Tycker du att det är rättvist?

Är det rätt att chefen, en vd kan ha upp till 80 gånger en arbetares lön?

Ansvar, orimlig arbetstid, kunskap och erfarenheter. Kan det vara värt så mycket mer ?

Det är väl alla som utför arbetet, på alla nivåer. På ” golvet” , som arbetsledare, som chef so m tillsammans skapar det mervärde som kan tas ut i kronor och ören. När kollektivet begär 3-4% i ökning så skriker ledning och ägare rakt ut – det är för mycket, det har vi inte råd med. Ändå så ökar vd och chefslönerna mycket mer. Både i procent och än mer i kronor och ören. Klasskillnaderna bara ökar. De som redan har mycket ska ha mer, medan de som bidrar till välståndet ska vara återhållsamma.

Vi skulle ha råd med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Om vi fördelade de värden som skapas rättvist.

4 dagars arbetsvecka skulle vara verklighet om vi de senaste åren fördelat företagens ökningar och vinster på alla som bidragit till värdeökningarna.

Vilket samhälle vill vi ha?

Ett där vi jobbar ihjäl oss för att öka samhällsklyftorna eller ett där alla som bidrar får del av välståndsökningarna?

Det är inte fel att tjäna pengar, men det är fel att inte fördela välståndsökningarna på alla som bidragit till dom. Att minska skatterna för de mest välbärgade ( läs jobbskatteavdrag mm.) är att fördela välståndet fel. Livskvalité är svårt att mäta, men förkortad arbetstid med bibehållen lön är livskvaliteökningar. Här måste vi ryta till, det är inte bara chefer och Vd’ar som behöver ökningar. Arbetare behöver livskvalitetsökningar, i form av förkortade arbetsveckor/dagar. Utrymmet finns, men fördelningen har inte varit rättvis. Nu är det arbetarnas tur, företagen och ledningarna måste ge arbetarna del av det ekonomiska utrymmet. Höja livskvalite’n förkorta arbetstiden och öka lönerna för arbetare. Samhället vinner på en högre livskvalité i form av mindre sjukdagar, företagen vinner i form av mindre vikarier och mer välmående arbetare. Och för att behålla motivationen så måste vi avsätta mer pengar till pensionerna, beräkna livsarbetstid inte ålder. Skapa ett bättre arbetsklimat, en bättre arbetsmiljö så att arbetare kan arbeta ett helt arbetsliv utan att riskera allvarliga skador eller dödsfall i arbetet. Det vinner samhället på.

” det som händer idag lär vi av, det vi gör imorgon blir bättre”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.