Scandic Cup dag 4: Jonglören, ovälkommet snack och ninjan

Scandic Cup rullar på i ett högt tempo och i skrivande stund är dag fyra precis avslutad. Vi siktade på att hinna med tre matcher idag, men vi kan väl säga att vi såg något mer – två hela matcher (IBK Dalen mot Classic x2) och två nästan hela matcher där vi valde att kika på Wibax Patriots mot Classic respektive Technology florball Mlada Boleslav mot Granlo.

Jag tänkte ta dem i kronologisk ordning och avsluta kvällens inlägg med lite reflektioner från Maria. Håll till godo!

Wibax Patriots – SC Classic (5-9)

Vi anlände lagom i tid för att se en målmässigt jämn match mellan de båda lagen där dock finska Classic växlade upp och drog ifrån i tredje perioden. Jag noterade bland annat nummer 6, Joona Rantala, som visade fina tekniska färdigheter och konstaterar även att Classic-spelarna vet hur de ska skjuta hårda dragskott.

Första delen av tredje perioden såg Wibax märkbart trötta ut, men lyckades tända igång och skapade mycket hetta sista tio minuterna av matchen. Hetast av alla? Nummer 89, Joel Grape Tjernström, jonglerade springandes in ett mål i boxplay(!) och bjöd publiken på något alldeles extra! Jag kan inte heller blunda för Erik Nilsson som är riktigt, riktigt bra!

SC Classic – IBK Dalen (1-6) (dam)

Så var det dags för dagens första höjdpunkt i mina ögon: IBK Dalen mot SC Classic!

Dalen inledde matchen starkt och tog kommando direkt, men släppte väl egentligen aldrig heller kontrollen över matchen. En riktigt fin insats där både försvarsspel och anfallsspel var på en hög nivå.

Fint försvarsspel av Linn Mikaelsson och Linnea Nylén såg till att Classic aldrig riktigt tog sig in i de farliga ytorna precis framför mål. Skott sköts utifrån, men hotade egentligen inte nämnvärt Dalenmålet som vaktades av Matilda Wirthig som med fina reflexer motade bort bollarna.

Om Classic aldrig riktigt tog sig in i de farliga ytorna, gjorde dock Dalen det motsatta. Krigade sig in framför mål, slet hårt i både offensiv och defensiv och skapade lägen, tvingade fram sidledningsförflyttningar i det finska lagets målbur.

Jag har även anledning att återkomma till några spelare jag nämnt förut under Scandic Cup:

Camilla Lundin gjorde en riktigt bra insats och stod även för matchens första mål. Clara Forssén och Caroline Stattin fortsatte briljera med snabbhet och hur väl de hittade varandra på planen,

Victoria Ström var en kämpe i både närkamper och forechecking, likväl som ett offensivt hot som kan både passa och göra mål. Det är svårt att inte uppskatta spelare som Ström!

En annan duo som hittar varandra väldigt bra och som skapar tryck i anfallsspelet är Frida Eriksson och Sandra Törnqvist. Törnqvist har en imponerande kvickhet och Erikssons fina teknik och räckvidd gör att det kan hända oväntade grejer.

Bästa spelaren i Classic? Jag noterade nummer 11, backen Sanni Nieminen, som jag upplevde arbetade hårdast i hemjobben, gjorde viktiga brytningar och utstrålade närvaro. Ni vet, en sån där back som avväpnar anfallsspelaren och med kroppsspråk och minspel visar att ”Just det.. schas, bort med dig. Det här är mitt område och du är inte välkommen!”

Mlada Boleslav – Granlo (8-5)

Efter ett skyndsamt, men dock välbehövligt middagsuppehåll hann vi ändå med ungefär halva matchen mellan Mlada Boleslav och Granlo.

Målmässigt var det ganska jämnt en bit in i andra perioden, men någonstans längs vägen hände något. Mlada Boleslav trummade på, om ni inte sett det tjeckiska laget spela kan jag ännu en gång förtydliga detta: de är starka och de springer! Tag slitvargen med nummer 9 på ryggen, Petr Novotny, som exempel.

Granlo, å andra sidan, fick lite svårt att hänga med och det började straffa sig. Ännu värre var dock att det påverkade sinnesstämningen i Sundsvallsslaget också. Bara någon meter från planen var det övertydligt att flera av spelarna, inklusive målvakten som fick föga hjälp från backarna, hängde med huvudena, axlarna sjönk och attityden försvann.

Jag kommenterade till Maria att det aldrig är bra när det händer och särskilt inte när lagets sista försvar, målvakten, inte längre har glöden som krävs för att vända ett underläge. Det var läge att göra ett byte. Det fick dessvärre fortgå och Mlada utökade till 8-3 innan perioden var över.

I tredje perioden hände dock något som ändå ingjöt hopp om att Granlo kanske skulle lyckas skapa nerv igen: in med en ny målvakt och Daniel Nordlund som såg ut som om han skulle explodera.

Det räckte dessvärre inte för att vända matchen, men det gav ändå en tydlig injektion av energi som behövdes – Granlo gjorde två mål och huvuden som tidigare hängt och axlarna som sjunkit var nu höjda och redo att ta sig an uppgiften.

Det enda jag inte kunde acceptera från matchen var dock allt snack, särskilt eftersom snacket var ensidigt och på svenska. Det är visserligen inte en vacker syn när två lag gnäller på domarna – hur mycket tokigheter som än pågår, men någonstans kan jag acceptera att det sker. Det blir ändå i alla fall på lika villkor – även om jag hellre ser att lagen håller det för sig själva i stället för att låta det infektera matchen.

Jag kunde dock inte se att tjeckiska Mlada Boleslav tjatade nämnvärt på domarna i matchen. Däremot snackades det en hel del på svenska till domarna. Lägg bara ner, fokusera energin på att spela bättre i stället för att gnälla domsluten. Det räcker så. Jag skulle även uppmana domarna att alla eventuella diskussioner kring domsluten tas på engelska för att åtminstone båda parter ska förstå vad som pågår.

Nåväl, vidare till lite positivare reflektioner!

SC Classic – IBK Dalen (8-4) (herr)

Dagens andra batalj mellan finska Classic och svenska Dalen utspelade sig på herrsidan och slutade med vinst för Classic. Siffrorna ger möjligen sken av att Classic vann matchen komfortabelt, men det bör nämnas att ställningen var 4-4 efter två väldigt jämna perioder och att Dalen missade en mängd lägen i tredje perioden medan Classic satte sina.

Dock inget snack om saken, Classic vann rättvist och var det bättre laget ikväll. Det skapades mycket heta känslor i matchen likväl som på läktaren och det var äckligt varmt i arenan. Även här uppstod det en del snack vilket även riktades mot domarna, från båda lagen.

Frustration kan å ena sidan göra matcher väldigt levande om lagen visar frustrationen mot varandra utan att det går för långt, det känns verkligen att det spelas om något viktigt, båda lagen vill vinna till varje pris! Å andra sidan vill jag dock, precis som jag nämnde ovan, slippa se det riktat mot domarna.

Visa respekt mot domarna genom att hålla det konstruktivt när ni tar dialogen med dem och protestera inte varenda domslut. Jag fattar, det är starka känslor inblandade, men på elitnivå måste spelare och ledare föregå med gott exempel för alla barn, unga och även vuxna som tittar. Jag kunde förresten inte undgå att se Urban Karlsson signalera åt spelarna på planen att släppa det – mycket bra! Som sagt, fokusera energin på annat!

Det är visserligen tungt att se Dalen förlora matcher, men det finns ändå positiva saker jag tog med mig från matchen ikväll och tänkte återge här nedan.

Patrik Rokka och Mattias Ljunggren kan verkligen skjuta! Helt ofattbart att Rokka inte hamnade i målprotokollet ikväll… En annan spelare som visserligen kan skjuta, men som stod för fin fysisk närvaro i sarghörnen var Henrik Sjöström.

Och på tal om fysisk närvaro… Mattias Wallgren och Lukas ”2+1” Harnesk, vem går egentligen frivilligt in axel mot axel mot någon av dessa backar?! Aj, aj, aj!

Det är även en rolig del av försäsongen att få se många unga spelare som får spela mycket och ikväll var det två av tre formationer som till stor del bestod av nämnda unga spelare som fick visa vad de går för. Pär Forsman slet hårt likväl som Alexander Rönnlund.

Måns Parsjö-Tegnér tog straffen mot Krister Savonen! Jag lessnar nog aldrig på att se Måns rädda straffar… Fantastiskt! Och på tal om den omänskligt vige målvakten, vad var han före han blev innebandymålvakt? Ninja?! Har ni sett Parsjö-Tegnér värma upp någon gång? Läskigt!

Marias reflektioner

Jag tänkte dela med mig av dagens topp-3 höjdpunkter enligt mig:

1. Vi som följde dagen fick se många viktiga och fina räddningar, fyra målvakter stod ut extra idag och gjorde oss stumma vid flera tillfällen:

Wirthig (Dalen dam), Bauer (technology Florbal MB), Parsjö-Tegnér (Dalen herr) och Nordli (Wibax Patriots)

2. Publiken slöt som vanligt upp i innebandy-Sveriges huvudstad. Det var mycket folk hela dagen och engagemanget var på topp!

3. Många individuellt skickliga spelare fick vi beskåda idag, men uppvärmingen från Classic är bland den värsta och roligaste uppvärmning jag sett: samtliga spelare skjuter som om de var SM-finalens sista 5 minuter och laget jagar kvittering. Målvakten fick svettas och nästan alla bollar satt i målburen också.