Dalens spelarmaterial (dam)

Jag fortsätter bloggandet med att försöka mig på att bryta ned vårt damlag i lite närmare detaljer. När Maria agerade testgrupp åt mig över tidigare inlägg var hennes första kommentar efteråt att jag hade mer att säga än vad hon hade förväntat sig, men jag känner i ärlighetens namn att jag bara skrapar på ytan och nog famlar i mörkret en del i min okunskap. Förhoppningen och mina intentioner är dock att göra ett bättre bloggår denna säsong. Som jag sa när herrarna åkte ur och damerna missade SSL-kontraktet med pyttesmå marginaler är det viktigt att alla vi som brinner för Dalen försöker bidra på de sätt vi kan för att stärka våra lag och spelare på olika sätt. Oavsett om det är genom att heja på dem på plats under säsongen, vara aktiva i sociala medier eller genom att göra trevande försök av bloggande, poddande eller intervjuande – låt oss stötta Dalen hela vägen framåt!

Min övergripande känsla kring damlaget uttryckte jag tidigare som en lyrisk känsla med höga förväntningar. Den känslan kvarstår efter en försäsong där det gjorts vad som förväntats. Dalen har vunnit de matcher de ska och kanske lite mer därtill genom att bjuda upp till två riktigt bra matcher mot Thorengruppens mästarlag i både DM-finalen och svenska cupen, samt vinsten av Scandic cup där Dalen till slut drog det längre strået i en jämn final mot topprivalen i allsvenskan norra: RIG Umeå. Framför allt visade Dalen prov på mental styrka i finalen mot RIG när de vände underläge till vinst i slutändan, trots att det märkbart tagit ut sin rätt att spela många matcher på kort tid med det högintensiva spel Dalen spelar.

Backsidan
Backsidan i Dalen är intressant och jag tycker inte att det känns helt självklart vilka spelare som kommer agera backar respektive forwards eller centrar när serien väl drar igång på grund av att det finns spelare i detta lag som visat att de kan användas där de behövs, men också för att det finns spelare som jag personligen tror har egenskaper som skulle kunna fungera bra på lite olika positioner. Jag har faktiskt haft lite problem att klura ut vilka backar Dalen kommer använda sig av i laget nu efter en del positionsbyten under försäsongen. Känslan har varit att backsidan improviserats på grund av att det saknats en del spelare, men om jag börjar med att utgå från laguppställningen på ibis har Dalen följande backuppsättning:

Lisa Ehlin
Ida Waern
Sara Danielsson
Ida Hansson
Emma Sarkkinen
Lisa Sjölund
Annie Ehlin
Julia Holmgren

Okej, det ger en viss fingervisning, även om jag inte är säker på att den stämmer till 100 %. Jag ska dock börja grotta lite närmare i backsidan och de mest självklara backarna i Dalen och som jag i nuläget håller högst är följande tre: Emma Sarkkinen, Ida Hansson och Lisa Sjölund. De förstnämnda två var förmodligen en av seriens bästa (seriens allra bästa?) backpar föregående säsong och jag tror knappast att de kommer hålla en lägre nivå denna säsong. Lisa Sjölund överraskade och växte fram till lite av en personlig favorit för mig med hennes otroliga lugn i försvarsspelet och styrka i närkamperna och jag ser fram emot att se vem hon kommer spela med till vardags kommande säsong.

När ryktena gick om att Camilla Lundin skulle återvända till Dalen och med tanke på att hon skolats om till back i Rönnby är det lite lockande att föreställa sig ett backpar med Sjölund, men det är frustrerande tyst om Lundins återkomst. Häromdagen upptäckte jag dock att hon numera står registrerad för IBF Dalen på ibis och frågan är om det är tanken att hon ska göra en stegvis återkomst till IBK, eller gör något liknande som Caroline Stattin gjorde tidigare när hon började hjälpa IBF och successivt klev över till tränarrollen. Eller har det bara blivit fel? Onekligen är det en spelare som med sina erfarenheter kommer göra gott för IBK när de går för att ta klivet upp? Nåväl.

Om backlistan stämmer har vi nyförvärven Sara Danielsson och Annie Ehlin som sannolikt konkurrerar om en plats i det andra backparet. Vi har även Lisa Ehlin som är en trygg back som gjort det bra tidigare och Ida Waern som fungerar på alla positioner, men som jag gillar på backplats just för att hon är en bollstark spelare som inte håller tillbaka i närkamperna. Waern är ju annars en spelare som är lite svårplacerad just för att hon lika gärna kan få en annan roll för dagen och lika gärna kan ta plats högre upp i banan…

På temat spelare som kan kliva in på alla möjliga positioner har Dalen för övrigt ett antal tänkbara namn. Elin Björke kan likt Waern vara ett bra alternativ. Även Rut Marklund har under försäsongen visat att hon kan agera back om det behövs och jag har på min lista som jag skrev upp innan jag kikade på ibis även skrivit upp Ida Sundström som också är en spelare som likt Waern och Björke kan gå in lite varstans och göra det riktigt bra. Jag tyckte att Sundström överraskade mycket positivt på mig förra säsongen och tror att hon kan vara en bra backkandidat till detta Dalen om det behövs. Lina Nyby är också en tänkbar back som jag tror skulle kunna göra gott med sitt sinne för spelet. Frågan är ju även om Julia Holmgren är tänkt att spela back för Dalen och hur mycket vi kommer få se henne under säsongen.

Forwards och centrar – och att ta ut tre femmor
De har inte alltid spelats som förstafemma under försäsongen, men råder det någon tvekan om vilka som är Dalens första formation? Här kommer vi rimligen att se Rut Marklund, Linnéa Bäckström och Hanna Kristoffersson (HK) med fortsatt stort förtroende att spela tillsammans. En härlig trio framåt, med talangfulle Marklund och poängdrottningen Kristoffersson som någon som följer allsvenskan omöjligen kan ha missat vet vi att det kommer ringa, men jag vill även slå ett extra slag för Bäckström som var en av mina personliga favoritspelare förra säsongen. Jag älskar spelare som utstrålar vad jag bäst kan beskriva svengelskt med ordet determination – en bestämd målmedvetenhet. Om HK:s bollkonster är värda entrépengen (det är de sanneligen!) är även Bäckströms härligt intensiva sätt att spela innebandy också det! Dalens förstafemma ställer jag då upp så här:

Rut Marklund – Linnéa Bäckström – Hanna Kristoffersson
Emma Sarkkinen – Ida Hansson

Bakom förstafemman då?
Dalen hade redan en stark andrafemma och en lovande tredjefemma, men har fyllt på med mycket intressanta nyförvärv som gör att det finns fler alternativ än tidigare för att verkligen krydda de övriga femmorna ytterligare. Konkurrensen känns väldigt tuff och Dalen skulle till exempel kunna spela Julia Olsson respektive Hanna Berglund som centrar i varsin formation (utan inbördes ordning) vilket jag tror skulle vara två riktigt starka alternativ med goda reservalternativ i Waern och Björke. Det lämnar sedan en mängd intressanta val på forwardssidan och det är något av ett lyxproblem Dalen ställs inför… Jag kan själv inte ta ut tre formationer utan att några spelare jag gärna ser på planen ändå placeras på bänken. Vilket dilemma!

Jag har egentligen inte sett tillräckligt av nyförvärven ännu för att våga uttala mig med större säkerhet, men mina tidiga intryck har gett mig en god känsla av både Emmy Helander och Elin Hultman – spelare som känns hungriga och riviga på ett sätt som gör att de kommit in riktigt bra i Dalen som spelar med högt tempo och hög press och som jag därför gärna ger chansen i en andrafemma. På backsidan är Lisa Sjölund ett självklart val och jag har valt att ta ut Annie Ehlin att agera hennes backkollega. Då skulle Dalens andrafemma kunna se ut så här:

Elin Hultman – Hanna Berglund – Emmy Helander
Annie Ehlin – Lisa Sjölund

Vidare till tredje och sista formationen då och nu blir det riktigt svårt. Jag har redan pekat ut Julia Olsson som tilltänkt center efter att ha tvingat in Hanna Berglund på centerpositionen och jag tycker nog att de båda känns väldigt jämna, men idag får Olsson ansvara för Dalens tredjefemma. Här vill jag från början se Anna Helander som avslutade föregående säsong på ett imponerande sätt i kvalserierna och jag vill se vad hon kan göra med det fortsatta förtroendet med speltid i Dalens tredjefemma och hur hon utvecklas av det. Då finns det en forwardposition kvar att dela ut och nyförvärvet Thea Taflin konkurrerar här med Ida Sundström och jag är kluven. Jag har inte tillräcklig koll på Taflin och jag gillar Sundströms egenskaper som spelare. Vi har även ett intressant alternativ i en spelare som Lina Nyby som har både ett bra skott och en förmåga att hitta vassa passningsmöjligheter.

På backsidan är det också hård konkurrens här… Jag är nyfiken på vad nyförvärvet Sara Danielsson kommer med och vill gärna ge henne en trygg backkollega. Ida Waern, Lisa Ehlin eller Elin Björke känns alla som bra alternativ. Eller kanske hårdjobbaren Elin Nordin? Ett svårt val, men får jag bara ta ut en landar mitt val nog på Waern. Formationen skulle då se ut så här:

Anna Helander – Julia Olsson – Thea Taflin
Sara Danielsson – Ida Waern

Det galna är att Dalen, med full trupp, alltså skulle ha en fullgod fjärdefemma som lika gärna skulle kunna få möjligheten att spela. Med Elin Björke eller Elin Nordin som center och den andre på backplatsen tillsammans med Lisa Ehlin. Och Lina Nyby och Ida Sundström som forwards med Julia Holmgren som valbart alternativ. Inte en dålig femma det heller. Det känns klart tryggare än den något sårbara trupp Dalen hade förra säsongen.

Målvaktssidan
På målvaktssidan har Dalen en riktigt stark duo i Isa-Marie Carsbo och Jennifer Strandberg där båda visat att de håller en hög nivå och god jämnhet, men där jag håller Carsbo som given etta efter att hon tydligt utmärkte sig under hela kvalspelet föregående säsong och har visat att hon kan stänga matcher mer eller mindre på egen hand på ett sätt som jag inte sett i Dalen sedan Matilda Wirthig lade hjälmen på hyllan. Jag har varit inne på det tidigare, men jag är personligen även väldigt svag för målvakter som spelar med en viss typ av utstrålning och pondus (läs: kaxighet på rätt sätt) och jag tycker att Carsbo har den auran. Det känns även riktigt bra att vi har en så pass skicklig andramålvakt i Strandberg som gör att Dalen även på målvaktssidan har en styrka i den stora truppen som gör oss mindre sårbara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.