Storsatsningen på damallsvenskan och förbättringspotential

Jag tänkte ägna en stund åt att skriva ned lite tankar om något som jag personligen känner väldigt starkt för och det rör frågan om att skapa intresse för den sport som ligger mig och många andra varmast om hjärtat: innebandyn. Så länge jag kan minnas har det lyfts i olika sammanhang att det i största allmänhet görs för lite för att lyfta fram innebandyn och för att skapa intresse nog för att hjälpa sporten att växa mer än bland antalet utövare – hur får vi publik till matcherna och lyssnare till poddar, läsare till artiklar och ett allmänt intresse kring innebandy? Hur ska vi göra för att konkurrera med andra populära sporter?

Jag sitter verkligen inte på svaren, men inspirerad av Joel Milesson som gör skillnad genom att på twitter framföra ärliga åsikter om saker som kan förbättras och på så vis bidrar till en positiv utveckling av bland annat statistikföring och annat rörande innebandy vill jag också framföra lite tankar som förhoppningsvis är konstruktiva men som ett pågående ryggskott möjligen riskerar att färga ovanligt griniga i tonen.

Ett gemensamt abonnemang – för ett större intresse?
Eftersom jag själv har extra stor anledning att intressera mig för allsvenskan på både dam- och herrsidan denna säsong har jag uppmärksammat något som känns som en uppenbar missad möjlighet och det är det galna i att ha två separata abonnemang för dam- respektive herrallsvenskan. Konstaterades det inte redan för sisådär hundra år sedan, när det beslutades att SSL dam och herr skulle ingå i samma abonnemang, att det främjar intresset att erbjuda ett gemensamt abonnemang som täcker in både damerna och herrarna om vi vill öka intresset för hela ligan? Den som följer ett lag på ena sidan kan mycket väl passa på att se lite matcher på den andra sidan när möjligheten ges och det ändå ingår i abonnemanget. Det känns då skrattretande att det alltså är billigare att följa både SSL dam och herr (179 kr/mån) än att exempelvis följa endast herrallsvenskan (199 kr/mån). Och då har jag inte ens kommit in på skillnaden i kvalitet vad gäller både sändningar och kommentatorer m.m. om vi jämför de båda… Jag tycker ärligt talat att det känns alldeles för mycket som det gjorde när jag precis började följa innebandyn för ett antal år sedan: ”var glad att matchen sänds över huvud taget” och det är något av ett hån både mot lagen i allsvenskan och deras supportrar med tanke på priset för att följa allvenskorna. Lösningen är förstås att baka in båda abonnemangen i ett och samma paket till en rimlig månadskostnad.

”Storsatsningen”
Jag är nog kanske lite långsint också, men jag minns hur det skrevs på innebandy.se om att det skulle storsatsas på damallsvenskan (https://www.innebandy.se/nyheter/svensk-innebandy-storsatsar-pa-damallsvenskan) – vilket lät toppen, tänkte jag. Tyvärr har vi nog en lång bit kvar innan storsatsningen är något mer än att erbjuda något som borde vara en självklarhet (att alla matcher sänds) och en god tanke (studio allsvenskan och veckans match) som behöver mer engagemang och kontinuitet för att riktigt bära frukt. Förstå mig rätt, jag tycker verkligen om initiativ som studio allsvenskan och jag hyllar det verkligen, men det krävs mer än två (?) avsnitt per säsong om det ska kännas som en seriös satsning. Och vad gäller att alla matcher sänds förstår jag att vi måste börja någonstans, men att den näst högsta ligan sänder alla matcher 2023 får vi väl ändå ta som en självklarhet? Och kanske kan kvalitén i sändningarna följas upp lite grann också på sikt. Jag kan bara konstatera att om det här är definitionen av en storsatsning är jag jäkligt tacksam att det inte var en normal satsning för då antar jag att vi hade fått nöja oss med liverapporterna?

Sådant som ändå ger mig lite hopp om framtiden och alltid får mig på bra humör det är att se både privatpersoner och föreningar göra egna små satsningar för att bidra till att sprida innebandyn utanför planen. Det finns fortfarande poddare som väljer att prata om just innebandy där vi har den kanske kändast innebandypodden för tillfället, Protest mot domslut, eller mindre kända poddar som likväl fortsätter kämpa på såsom Duo SSL, eller den nystartade Visby IBK-podden som jag tycker är ett trevligt initiativ från Gotland. Själv saknar jag en tid då det faktiskt fanns mer bloggande och artiklar, men det kanske på vissa sätt är en döende form för att nå ut med sina budskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.