Edward Riedl (M)

Varför kan de inte bara samarbeta?

Media fylls just nu med olika avdankade politiker, fackpampar och näringslivsfolk som har ett budskap: Väljarna har nu röstat fram ett svårt parlamentariskt läge, så varför kan ni inte bara sätta er ner och samarbeta? Vid ett första ögonkast kan det tyckas vara både logiskt och enkelt. Men alla de som kommer med sådana klokheter har alla sina olika agendor och syften med vad de säger. Socialdemokrater vill återgå till den gamla tiden när de alltid styrde oavsett vad väljarna sa. De styrde bara i olika minoritetskonstellationer. Alltid S i regering och sedan kunde andra partier få lite olika inflytande. Makten framför allt. En hel del folk från näringslivet är nu på allvar oroade för en eventuellt företagarfientlig politik. Det oroar också facken då deras medlemmar jobbar i de företagen som hotas av en företagarfientlig och jobbfientlig politik. De ser gärna att allianspartier får inflytande så S, V och MP inte genomför den politiken de gick till val på.

 

Jag har skrivit en tidigare blogg på det här temat. Läget i riksdagen är inte komplicerat. Valet 2010 var alliansen störst men i minoritet. Valet 2014 är de röd-gröna större men i minoritet. Det är fullt möjligt att styra Sverige i minoritet.

 

Så varför kan inte alla bara samarbeta? Självklart ska vi samarbeta i frågor där det är möjligt eller särskilt angeläget. Men i grunden vill inte alliansen och de röd-gröna inte samma sak. Den ena sidan vill ha fler som jobbar och den andra sidan vill att vi ska jobba mindre. Den ena sidan vill ha kvar kärnkraften vid sidan av att vi bygger ut det förnybara medan den andra sidan vill avveckla direkt även om det försvinner jobb. Den ena sidan vill satsa mer på försvaret och den andra sidan vill satsa mindre. Jag kan fortsätta. Men poängen är att vi erbjuder er väljare olika paket som hänger ihop och är beroende av varandra. Olika politik ger olika utfall. Alliansens samlade politik har varit en framgångssaga i ett annars dystert Europa de senaste åren. I de andra EU-länderna har det fördelats nedskärningar eftersom de saknat jobbpolitik och tillväxt. I Sverige har vi istället fler som jobbar, kraftig tillväxt och ständiga möjligheter att satsa mer pengar på olika delar i välfärden. Det går inte att först slå sönder våra reformer som lyckats så bra och sedan tro att fler jobb växer fram och att det i framtiden finns mer pengar att fördela. Politik är en helhet. Men självklart kan vi samarbeta i vissa enskilda frågor.

 

Men det vore direkt fel att samarbeta på ett sätt som gör att det inte spelar någon roll hur ni väljare röstar. S, V och MP fick inget ökat väljarstöd mellan valen 2010 och 2014. Däremot tappade vi moderater så många väljare till SD att de röd-gröna blev större än alliansen. I första läget går då bollen över till S, V och MP att bilda regering. Det kan aldrig vara rätt mot er väljare att vi i det läget överger våra löften och hjälper S , V och MP så att de kan slå sönder våra tidigare reformer i lugn och ro. I en demokrati är det viktigt att det finns en stark opposition. Så hedrar vi valresultatet. Så nästa gång du hör någon säga: Varför kan de inte bara samarbeta? Ställ då frågan vad de har att vinna på det…

 

Edward Riedl (M).

5 kommentarer

 1. JonasE

  Då har du missat poängen helt, frågan skall inte vara ”vad de har att vinna på det”, utan vad är bäst för Sverige, samt att det är en stor skillnad nu mot för 2010 – Alliansen hade ingen opposition i aktivt samarbete så som det är nu…..Ni ger SD större makt !!.

 2. Roger

  Tro inte du behöver oroa dig, Sossarna och Miljöpartiet fixar det .

  Blir nog med hjälp av både V och Sen C och FP i vissa frågor. Kanske nån fråga som M kan få vara med på ett hörn också.

  Förstår att det är jobbigt att tappa så mycket och sen tappa era främsta politiker och om Alliansen nu spricker så blir det nog problem att få nån makt framöver .

  Löfven blev en för svår motståndare 🙂

 3. Tobias

  du lovordar alliansens fantasiska politik, och i nästa mening medger att ni förlorat mängder med missnöjda väljare till SD!? Helhet? hänger ihop? lite verklighetsförankring och insikt från din sida kanske?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.