Edward Riedl (M)

Personförföljelse är offentlighetens baksida – Men det är inte acceptabelt

Nu känner jag Åsa Ågren Wikström väldigt bra både som tidigare kollega i riksdagsgruppen men också privat eftersom hon är gift med min gode vän och politiska kollega sedan många år Anders Ågren. Jag har tagit del av hur först media under en period behandlade henne. Självklart finns det inget fel begånget men ibland försöker media ändå misstänkliggöra offentliga personer utan grund. Som bekant är det ibland mer än lovligt svårt att bevisa sin oskuld och även om man gör det är ju den allmänna tolkningen att det inte finns någon rök utan eld. Sådana mediastormar går tack och lov över väldigt fort. Det kan drabba alla som är offentliga personer och är en tråkig del av den viktiga öppenheten. Men alternativet att media inte granskar är långt mycket värre. Därför står de flesta ut och genomlider sådant. Förvisso hoppar ibland en del goda människor av sina politiska uppdrag. Men de flesta tar sig vidare lite hårdare i huden.

 

Men sedan råkar många av oss också ut för personer som ser det som sin livsuppgift att på olika sätt göra livet surt för oss. Det kan handla om allt från hot, förstörelse av egendom, beställa hem saker så ansenlig tid får ägnas åt att avbeställa och skicka tillbaka grejorna, förtal, ryktespridning, personförföljelse i varierande grad. För kvinnor handlar det ofta om att förlöjliga deras kompentens och gärna med lite sexuella anspelningar. För det är oftast män som utsätter både offentliga kvinnor och män för den här typen av förföljelse och hot. Ibland är det bara jobbigt och ibland är det mer än så. Det finns säkert en och annan som tycker det är rimligt att offentliga personer ska stå ut med sådant. Jag menar att det är helt oacceptabelt.

 

Det värsta som kan hända är när offentliga personer tvingas förändra sina beteenden för att ett litet fåtal personer utsätter dem för svinaktigheter i varierande grad. Det är därför mycket tråkigt att Åsa Ågren Wikström nu är en i raden offentliga personer som tvingas förändra sin offentliga närvaro för att hon inte orkar med den ständigt pågående personförföljelsen från några enstaka knäppgökar. Ja jag skrev knäppgökar. Låt oss kalla dessa vuxna män för vad de faktiskt är.

 

Karl-Gustav Sjöström skriver på VK-bloggen om Åsa, ibland flera gånger per dag, där han misstänkliggör allt hon gör i sitt arbete och mycket mycket mer. Nu senast var det Karl-Gustav Sjöström som i ett av hans upprepade blogginlägg om Åsa Ågren Wikström ifrågasätter en tjänsteresa som hon gjort till Göteborg. Han insinuerar både det ena och det andra. När fakta är att hon varit på tjänsteresa just till Sverigemötet i Göteborg, på uppdrag av sin chef i kommunens tjänst. Ingen hemlighet överhuvudtaget. Sjöström lägger då ned tid på att blogga om tjänsteresan och ringer t.o.m. upp Umeå kommun för att efterforska var Åsa Ågren Wikström är. Det är ett förföljarbeteende som följer ett obehagligt mönster där han är en av några män som ägnar mycket tid åt Åsa och hennes person.

 

Jag tror de vuxna män som håller på med sådant här i grunden är olyckliga människor som skulle kunna göra något mer meningsfullt än att hela sin vakna tid följa vad andra gör och hela tiden se någon konspiration i detta.

 

Läs mer här.

 

Edward Riedl (M).

20 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Nej, förföljelsje är obehaglig och ska bekåmpas. Men en tjänsteresa måste få ifrågasättas (oavsett man har rätt eller fel). Och visst kan man tycka att skapandet och tillsättningne av denna tjänst som omvärldsbevakare gick lite konstigt till.
    Finansminister Anders Borgs förbudsmoralism mot alkohol (Den socialdemokratiske finansministern Thorsson på 20-talet sa att ”brännvin ska inte kosta mer än att en arbetare har råd att ta sig en sup”. Även höjda tobaksskatter är fel, inte minst chockhöjningen på snus. EU-kommissionen följer med allt vad vi gör med snuset i Sverige – inte minst när ”folkvalda” i kommuner inför snusförbud. Därför är moralisten Anders Borgs uttalanden och chockhöjning av snusskatten mycket illa. Överhuvudtaget är jag väldigt less på moderaternas förvandling till
    Nya Förbudspartiet Moderaterna. Det är nu i väldigt många fall ni drivit förbudspolitik:
    Sänkta hastighetsgränser
    Höjda alkohol- och tobaksskatter (de var redan skyhöga)
    Världens strängaste sjöfyllerilag
    Sänkta hastighetsgränser
    Höjda fordons- och bensinskatter
    En rigid narkotikapolitik med klappjakt på många unga människor

  2. Ulf Parde

    Mer ang.. Nya Förbudsmoderaterna: Reinfeldts och moralisten Anders Borgs partkollegor i Tyskland med ”mutti” Merkel i spetsen har en ölskatt på 80 öre – och den höjs aldrig. I dag hörde jag i dagens P1 en svensk kulturkvinna (Olof Lagecrantz` dotter tror jag det var) boende i Berling prisa staden där hon bl a framhöll stadens alla Biergarten. Dagens Tyskland är på många sätt ett mycket trevligare, friare och liberalare land än det Förbudssverige som numera även moteraterna är varma tillskyndare av.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag delar inte din kritiska syn på moderaterna och vår tid vid regeringsmakten. Jag frågar dig vilka partier du menar vore bättre än moderaterna.

  3. Monica Ekman

    Åsa, jag blir verkligen upprörd å dina vägnar. det är ju inte så lätt att värja sig mot den här typen av personförföljerser. Finns inget som kan ursäkta sättet man gör det på. Jag står vid din sida och tror att det finns många med mig som gör det.

  4. lf

    Edvard Riedel, Att vanliga människor försöker att få insyn i de kommunala besluten, är det fel? Du tar till brösttoner som om vanliga medborgare är hatiska.Du anklagar media för att vara boven.Jag har aldrig varit med om en person som du Edvard Riedel som anklagar media och dessutom allmänheten för svinaktigheter.
    Om KG Sjöström och vi alla andra vill veta vad som händer i de beslutande organen som vi väljare har valt dem till då, vill vi inte mötas av surr och skitsnack.
    Nu måste du förklara hur en anställd inom Umeå kommun har bemötts av svinaktigheter,men även om hur rekryteringen gått till

    Men du svarar väl om 2 månader

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Självklart ska medborgarna ha insyn. Det var inte om det som jag skrev.

  5. lf

    Menar du Edvard Riedel att det är personförföljelse då man vill veta fakta om hur en anställning gått till.
    Jag har aldrig anklagat Åsa Ågren.Men jag tillhör tydligen de män som bedriver kritik mot henne.
    Nu måste vi lyfta frågan,kan vi vanliga medborgare inte kritisera det politiska etablissemanget utan för att anklagas för skitsnack .Att du tror att det olyckliga människor som söker sanningen då är du ute och cyklar .Men du kanske har sansat dig efter du kört Vätternrundan.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Självklart är det inte personförföljelse att fråga hur en anställning gått till. Men nu var det inte om det jag skrev.

  6. Anna

    Det handlar inte om förföljelse. Däremot har han drivit frågan om tjänstetillsättningen väldigt mycket, och kanske om folket hade fått svar på sina frågor så hade det lagts ned, men vi är fortfarande många som står som levande frågetecken. Sedan hör det kanske inte till normaliteten att lokala skattebetalare betalar sina kommunala tjänstemän att åka på partiers årsmöten, särskilt inte sådana som de själva sympatiserar med. Du som sitter på fakta kanske vet, är alltid Umeå kommun representerade vid respektive partis årsmöte/kongress? I så fall är det kanske bara vi skattebetalare som är oinformerade, och detta är något som satts till standardarbete i Umeå kommun för att kunna bedriva omvärldsbevakning vassare. Om så är fallet så får vi svar, och vi kan även följa upp vilket resultat närvaro vid partiers årsmöten/kongresser har givit kommunen kontra kostnad. Man måste ifrågasätta skattepengarna, vad är det vi betalar för? Moderaterna har ofta ifrågasatt Umeå kommuns höga skatt vs andra kommuner, att sedan medborgarna i sin tur ifrågasätter hur de pengarna sedan används borde inte vara alltför förvånande? Om det är förvånande, förklara gärna varför du tycker det. Tack!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Intressant att du så tvärsäkert vet att det inte handlar om personförföljelse. Var menar du att gränsen går då?

  7. Gerd

    Edward Riedl, du skriver att du känner Åsa väl och att du tagit del av hur medierna behandlade henne under en period. Utgår från att du då avser tiden i höstas då hon fick sparken från Vännäs kommun och lite senare då tjänstetillsättningen i Umeå kommun blev känd. Du skriver vidare att ”självklart finns inget fel begånget men ibland försöker massmedia ändå misstänkliggöra offentliga personer utan grund”.
    I ditt förtroendeuppdrag som riksdagsman vars viktigaste uppgift är den lagstiftande makten så går du ut och säger att inget fel begåtts. Du vet säkert att beslutet att tillsätta Å Å-W på tjänsten är överklagad till Förvaltningsrätten. Ärendet är inte behandlat/avgjort ännu och du går ändå ut och säger att inget fel begåtts. Det är otroligt korkat, kanske till och med olagligt. Vare sig regeringsledamöter eller lagstiftande riksdagsledamöter ska ha åsikter om rättsfall som inte är avgjorda.
    Å Å-W är inte en offentlig person, även om hon tillhör den kategori av människor som gärna ser sig som en sådan. Hon har varit M-politiker men är sedan 3 år tillbaka en vanlig tjänsteman. Först i Vännäs och numera i Umeå, även om beslutet inte vunnit laga kraft ännu. Du skriver ”förvisso hoppar ibland en del goda människor av sina politiska uppdrag…” Det är alltså hög tid för dig och även familjen Ågren att ta till sig att Åsa inte längre är en förtroendevald politiker.
    Du skriver också att Å Å-W på uppdrag av sin chef varit på tjänsteresa för att närvara vid moderaternas Sverigedagar i Göteborg. Tillåt mig tvivla. Åsa är vare sig informationsansvarig eller journalist. Hon deltog ju i mötet som kommunal förtroendekvinna för M och det är svårt att se att det ska ha något med hennes arbetsuppgifter att göra. Vänd på steken och säg vad du tycker om följande scenario (upphittat).
    Tamara Spirit har en man (självklart är han också vänsterpartist) som hon fått in på kommunens avlöningslista. Ingen normal rekrytering föregick anställningen. Tidigare jobbade han som kommunchef i Vännäs. Det gick inte så bra, tyvärr fick han sparken, nåja med 12 månaders full lön. Inför valet så ska Vänsterpartiet ha upptaktsdagar bland kommunala förtroendevalda V-politiker. Dagarna är förlagda till Göteborg. Han har så mycket tid över på jobbet så han pratar med sin chef om han inte kan få delta och få resan betald av kommunen. Chefen är ju en gammal kollega från Vännästiden så det ordnar sig säkert. Kommunmedborgarna kan väl ändå inte ha något mot detta. Han ska ju informera om vad som sades på mötet. Nå ja det var ju utsändning på TV2 också så alla som är intresserade av vänsterpartiets valupptakt kunde följa detta. Att han inte varit eller planerar att delta i något annat partis upptaktsdagar säger han inget om. Det kanske beror på att ingen släpper in älsklingen Tamara och då vill han inte åka. Om detta upphittade scenario skulle inträffa så är jag övertygad om att det skulle komma välmotiverade reaktioner både från dig, Ågren och allmänheten.
    Att Åsa känner sig tvungen att sluta twittra kan du väl knappast anklaga K-G Sjöström för. Han har kritiserat tillsättningen och nu även tjänstgöringen och det gör han via sin egen blogg. Jag är rätt övertygad om att han inte ens läst hennes meningslösa twitter. Det är ganska anmärkningsvärt att du som riksdagsman kommer med dessa anklagelser. Allmänhetens förtroende för det politiska systemet borde vara viktigt även för en högerman som du.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.