Dalens spelarmaterial (herr)

Jag fortsätter på denna korta serie av blogginlägg inför seriestarterna med en genomgång av mina tankar kring Dalens spelarmaterial. Om jag ska syna herrlaget i sömmarna har jag höga förväntningar på detta lag som grupp och i ärlighetens namn mönstrar Dalen, trots spelartapp som Viktor Nystedt och Niclas Brohlin-Ljung, en starkare trupp än vi såg förra säsongen. Med det kommer dock både krav och förväntningar som det måste levas upp till. Dalen har pressen på sig att vara ett topplag i allsvenskan och det är en press man både ska ha och kunna klara av. Spelare som vill att matcher betyder något och som vill spela med ett syfte, som vill förtjäna sina platser och visa vägen framåt – nu får de chansen! Det kommer inte finnas någon långtråkig halvsömnig serielunk, för låt oss tala klarspråk: varenda träning och match framåt är i ett enda syfte nu och det syftet är att vara så jäkla bra vi bara kan vara när det väl gäller. En kvalplats ska säkras och ett mycket tufft slutspel vinnas, oavsett vilket motstånd som står på andra sidan. Den kravbilden vill jag att alla är med på och jag tycker mig se ett Dalen som mentalt är mycket påkopplat vilket ger mig goda förhoppningar om den kommande säsongen.

Förstafemman och backsidan
Hur ser formationerna ut då? Satsar Dalen på en stark förstafemma med två avlastningsfemmor? Tre jämnare femmor? Vad är planen? Jag sitter inte på svaren, men om DM-finalen och Scandic cup var någon som helst indikation har Dalen en mycket lovande femma som ska leda laget, men som kommer backas upp av två femmor med intressant potential. I vår första formation har vi en smart center i Alexander Hedlund, tvåvägsspelaren Anton Åkerlund och det ständigt offensiva hotet Fredrik Edholm. Jag blir inte förvånad om detta även fortsättningsvis är den tilltänkta formationen framåt – det finns en grund mellan de tre för ett mycket skarpt samspel som kommer bli svårt att möta när alla detaljerna väl sitter.

På backsidan har Dalen bland annat ställt upp Felix Forslund och Pär Forsman, med möjligheten att växla in spelare som exempelvis Adam Strand för att kunna flytta ned Forslund i andra eller tredje backparet. Det är ett bra backpar med en stark försvarsförmåga och potential att följa med i anfallsspelet utan att öppna upp sig bakåt. Forsman har karaktär som jag personligen älskar att se, visar vägen med både ord och handling och utstrålar styrka på ett föredömligt sätt medan Forslund är en snabb och hårt arbetande spelare som inte tar några genvägar och har ett oväntat rappt handledsskott som vi får se lite för sällan. Är det här våra två bästa backar? Jag är benägen att säga ja, men det finns mycket konkurrens i Jacob Mäkeläinen (Mäki) som var en av de absolut största utropstecknen under Scandic cup och jag måste ärligt säga att han suddade ut det lilla frågetecknet jag hade noterat på förhand. Mäki är precis sådär härligt påkopplad och intensiv som jag älskar att se honom och när han i princip tvingades hålla ihop hela femmor av våra mindre rutinerade spelare och visade prov på fenomenalt box play-spel som vi knappt sett i Dalen sedan Jonas Svahn-tiden… ja, då övertygade han mig. Mäki är tillsammans med Forsman och Forslund en av våra bästa backar!

Ett förvärv som för övrigt verkat flyga helt under radarn i innebandymedier, men som jag gillar skarpt är Vidar Mårtensson som spelade back i DM-finalen och under Scandic cup och vet ni vad, det har inte alls varit dumt… Vidar har kvaliteter som passar riktigt bra där och jag vågar hävda att det varit något av ett genidrag att ta ned honom som back i detta Dalen. Jag gillar också att backsidan har stärkts upp ytterligare, för just backsidan i Dalen har annars ärligt talat oroat mig om jag ska titta på den med (för mig, ovanligt) kritiska ögon och det är förstås effekten av säsong efter säsong av att förlora nyckelspelare som tar ut sin rätt och Dalen har gått från att ha ett av SSL:s kanske bästa backpar (Nystedt och Andersson) med flera mycket spelskickliga backar där bakom (ex. Johan Larsson) till en backsida som bakom Forslund och Forsman sett osäker ut. Förstå mig rätt, Anton Ahlbäck är en bra back och är på sina bästa dagar en back som ger mig gåshud, men för att övertyga mig helt handlar det om jämnheten. Kan han hålla sin högsta nivå i en högre grad skulle det betyda mycket, men just nu ser jag honom som ett frågetecken på grund av ojämnheten. Sedan har vi Adam Strand som är riktigt spännande! Har potential att bli riktigt bra med lite mer erfarenhet, men vi får se hur han utvecklas. Förvånar mig ändå ofta hur trygg han redan är, samtidigt som jag alltid får en liten känsla av att inte veta var vi har honom ännu. Nå, vi får se.

Spelare som Felix Andersson och David Karlsson har inte riktigt fått chansen att övertyga mig ännu om att de är redo för att på allvar kunna konkurrera om en plats på tre backpar. Karlsson som drabbades av en skada för ett tag sedan har inte kunnat spela varken under DM-finalen eller Scandic cup (men var tillbaka i laguppställningen under gårdagens bortamöte i svenska cupen) och har alltid känts som en hårt arbetande back, men som inte riktigt nått nästa nivå i sitt spel ännu. Andersson gjorde en ganska bra cup måste jag säga och har visat att han kan kliva in som center eller forward när han behövs, men jag vet ännu inte riktigt hur han står sig i matcher där det verkligen gäller.

Dalen har även möjligheten att fylla på med några andra spelare som visat att de kan hantera olika positioner. Wilhelm Vihtari Hansson (Wille) och Wilmer Entall har visat att de kan axla mer eller mindre vilken position de än behövs på, men om jag får välja ser jag helst att de används som centrar eller forwards, för det är där de verkligen skiner. Det var för övrigt några av utropstecknen för mig under Scandic cup: Willes insats som center var något som verkligen stod ut positivt och jag tycker även att Entall har gjort precis vad vi fick indikationer på redan förra säsongen genom att verkligen kännas som en given spelare på tre femmor och som till och med konkurrerar om speltid när laget ska gå ned på folk. Här har Dalen två spelare som jag tycker känns riktigt spännande och som kommer överraska positivt den kommande säsongen, det är jag övertygad om.

En sista sak gällande backsidan och det är att Dalen släppte en överraskande värvning i form av tidigare Gävlespelaren Erik Söderström. En back som fått goda vitsord utifrån det lilla jag hört, men som mycket olyckligt skadade sig i första matchen under Scandic cup och det har pratats om en långtidsskada, tyvärr. Om ryktena om hans kvaliteter stämmer kan det dock på sikt vara ett tillskott som på allvar höjer konkurrensen ytterligare hos våra backar vilket vore mycket välkommet. Då kan jag på allvar börja sudda ut det frågetecken jag satt på Dalens backsida och möjligen börja forma om det till ett utropstecken… jag hoppas!

Forwards och centrar
Om jag blickar förbi Dalens förstafemma och ovannämnda spelare har vi ett antal spelare kvar att diskutera. Dalen har en rightare som jag tycker är väldigt intressant och det är Oliver Forslind. Jag måste ärligt säga att jag gillar Forslind skarpt med hans hungriga energi och intensitet och jag tror att han kommer växa mer och mer under säsongen. Sedan har vi en annan intressant forward i Emil Wiklund som på många sätt var en av de absolut största höjdpunkterna på hela Scandic cup med sitt härligt retfulla sätt och en otrolig form – jäklar vad mycket potential han besitter inför den kommande säsongen, om den här försäsongen gett någon indikation. Jag har hållit ögonen öppna efter Noah Norlander, en riktigt skicklig och smart center som jag iskallt räknar med kommer leverera kvalitet den kommande säsongen, men han syntes inte till under Scandic cup eller DM-finalen. Däremot såg jag att han var med i laguppställningen för matchen i svenska cupen igår och det är nog ett gott tecken.

Sedan har vi en blandning av mer och mindre erfarna spelare där veteranerna Ketil Kronberg och Andreas Carlbom visat att de blir att räkna med kommande säsong. Jag måste faktiskt säga att Carlbom var i bättre fysisk form än jag hade vågat hoppas när vi såg honom under Scandic cup. Och Kronberg ser ärligt talat minst lika bra ut som han gjort de senaste säsongerna… 43 år gammal, men han fortsätter trotsa alla naturlagar och är fan helt otrolig! På andra sidan av spektrumet har vi en ny ung spelare i laget i Carl From som värvats från Skellefteå IBK som känns mycket lovande och framför allt visar en otrolig hunger att bidra. Slutligen har vi några spelare som fått väldigt sparsamt med speltid tidigare i form av August Flod, Wille Malm och Wilmer Åsenstam som förhoppningsvis kommer få möjligheten att utvecklas mer under Dalens tid i allsvenskan och kanske kan slå sig in på tre formationer på sikt.

Målvaktssidan
Slutligen är det förstås målvaktssidan. Den känner jag mig trygg med. Jag gillar Anton Grönlund (AG) skarpt och vi har även en talangfull målvakt bakom honom i form av Alexander Ljungström, samt en hungrig reserv i Simon Persson från IBF. I DM-finalen visade Anton prov på ett starkt psyke, inte minst under straffläggningen, och jag tror att han bara kommer fortsätta växa kommande säsong. Dalen väntas fronta den kommande säsongen med det norrländska lugnet AG i målburen, gott så!

Exempel på formationer
Det är knappast en av mina styrkor att gissa formationer, men jag gjorde ändå inför Scandic cup ett försök att skissa ihop tre toppade femmor med Dalens lag på pappret. Det skulle kunna se ut ungefär såhär, tänkte jag då:

Åkerlund – Hedlund – Edholm
Forslund – Forsman

Forslind/Carlbom – Norlander – Kronberg
Strand – Mårtensson

Wiklund – Entall – Vihtari Hansson
Mäkeläinen – Ahlbäck

Hur nära verkligheten lyckades jag? Jag kan konstatera en detalj som jag skulle justera mer eller mindre direkt: Vihtari Hansson skulle utgöra en riktigt fin center och där är jag kluven mellan honom och Entall. En annan detalj är Dalens backformationer där Mäki skulle kunna flyttas upp till första eller andra backparen beroende på vad en formation behöver för stöd därifrån. Och Ahlbäck skulle få konkurrera om sin plats, men jag håller honom snäppet före övriga backar där bakom i dagsläget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.