Dalen – Helsingborg (3-8): Några av ljusglimtarna från en trist säsongsinledning

Rustad med en av Marias chokladbollar och en kopp kaffe ska jag nu försöka hitta något positivt att säga om den inledande matchen för säsongen i svenska superligan (SSL) för Dalens herrar. Det är dock svårt att säga något annat än att inledningen knappast blev som vi hade hoppats på med en ganska klar förlust mot gästande Helsingborg. Motståndarna förvaltade spelvändningarna väldigt väl, precis som förväntat, men höll samtidigt Dalen borta från att sätta de flesta av sina lägen. Slutresultatet till trots var det inte så att det var en match där Helsingborg utklassade Dalen spelmässigt, men Dalen hade problem med nerver på vissa håll vilket ledde till några alldeles för enkla mål inledningsvis, skapade momentum och fick det sedan krossat vid Helsingborgs 2-5-mål och det går inte att missa att det är många nya spelare som ska spela in sig i laget och framför allt i SSL. Det kommer ta tid för Dalen att hitta formen, men potentialen finns där och jag tror att det kommer växa fram mer och mer under säsongen.

Ljusglimtarna

Precis som många andra var jag nog lite besviken över utfallet i matchen och jag tror inte att det var många av spelarna i Dalen som kände sig nöjda efter matchen. Det var inte så att alla gjorde en dålig match egentligen, men den går knappast till historien som något särskilt minnesvärt heller. Jag har dock funderat lite i efterhand på vilka ljusglimtarna var i Dalen och det fanns ändå ett antal sådana.

 • Oliver Bodén är den första spelare jag tänker på – delvis för den vackra framspelningen till Daniel Sonidssons mål i matchen, men även för att han kändes mognare i spelet sedan föregående säsong och jag gillar också att han har ett lite lurigt sätt att skjuta på ibland som gör honom lite oberäknelig på ett intressant sätt.

 

 • Adam Strand började matchen lite skakigt, men växte snabbt in i den och jag gillar hans förmåga att driva fram bollen med högt tempo när han sätter fart. Han fick visserligen bara en assist i poängprotokollet idag, men han var också oerhört nära på att få in ett mål också, men fick se sig besegrad av en helt makalös räddning från Helsingborgs Jonathan Edling. Nå, det dröjer nog inte allt för länge innan Strand gör mål i SSL.

 

 • Att se Pär Forsman liksom ånga sig igenom motspelare kommer jag nog aldrig tröttna på. Viljan och styrkan besitter han och det är nog inte den första spelaren jag skulle vilja gå in i en frontalkrock med på planen…

 

 • Power play-spelet är också en sådan där detalj som kanske är svår att bedöma från ett ynka tillfälle i matchen, men vad fasen. Jag letar efter ljusglimtar och en tycker jag ändå var att Dalen höll igång ett tempo under första halvan av det numerära överläget som förtjänade att leda till ett mål. Det var precis vad vi saknade hela förra säsongen – målmedvetenhet, tempo och bollförflyttning i kombination med att flera av spelarna sökte chanserna och tog dem när de uppstod. Mer av den varan tack!

 

Formationerna kändes också ganska bekanta efter att ha följt Dalen i Scandic cup och där har jag egentligen inte några invändningar – det finns en intressant potential i alla tre formationerna. Det som kommer bli intressant att se är förstås konkurrensen på vissa positioner, likväl som hur Dalen kommer göra med sparkapitalet i form av spelare som kämpat sig tillbaka från sina skador. Nå, vi får se hur det utvecklar sig under säsongen.

2 kommentarer

 1. Micke

  Tyvärr så känns det som vi i år kommer få kämpa för överlevnad och undvika de två sista platserna. Alldeles för ineffektivt och passivt spel och inte i närheten av det presspel som lanserades för ett par säsonger sedan. Hoppas innerligt att vi slipper skador på nyckelspelare annars är jag rädd att denna säsong kan sluta i nedflyttning.

  • Anthony Sundström (inläggsförfattare)

   Jag förstår oron, men hoppas förstås att du har fel och såg bättre tendenser i Scandic Cup än mot Helsingborg. Jag tror dock att vissa justeringar behöver göras i spelet och vi behöver ta bättre vara på de chanser vi får med rakare och mer distinkta spelvändningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.