Edward Riedl (M)

Det blåser ingen vänstervind

Trots att det är lite kyligare ute så blåser det ingen vänstervind som många före valet påstod. De röd-gröna partierna fick inte större stöd av Svenska folket valet 2014 än de hade 2010. Det som gör att Sverige förlorar Europas bästa regering är istället att vi moderater tappat många väljare till sverigedemokraterna. I media kommer det att spekuleras mycket om detta de kommande fyra åren. Varför gick så många av våra väljare till SD? Men utan att föregå någon djupare analys så är det nog inte omöjligt att många av våra väljare var missnöjda med den generösa invandrar och flyktingpolitiken. Anledningen till att S stod emot detta väljartapp var nog sannolikt deras flörtar som gjordes i t.ex. EU-valet där de med fina ord körde det beprövade: Svenska jobb ska i första hand gå till svenskar. Det finns en oro där den allt snabbare globaliseringstakten av ekonomin göder den typen av missnöje. Den politiska uppgiften för de nya moderaterna tillsammans med alliansen måste vara att visa på att det är just öppenheten och våra ekonomiska reformer som gjort och gör att Sverige idag hävdar sig bättre i den globala konkurrensen. Det ger i slutändan trygghet. Vi klarar oss faktiskt bättre än de allra flesta utvecklade länderna i världen. För jag tror inte det är rasism bakom SD:s framgångar. Det handlar istället om oron för om jobben och välfärden verkligen räcker till om det kommer en massa nya människor till Sverige.

 

Så det blåser ingen vänstervind i Sverige. Däremot blåser det en vind av oro för globaliseringens utmaningar genom hela Sverige som SD varit bäst på att fånga upp. Ingen vill hamna utanför och bli av med jobbet och sina framtidsdrömmar. För de som upplever denna rädsla nådde vi i alliansen inte fram med budskapet att vi är bäst i hela EU på nya jobb. Inget annat land i EU har så stor andel av befolkningen i arbete som just Sverige har. Vi är idag ett av västvärldens minst skuldsatta och mest konkurrenskraftiga länder. Men fakta biter aldrig på den gnagande oron som många känner.

 

Svaren är varken stängda gränser som SD vill eller stängd ekonomi som vänstern vill. Vi måste istället möta människor med berättelsen om hur hela Sverige och alla i Sverige ska bli vinnare i den globala ekonomin. Länder som likt Frankrike på socialistiskt vis försöker drömma sig tillbaka till en tid där Europa inte behövde konkurrera med resten av världen kommer att se snabbt stigande arbetslöshet och dramatiskt försämrat välstånd. Tyvärr ser Sverige ut att få en bakåtsträvande S-regering utan att väljarna röstade för den typen av lösningar som redan misslyckats i Sverige och på andra ställen i världen. Men det blev konsekvensen när SD vann över många tidigare M-väljare. Att blunda eller drömma sig tillbaka kommer aldrig att vara svaret på framtidens utmaningar.

 

Edward Riedl (M).

5 kommentarer

 1. Erik

  Ni politiker, förutom SD, beskriver inte ekvationen. Vad kostar migrationspolitiken på kort sikt och kan man tala om pay-off tid? Den 13 december år 1989 röstade Riksdagen genom den regering som företräddes av Ingvar Carlsson att kraftigt inskränka mottagningen som då låg på 20 000 personer per år. Nu talas det om ett behov av 80 000 personer per år. Hur ser ”affärsplanen” ut? Jag tror att vi måste ha ett generöst mottagande. Vi kan inte stänga gränserna. Vi behöver en ökning av befolkningen så att vår välfärd kan garanteras. Och att Sverige successivt blir ett spännande och mångfasetterat land.

 2. Gandalfdenvite

  Det blåser dock en skrämmande stark fascistisk vind över Sverige! ”Smygrasismen” och främlingsgfientligheten har aldrig varit större än efter 8 års Alliansregerande!

 3. JonasE

  Alliansens ”vi och dom” tänkande har klart underblåst denna ”vind av oro” – ni driver ju ingen politik för alla, då ni konsekvent gynnat vissa till andras nackdel….så har det varit och resultatet har ju blivit……mer SD

 4. Gandalfdenvite

  Jag är i grunden socialliberal, har alltid röstat på Fp, men efter 8 år av Alliansregering så känner jag mig grundlurad eftersom Alliansen har misslyckats med precis allting, och att Alliansen återinförde slaveriet via den av Riksdagen förbjudna Fas 3 gjorde det omöjligt för mig att ännu en gång rösta på Fp eller något annat Alliansparti! Se gärna denna dokumentär gjord av SVT som visar Alliansens totala misslyckande när det gäller ”arbetsmarknadspolitiken”: http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/ostnytt/article2330165.svt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.