Du avgör själv

Det är du själv som avgör

Vår framtid ligger i våra egna händer, vi kan göra skillnad. Det behövs att vi alla tänker efter, lär Oss och gör rätt. Vi kan inte fortsätta slösa som vi gör idag. Resurserna är inte oändliga. Och vi, även i lilla Sverige, i lilla Åsele, i lilla Lomsjö måste dra vårt strå till stacken.

Tänka efter innan vi konsumerar och tar av resurserna kanske i onödan. Vi behöver inte en ny jacka varje år, en ny tröja varje månad, nya underkläder varje vecka. Det går åt oändliga resurser för allt som nytillverkas, även om det för oss inte kostar så många kronor så förbrukar vi av världens resurser när vi köper nytt.

Vi kan inte mer än äta oss mätta. Matsvinnet i i-länderna är enormt, det behövs enorma resurser för att framställa den mat som vi vill ha, och då äter vi oss ändå bara mätta. Vi kastar bort massor av vårt överflöd utan tanke på resursbehovet som används för framställning. Vi vill ha nya telefoner, större tv, värstingdatorer, spelkonsoler, hushållsmaskiner för att automatisera allt i vår vardag. Och vi behöver nyaste, värsta skotern som ska parkeras utanför husvagnen eller stugan så att vi kan glida ner på sjön och släppa ner det digitala, batteridrivna fiskedraget så att vi kan fånga den odlade fisken för att skryta på internet om vårt fiskafänge.

09B9FC20-502C-4D9C-B9D0-6891D18C0D12

Nu närmar vi oss julen, ”börsen ska gapa som en gäddkäft” var det en som sa.

Borta är miljötänket, finns ingen klimatångest alls, framtiden finns inte inom synhåll. Rekorden i julhandeln avlöser varandra. Saker köps, en del helt obegripligt tokiga, bara för att det är jul. Mat för mångmiljonbelopp kommer att kastas, för till jul då ska överflödens gränser tänjas. Kapitalisternas fickor sväller till oanade volymer, arbetarnas skulder är enorma bara för att julhetsen ska tyglas. Det är där vi kan göra skillnad.

8FC99465-8A96-4A23-916E-0882B428C607

Vi kan bry oss om varandra istället för prylar, som vi oftast inte ens behöver. Vi kan undvika frosseriet, äta klimatsmart, nyttigt och gott i rimliga mängder. Vi kan återanvända, laga, byta de grejer vi inte använder till de vi faktiskt behöver. Vid jul blir klassamhällets gränser än mera tydliga. De som har mer än de behöver och de som inte ens har de saker de skulle behöva. Men kapitalisterna har tänkt till, man lånar ut pengar, många gånger med ockerränta till de som inga pengar har men tror att lyckan sitter i BMWn och skidoon och bubbelbadet och den nya soffan och teknikprylarna som ”alla måste ha”. Det är den här karusellen vi måste bromsa. Vi lever upp årets resurser på 7-8 månader. Och årets pengar använder vi på 8-10 månader. Det här går inte i långa loppet. Vår värld och våra pengar måste vi hushålla med. Efterräkningarna blir enorma, överkonsumtionen i världen har accelererat i en ofattbar hastighet. Och här kan vi inte låta andra gå först,

det är vad du själv gör, och hur som kommer att avgöra allas vår framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.