Dalens säsongsinledning: Tolv poäng till Umeå och hemmavinst i toppmötet för herrarna

Så var säsongen äntligen igång även för innebandyserierna under svenska superligan och med det bjöds det på en rafflande innebandylördag där totalt fyra av Dalens lag spelade i division ett och allsvenskan. Jag ska visserligen försöka undvika att skriva allt för mycket om matcher som jag själv inte haft möjligheten att se eftersom det enda jag då rimligen kan uttala mig om är mer svepande slutsatser baserat på matchprotokollen, men jag kan inte låta bli att hålla ett öga på ibis för att följa hur det går för våra lag i de olika serierna. Det får dock klassas som en helt klart fin start på säsongen för Dalens samtliga lag där fyra spelade matcher resulterade i full pott och totalt tolv inspelade poäng till våra svartvitklädda.

IBF Dalen
IBF Dalens damer åkte upp till Luleå och spelade bortamatch mot seriekonkurrenten IBK Luleå som slutade en poäng och placering ovanför Dalen föregående säsong i allsvenskan norra och matchen slutade med vinst för Dalen (2-5). Poängbäst i matchen blev Dalens tremålsskytt Moa Kruuka.

IBF Dalens herrar inledde säsongen av division 1 Norra med en hemmamatch mot Öjebyn och vände underläge 1-3 med halva matchen spelad till vinst med 7-5 i slutändan. Poängbäst blev Dalens Adam Forsman med sina 2+2 och jag vill minnas att han gjort något enstaka byte i svenska superligan med IBK Dalen för någon säsong sedan? Hur som helst, starkt av Dalen att vända matchen och ta hem de tre poängen och en för övrigt rolig serie att följa för den som gillar fartfylld innebandy. Nu var det ett tag sedan jag och Maria följde division 1, men det är något otroligt charmigt och härligt med den fröjdiga och ibland något vårdslösa innebandy som det brukar bjudas på längre ner i seriesystemet och det finns även gott om sköna profiler i årets upplaga av Norra.

När jag ögnade igenom serien för ett tag sedan fångades min blick framför allt av Gimonäs som har ett riktigt profilstarkt lag med bekantingar bland annat från IBF och IBK Dalen. Framför allt möjligheten att se Johan Eriksson spela innebandy kittlar ju, men även spelare som Jim Johansson, Gustaf Rönnholm, Linus Andersson, Tobias Svensson och Tobias Gustafsson är gamla bekanta för egen del. Sedan håller jag verkligen tummarna för att Tobias Sikström får spela helt fri från skador. GUIF kan bli tuffa i år!

Damernas säsongsinledning
IBK Dalens damer åkte norrut till Skellefteå och tog sig an Gamla Stan som gjorde en bra föregående säsong som nykomlingar i allsvenskan och slutade fyra i tabellen. Det är dock ett lag som vad jag läst mig till haft en stor spelaromsättning till denna säsong och för den som följt Dalens silly season har förstås koll på att både Emmy Helander och Elin Hultman värvades därifrån till den aktuella säsongen. I Gamla Stan har vi dock bland annat två Dalenbekantingar i Emma Bäcklund som spelade för IBK och Wilma Bäcklund som spelade för IBF.

Med nämnda förutsättningar var det inte direkt en överraskning att Dalen var favorittippade inför mötet och våra damer levde även upp till förväntningarna och matchen slutade 1-6. Bäste målskytt i matchen blev Elin Hultman med sina två mål.

Herrarnas säsongsinledning
Så har jag kommit till den enda match jag hade möjlighet att se under gårdagen: Dalens hemmamatch mot Visby som slutade med hemmavinst och siffrorna 8-4. Jag ska vara försiktig med att uttala mig allt för mycket om lagen i herrarnas allsvenska på förhand, eftersom jag inte följt den tidigare i någon större utsträckning, men det är inte ett vågat påstående att kalla det ett förmodat toppmöte i serien när dessa båda lag med höga ambitioner möts. Jag var imponerad av Visby som jag tyckte bjöd på intensitet, fysiskt spel och en del luriga passningar som gjorde att det kändes viktigt att ständigt vara på sina tår. Deras målvakt Rasmus Ekström stod också upp riktigt bra i matchen och gjorde det onödigt svårt för Dalen emellanåt. Visby har även ett antal profilstarka namn i bland annat Wilmer Viinamäki och tidigare Mullsjöspelaren Kim Ganevik som det till och med här uppe i norr varit svårt att missa.

Dalen har för övrigt ett riktigt härligt upplägg för säsongen där de kommer spela huvuddelen av sina matcher i den klassiska Gammliahallen (Umeå Energi arena Vatten). Av privata skäl har vi för en tid inte möjlighet att vara på plats den närmaste tiden, men det är helt klart en uppgradering som publik jämfört med en dåligt fylld arena Vind. En klar nackdel var dock golvet som användes för matchen – eller ska jag kanske uttrycka det golvet som inte användes? Det var tydligen något fel med golvmattan som skulle användas och matchen spelades i slutändan på parketten vilket gjorde det närmast omöjligt att följa bollen i sändningen och förhoppningsvis är detta något Dalen får ordning på till kommande matcher.

Om jag ska kommentera något från matchen, med fokus på Dalen, fick jag en bra känsla från säsongsinledningen. Tre mycket viktiga poäng, men också ett kvitto för laget och oss supportrar att Dalen är mer än ett bra lag på pappret. Det känns riktigt bra att få börja säsongen på rätt sätt, men det är samtidigt otroligt viktigt att inte dra för stora slutsatser av en match. Vi har en lång och lärorik säsong framför oss och vi måste vara ödmjuka och arbeta hårt för jag är övertygad om att de andra lagen i serien kommer sätta oss på prov. Det såg vi ju om inte annat hos seriekonkurrenten Sundsvall som slog ut oss ur svenska cupen nyligen…

Dalen gjorde för övrigt en del aktivt coachande under matchen och det kanske är mer väntat så här tidigt under säsongen. Spelare som bytte formationer och lite nya kombinationer som vi inte sett så mycket av under försäsongen. Fredrik Edholm tillsammans med Kronberg och Carlbom till exempel i stället för att spela i den första formationen där vi framför allt sett honom. Emil Wiklund tillsammans med Hedlund och Åkerlund, en intressant trio. På backsidan gick Vihtari Hansson in och avlastade och han gjorde det bra, men personligen hoppas jag få se honom högre upp i banan. Strand inledde i första backpar men efterhand flyttades Forslund upp dit tillsammans med Forsman. Anton Ahlbäck växlades in och ut en del. Utan att riktigt kunna sätta fingret på det tycker jag nog fortfarande att backsidan känns lite trevande och sårbar, men vi får se om det balanserar sig under säsongen. Känslan är att den inte är helt satt ännu och kanske kommer vi få se en del justeringar framåt?

Jag gjorde även några noteringar under matchen som jag tänker kan vara värda att nämna i korthet.
Vår målvakt Anton Grönlund kändes verkligen incheckad, gjorde en riktigt bra match och höll nere siffrorna för Visby och fyllde mig med lugn. AG är en viktig trygghet att ha där bakom backarna! Alexander Hedlund gjorde flest mål i Dalen förra säsongen och visade direkt prov på hans teknik och fina avslut med sina två mål och ser ut att vara i god form. Ketil Kronberg var på spelhumör och en av Dalens bästa spelare i matchen och verkade ha fint stäm med Fredrik Edholm som visade ännu en gång att han inte bara kan skjuta utan även har ett fint sinne för passningar, något som Ketil var skicklig på att utnyttja till fullo.

Kommande matcher
Nästa match för Dalens herrar spelas den 1 oktober klockan 17.30 borta mot Älvsjö. Föregående säsong slutade Älvsjö på en sjätteplats i tabellen och det ska bli en intressant ny bekantskap att stifta för egen del.

Damerna spelar sin nästa match hemma mot AIK den 30 september klockan 13.00. AIK spelar i den östra allsvenskan till vardags och är bekanta för Dalen efter att de bland annat möttes i kvalspelet till SSL förra säsongen där Dalen gick segrandes med 2-0 i matcher.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.