattias X Lundberg blivit vänsterpartist. Att det blivit en nyhet är inte så konstigt eftersom han valt att utmana människor i Umeå med sitt utsvävande utsvävande levnadssätt. Det har provocerat många att han som duktig företagare tjänat pengar på välfärdsproduktion och sedan visat hur han använder pengarna tillsammans med en tidigare socialdemokrat långt ut på vänsterkanten. Innan hon började jobba hos Mattias så var hon en av Umeås starkaste kritiker mot privata vinster i välfärden. Det har sannolikt retat många gamla socialdemokrater och även andra.

 

Jag känner inte Mattias. Det jag vet om honom är ungefär det jag läst i tidningen. Jag har bara träffat honom vid ett tillfälle och fick då en mycket positiv bild av honom och hans engagemang för sitt företag. Jag har mycket svårt att få ihop den personen med ett medlemskap i vänsterpartiet. Men det är inte min sak på något sätt även om det blivit en medial nyhet. I Sverige kan man bli medlem i vilket parti man vill utan att andra har med det att göra. Det är faktiskt riktigt bra och är något vi bör vara rädda om. Sedan har Mattias valt att bli offentlig med det vilket innebär att det säkert kommer att pratas en hel del om det de kommande dagarna.

 

Det finns gamla myter om att vänsterpartister ska vara låginkomsttagare och att moderater ska vara rika. Så ser inte världen ut idag. De flesta som idag engagerar sig i nya moderaterna har helt vanliga jobb precis som alla andra. Vi är både sjukskrivna och arbetslösa precis som alla andra. Lika lite konstigt (eller mer norrländskt okonstigt) är det att mycket rika personer blir vänsterpartister. Jag såg för några år sedan att vänsterpartiet var det parti som hade flest adliga på ledande positioner. Kanske kommer de också att bli det partiet med flest rika?

 

Däremot kommer jag att bemöta Mattias när han felaktigt påstår att människor har det dåligt i Sverige. Aldrig tidigare i vårt lands historia har så många haft det så bra som idag. Vanligt folk med vanliga arbeten har idag ekonomiska marginaler och därmed möjligheter tidigare generationer bara kunnat drömma om. En politik som S, V och MP vill driva där skatter på jobb och företagande ska chockhöjas kommer att leda till att jobb och företag slås ut med följden att färre människor i Sverige kan försörja sig själva och bidra med skatteintäkter till våra gemensamma utgifter. Jobben kommer att bli valets viktigaste fråga. Alliansen har svaren på hur jobben ska fortsätta bli fler. Det innebär dessutom mer pengar till vår gemensamma skola, sjukvård och övriga välfärd. Där kommer jag och Mattias att stå på helt olika sidor i den politiska debatten. Men jag önskar honom all lycka till som företagare i framtiden. Sverige behöver duktiga och driftiga företagare.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

25 kommentarer

 1. Annika

  Mattias är ju Umeås nyaste och största pajas!
  Lägg inte tid på honom, han vill bara synas i media

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det är svårt att inte kommentera de påståenden han har som jag menar är helt felaktiga.

 2. €dor

  Ja det är märkligt, vänstern som utger sig vara räddaren för de ”fattiga” stämmer alltså inte. Hur tänker vänstern och Jonas Sjöstedt förklara det här? Ska bli intressant se vilken förklaringen blir. Jobba ihop med en riskkapitalist? Ha, ha, ha….

 3. €dor

  Jag ville bara korrigera mitt förra inlägg och säga att moderat politik står mig inte nära, jag tycker bara det är konstigt hur vänsterpartiet utvecklats. Politiken i dag har gjort att allting övrigt i samhället går bakåt. Det är bara löner och skatter som diskuteras. Jobben utvecklas inte speciellt mycket.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag har nästan förstått att du inte är moderat utifrån dina tidigare inlägg.

 4. N-O

  Om alliansen har svaren på hur arbetslösheten ska minskas , varför i hela friden
  har ni inte gjort något åt den tidigare ?

  Jag menar , att via skattepengar öka Max och Mcdonalds vinstuttag har ju bevisligen
  inte sänkt någon arbetslöshet och slakten av A-kassan och sjukförsäkringen gav
  som enda effekt att drygt 30% fler får socialbidrag , vad har ni då kvar för ideer ???

  Jag är en vanlig arbetare och de där marginalerna du skryter om har då gått mig
  förbi och hamnat hos de med högre inkomst istället , däremot har jag med egna ögon
  fått se konsekvenserna av er politik där cancersjuka ska vägras sjukersättning och
  jag kan lova dig att man inte blir friskare av att vara utan pengar till medicin…..

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Men nu har jobben blivit fler i Sverige trots den globala ekonomiska krisen där jobben blivit färre i många andra länder.

 5. JonasE

  Blir man sjuke eller arbetslös och Moderat, så är man knappast Moderat länge till – då man verkligen får uppleva hur ni Moderaterna aktivt förstört dessa två trygghetsystem !!.

  Sen så är det en fråga om sätt att mäta om man som du påstår att ”Aldrig tidigare i vårt lands historia har så många haft det så bra som idag”, eller som Eurostat mäter så har många fått det sämre med Allianspolitiken !!.

  Att en av dessa välfärdspirater blivit vänsterpartist, frångår ju inte det faktum att det är Allianspolitik som givit honom möjligheten till ”sitt utsvävande levnadssätt”….med skattemedel !!.

  Fortfarande är det så att de 10% med lägst inkomst missgynnats i Allianspolitiken, och att ”Alliansen har svaren på hur jobben ska fortsätta bli fler”………..motsägs ju av verkligheten om och om igen !!.

  Verkligheten tyck vara ett återkommande problem för Moderaterna, och verkligheten avspeglas ju också i opinionen tur nog, så vi slipper mer förstörande av välfärden efter 2014 !!.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Som vanligt överdriver du å det grövsta. Sverige har ett av världens mest utbyggda och mest omfattande trygghetssystem.

 6. Mattias

  Hej Edward!

  Har du någon källa på ditt påstående att Vänsterpartiet skulle vara det med flest adliga i ledande positioner?

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det var någon artikel om det för länge sedan. Den som vill kan säkert googla fram den.

 7. Bergis

  Den gamla högern var ärliga och sa att -Vi vill sänka skatten för de rika för då blir de glada! Det du Riedel, det vågar du inte säga. Istället vill du få det att se ut som om vanligt folk vinner på skattesänkningar. Men ni har sänkt skatten mest för ett fåtal rika personer men låtit alla de andra vara med och betala kalaset. Det största misslyckandet med era skattesänkningar är den massarbetslöshet som nu råder i Sverige, främst hos ungdomarna i nyliberalismens ekonomiska politik. Helt enkelt för att ni har använt arbetslösheten som ett medel för den ekonomiska politiken. Resultatet är förfärande, massarbetslöshet och aldrig någon tillbakagång. Ni vill ha ökade löneklyftor, privatiseringar och ner skuren välfärd. Och det vet vi att det betyder, arbetslöshet. Sedan skyller ni arbetslösheten på löntagarna och de arbetslösa själva. Ni använder arbetslösheten i Sverige med att pressa löntagarna och pressa de arbetslösa. Vet du vad Riedl? Jag känner en stark tveksamhet till er politik som utgår från att alla ska satsa på sig själv. Hävda sin styrka utan att bry sig om andra. Det är att predika egoism och det blir ett kallt ödsligt samhälle att liva i. Istället borde du påminna om att vi människor behöver varandra. Varför ska arbetare som har de sämsta och tyngsta jobben få försämrad sjukförsäkring och försämrad a-kassa när de blir arbetslösa när andra grupper får skattesänkningar? Varför ska våra pensionärer betala högre skatt bara för att de slutat arbeta? Varför bygger ni inte ett samhälle där alla har rätt till trygghet?

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Sverige har nog världens mest omfattande och utbyggda trygghetssystem i världen. Dessutom har vi sänkt skatten för vanligt folk vilket inneburit att vi haft den snabbaste reallöneutvecklingen i hela EU.

 8. Bonden

  Jantelagen fick just ett ansikte. Att ge sig på både Mattias och hans fru som du gör skrämmer mig verkligen. Du resonerar så man blir rädd. Att en man tjänat pengar på välfärdsproduktion och använder dom? Usch va hemskt och fult. Dessutom uppfylla en dröm som de flesta killar har, att äga en Ferrari? Huvva sa den avundsjuka borgaren.

  Stora som små industrier, stora och små företagare, stora som små penningplacerare osv. ALLA vill tjäna pengar. Även den ”vanliga” arbetaren som borgarna vill leva av, typ såna som du och din politik. Alla vill bli rikare. Mattias kanske har insett att livet är mera än så, vad vet du innan du uttalar dig? Du är bara avundsjuk och har inte mera att komma med mer än att trycka ner någon annan i tron att du själv kommer upp. Men du fick ju synas du med nu;)

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Läs gärna vad jag skriver igen. Ett par veckor innan han blev vänsterpartist ville han starta ett parti till höger om moderaterna.

 9. Marianne R Johansson

  Förstår att det sticker i ögonen på en Moderat när en riskkapitalist går och blir Vänsterpartist! Måste ju Erkänna att även jag undrar om han läst Vänsterns partiprogram? Men det får man väl anta att han gjort? Och vem som helst ska ju få gå med i vilket part man vill, bara ideologin stämmer!
  Jag har svårt att tro att någon som är långtidssjukskriven eller arbetslös är Moderat! Era skattesänkningar har gett mest till höginkomsttagare och företag, så nog är Moderaterna fortsatt höginkomstagarnas parti!

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Läs gärna vad jag skriver igen. Ett par veckor innan han blev vänsterpartist ville han starta ett parti till höger om moderaterna.

 10. Leif

  Vilken chock för Moderaterna. En rik person som har allt säger att andra har det dåligt ställt med Moderaterna som styr. Ta bort skygglapparna

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Läs gärna vad jag skriver igen. Ett par veckor innan han blev vänsterpartist ville han starta ett parti till höger om moderaterna.

 11. Pingback: Ge dig Lennart Holmlund (S) | Edward Riedl (M)

 12. Pingback: Holmlund rätt om Mattias X Lundberg | Daniel Nyström

 13. Denny Vikberg

  Riedl påstår att aldrig tidigare i vårt lands historia har så många haft det så bra som idag, och det kan mycket väl stämma, men det är också så att antalet fattiga ökat under Alliansregeringen samt att de med sämst inkomster (sjuka och arbetslösa) fått sämre ekonomi både relativt och i absoluta tal.
  Att många fått det lite eller i vissa val mycket bättre ekonomiskt väger lätt när de med lägst inkomster fått det sämre.

  http://www.politism.se/agneta-berge/jo-ericson-fattigdomen-okar-i-reinfeldts-sverige/#post-10512

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Den absoluta materiella fattigdom har halverats under alliansens år vid regeringsmakten och är lägst i hela EU. Däremot har den relativa fattigdomen ökat marginellt. Den ökade dock snabbt under Göran Persson och har nästan stannat upp under våra år vid makten.

 14. Pingback: Holmlund rätt om Mattias X Lundberg | Utveckling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.