Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Digital utbildning


Hur många svenska universitet finns kvar om 10-15 år? Hur kommer de snabbt växande digitala studiemöjligheterna att påverka övrig utbildning? Och olika landsändar?

Den här artikeln om utbildningslandskapets drastiska förändring sätter igång en del funderingar. Några ser en uppenbar risk att de flesta universitet i världen rätt snart får lägga igen då den nya tekniken gör det möjligt för alla att läsa för världens främsta lärare, hemma.

Visst finns lockande tankar med möjligheten att studera för Harvards professorer i Hyngelsböle och Hällfors. Men nog låter det torftigt att tillbringa hela sin studietid, och ha allt utbyte, digitalt. Jag tror inte att människan i någon ålder är skapad för ett liknande liv. En stor del av vår utveckling och vårt växande sker också vid möten och impulser som inte bara är rationella och vetenskapliga. För att inte tala om socialisationen, utvecklandet av kultur och samlevnad. Till den behövs människor.

Jag hoppas att den konservativa akademiska världen hittar vägarna att nyttja den digitala teknikens möjligheter och det på ett positivt och människovänligt vis. Skulle morgondagens variant på gårdagens ”ligga vid universitetet” innebära att alla ligger hemma på kammaren och hänger fysiskt ensamma framför sin dammiga skärm, då låter framtiden gråare.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Kicki

  Oj oj, Jan… Jag läste min första digitala Universitetskurs i slutet på 90-talet. Sedan dess har det blivit flera internetbaserade kurser som alla varit helt utan fysiska träffar. Testa att läsa en sådan kurs så kommer du nog att ändra uppfattning. Det är ett perfekt sätt att kunna studera för den som är exempelvis förälder till sjuka barn, förvärvsarbetar vid sidan om studierna eller helt enkelt tycker om att styra sin egen tid. Vissa av oss älskar ju att sitta framför datorn. Detta innebär ju inte att vi inte är sociala med människor irl på andra tider på dygnet. Och i dagens samhälle är vi ju också väldigt sociala på nätet parallellt med detta. Som grädde på moset kommer jag nu att läsa in Yrkeslärarexamen på distans samtidigt som jag jobbar. Efter det kommer jag att vara garanterad jobb under resten av min livstid. Bättre kan det knappast bli 🙂

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Hej du!
   Det är klart distansstudier är en fantastisk möjlighet. Det är viktigt att de universitet och större lärmiljöer vi har förmår att än mer infoga teknik och nya distansmöjligheter i sin verksamhet. T.ex. genom att kunna ha riktigt goda distansföreläsare, nu är det ofta väldigt lite av föreläsning.
   Skulle man inte lyckas med förnyelsen så menar många bedömare, som i artikeln, att vi kan stå inför en universitetsdöd av väldiga mått framöver.
   Sen finns det också många som uttrycker känslan av torftighet efter utbildningar helt utan träffar. Generellt gissar jag sådana fungerar bättre ju äldre man är och ju mer av ”komplettering” det handlar om.
   När jag gick rektorsutbildningen blev det nog som jag förväntat mig att halva behållningen kom från mina erfarna studiekamrater. Mycket av den delen kan man förstås få med även genom nätseminarier, men jag tror det mänskliga mötet är viktigt.
   Därför hoppas jag som sagt att de traditionella lärmiljöerna lyckas med sin digitala pedagogiska förnyelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.