Tycker du att det är rättvist?

Av , , Bli först att kommentera 37

Är det rätt att chefen, en vd kan ha upp till 80 gånger en arbetares lön?

Ansvar, orimlig arbetstid, kunskap och erfarenheter. Kan det vara värt så mycket mer ?

Det är väl alla som utför arbetet, på alla nivåer. På ” golvet” , som arbetsledare, som chef so m tillsammans skapar det mervärde som kan tas ut i kronor och ören. När kollektivet begär 3-4% i ökning så skriker ledning och ägare rakt ut – det är för mycket, det har vi inte råd med. Ändå så ökar vd och chefslönerna mycket mer. Både i procent och än mer i kronor och ören. Klasskillnaderna bara ökar. De som redan har mycket ska ha mer, medan de som bidrar till välståndet ska vara återhållsamma.

Vi skulle ha råd med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Om vi fördelade de värden som skapas rättvist.

4 dagars arbetsvecka skulle vara verklighet om vi de senaste åren fördelat företagens ökningar och vinster på alla som bidragit till värdeökningarna.

Vilket samhälle vill vi ha?

Ett där vi jobbar ihjäl oss för att öka samhällsklyftorna eller ett där alla som bidrar får del av välståndsökningarna?

Det är inte fel att tjäna pengar, men det är fel att inte fördela välståndsökningarna på alla som bidragit till dom. Att minska skatterna för de mest välbärgade ( läs jobbskatteavdrag mm.) är att fördela välståndet fel. Livskvalité är svårt att mäta, men förkortad arbetstid med bibehållen lön är livskvaliteökningar. Här måste vi ryta till, det är inte bara chefer och Vd’ar som behöver ökningar. Arbetare behöver livskvalitetsökningar, i form av förkortade arbetsveckor/dagar. Utrymmet finns, men fördelningen har inte varit rättvis. Nu är det arbetarnas tur, företagen och ledningarna måste ge arbetarna del av det ekonomiska utrymmet. Höja livskvalite’n förkorta arbetstiden och öka lönerna för arbetare. Samhället vinner på en högre livskvalité i form av mindre sjukdagar, företagen vinner i form av mindre vikarier och mer välmående arbetare. Och för att behålla motivationen så måste vi avsätta mer pengar till pensionerna, beräkna livsarbetstid inte ålder. Skapa ett bättre arbetsklimat, en bättre arbetsmiljö så att arbetare kan arbeta ett helt arbetsliv utan att riskera allvarliga skador eller dödsfall i arbetet. Det vinner samhället på.

” det som händer idag lär vi av, det vi gör imorgon blir bättre”

Nu är det dags att vakna

Av , , Bli först att kommentera 16

För 150 år sedan var sverige mycket fattigt och eländigt, medellivslängden var 37 år. Något Lägre bland arbetande män. Det är bra att minnas att man fick stå med mössan i hand, kapitalet via högern styrde och arbetsmarknaden var helt utan regler.

Nu måste vi tänka till. vi är på gränsen att ge upp det Sverige som vi älskar. Vad är det som får dig att tro att högern ska värna oss alla. Idag sympatiserar fler bland LOfolket med högern än vänster och SD växer även bland LOfolk.

Med beslutsamhet bröt vi de ojämlika förtrycket. Genom en bred arbetarsolidaritet skapades genom hård kamp fackföreningar. Och vi stred för demokratiska rättigheter, att rösta fram arbetarpolitiker för att skapa ett tryggare samhälle för alla. Här började byggandet av välfärdssamhället Sverige. Vägen har varit krokig, kantad av kamp. Vi såg styrkan i kollektivet. Högerns makt över våra liv bröts, vi gick ifrån mörker, fattigdom och elände till ljus, framtidstro och allmän välfärd.

Starka fackföreningar och demokrati gjorde detta möjligt. Det är det som skiljer oss från alla de som fortfarande, förtrycks och utnyttjas runt om i världen.

Kapitalismen i världen är grym och skoningslös. Den utnyttjar och förtrycker överallt där det går, och den breder ut sej.

0563DF6D-F611-4516-BED4-7B61AD9424B1

Analysen saknas när arbetare tror att högerpolitik är framtidslösningen. Högern, med sänkta skatter gynnar kapitalet och förmedlar arbetsgivarmakt.

Med försämrad anställningstrygghet, lägre löner, makt över arbetstiden, sämre arbetsmiljö och minskat inflytande så vill man diktera livsvillkoren för arbetarna igen. Och ha mer av klass i samhället där de som redan har mycket ska ha mer.

Visst pratas det fint om att det ska löna sig att arbeta, det är bara en täckmantel för att montera ner vår allmänna välfärd. Så man kan ge sämre ersättning när vi blir sjuka, arbetslösa, vill vara föräldralediga och ska ta pension.

Vi måste sansa oss, vakna upp och se vad som kan hända. Vi har ett ansvar att bygga en trygg framtid för både unga och gamla, rika och fattiga. Det här kan vi göra genom en anständig politik och med solidaritet i kollektiv styrka. Låter vi högern, med rädsla, hot och löften om silverpenningar köpa oss så har vi att vänta en mörk och för många, besvärlig framtid.

Du avgör själv

Av , , Bli först att kommentera 15

Det är du själv som avgör

Vår framtid ligger i våra egna händer, vi kan göra skillnad. Det behövs att vi alla tänker efter, lär Oss och gör rätt. Vi kan inte fortsätta slösa som vi gör idag. Resurserna är inte oändliga. Och vi, även i lilla Sverige, i lilla Åsele, i lilla Lomsjö måste dra vårt strå till stacken.

Tänka efter innan vi konsumerar och tar av resurserna kanske i onödan. Vi behöver inte en ny jacka varje år, en ny tröja varje månad, nya underkläder varje vecka. Det går åt oändliga resurser för allt som nytillverkas, även om det för oss inte kostar så många kronor så förbrukar vi av världens resurser när vi köper nytt.

Vi kan inte mer än äta oss mätta. Matsvinnet i i-länderna är enormt, det behövs enorma resurser för att framställa den mat som vi vill ha, och då äter vi oss ändå bara mätta. Vi kastar bort massor av vårt överflöd utan tanke på resursbehovet som används för framställning. Vi vill ha nya telefoner, större tv, värstingdatorer, spelkonsoler, hushållsmaskiner för att automatisera allt i vår vardag. Och vi behöver nyaste, värsta skotern som ska parkeras utanför husvagnen eller stugan så att vi kan glida ner på sjön och släppa ner det digitala, batteridrivna fiskedraget så att vi kan fånga den odlade fisken för att skryta på internet om vårt fiskafänge.

09B9FC20-502C-4D9C-B9D0-6891D18C0D12

Nu närmar vi oss julen, ”börsen ska gapa som en gäddkäft” var det en som sa.

Borta är miljötänket, finns ingen klimatångest alls, framtiden finns inte inom synhåll. Rekorden i julhandeln avlöser varandra. Saker köps, en del helt obegripligt tokiga, bara för att det är jul. Mat för mångmiljonbelopp kommer att kastas, för till jul då ska överflödens gränser tänjas. Kapitalisternas fickor sväller till oanade volymer, arbetarnas skulder är enorma bara för att julhetsen ska tyglas. Det är där vi kan göra skillnad.

8FC99465-8A96-4A23-916E-0882B428C607

Vi kan bry oss om varandra istället för prylar, som vi oftast inte ens behöver. Vi kan undvika frosseriet, äta klimatsmart, nyttigt och gott i rimliga mängder. Vi kan återanvända, laga, byta de grejer vi inte använder till de vi faktiskt behöver. Vid jul blir klassamhällets gränser än mera tydliga. De som har mer än de behöver och de som inte ens har de saker de skulle behöva. Men kapitalisterna har tänkt till, man lånar ut pengar, många gånger med ockerränta till de som inga pengar har men tror att lyckan sitter i BMWn och skidoon och bubbelbadet och den nya soffan och teknikprylarna som ”alla måste ha”. Det är den här karusellen vi måste bromsa. Vi lever upp årets resurser på 7-8 månader. Och årets pengar använder vi på 8-10 månader. Det här går inte i långa loppet. Vår värld och våra pengar måste vi hushålla med. Efterräkningarna blir enorma, överkonsumtionen i världen har accelererat i en ofattbar hastighet. Och här kan vi inte låta andra gå först,

det är vad du själv gör, och hur som kommer att avgöra allas vår framtid.

Vars är Sverige på väg?

Av , , Bli först att kommentera 25

Jag undrar…….

Vars är vi på väg här i Sverige. Media blåser upp och skrämmer så gott de kan, gängskjutningarna skördar nya offer. Fast arbetslivet tar många fler människoliv. Kriminellas uppgörelser med sprängmedel och skjutningar är hemskt. Men detta begås i en liten krets, interna uppgörelser dom emellan. Dödsolyckor på arbetsplatser kan drabba vem som helst, var som helst, när som helst och utan förvarning. Jag tycker då det är mer skrämmande att så många människor mår så dåligt att man flyr verkligheten med narkotika, ett helvete som tar fler människoliv än vad skjutningarna gör och det sker här, mitt ibland oss. Unga människor. Narkotikan sägs ” flöda in”. Lättillgänglig via post, internetbeställningar och når både barn och vuxna. Integriteten för oss får inte vara ett hinder när det gäller att stoppa olagligheter. Det borde vara allas skyldighet att säga till, säga ifrån och tala om när man upptäcker eller misstänker grov brottslighet. Att inneha och att sälja narkotika är det.

Livet, just nu

Av , , Bli först att kommentera 17

Har varit på semester med Lotta. Vi har gjort någöra veckor nere i Asien.

Där har vi hittat en oas, vår pärla är Bang-Niang i södra Thailand. Lång flygning till Phuket, taxi till Khao Lak och sen leta sej fram till en bungalow på soi4.

B81A9A54-9176-439A-9D81-2FD192E43220

Långa härliga dagar i värme och sol, ja såhär tidigt på vintern håller sej regnperioden delvis kvar. Kan vara nån störtskur om dagen i 27 graders värme så de går an. Håller koll hemma i Lomsjö med hjälp av mina stora barn, kameror som man styr via telefon och väderleksrapporter och nyhetsrapporteringen. Sen har nog grannarna ett vakande öga för varandra. När man ser att det är 20 grader varmt inne, 20 grader kallt ute då njuter man extra i 30 graders värme. Bada, läsa, höra på nån podd åsså äta såklart. Då rullar dagarna på, träffar en del gamla bekanta, blir en del nya bekanta. Och vet ni vad man träffar alltid några från hemtrakterna även om det är på andra sidan jorden.

2CB8F506-EB2A-4A27-92AE-951E1D96F141

Dom bygger nya vägar, nya hus, affärsverksamheterna utvecklas – det finns en framtidstro. Det är roligt att se och höra deras planer för framtiden. Hemma på byn har vi fått ” nya grannar”

Det är jätteroligt att se ( på internet medans man är bort) vilken energi och framtidstro dom har. Det injekterar naturligtvis oss som bor runt om när människor skapar framtid, gör fint, bygger och fixar. De är jätteroligt. Jag tycker att November är en lång, trist, svart månad. Nu har vi njutit sol å bad så då blir november plötslig kort ( och lite stressigt att hinna med allt).

729B07A4-4021-46DD-977A-A171F468A482

December så både lugnar vi ner och vissa gasar på inför jul och ledighet. Själv längtar jag efter lediga dar, umgänge med släkt och vänner och god mat, inte alls olikt en semester i Thailand.

” varje dag är en del av din framtid”

Vecka 52, ett år gick fort

Av , , Bli först att kommentera 16

Veckan rivstartar, åker vid fyra för tidigt flyg t Stockholm. Intensiva och lååånga dagar. Middag medkollegor och därefter många och långa diskussioner.

Givande men krävande dagar. Mycket ska hinnas med, planeras och struktureras. Sammanfattning på onsdagseftermiddag. Massor av arbetsuppgifter med hem. Flyger t Umeå, bil t Lomsjö, hemma före midnatt. Vänder bilen norrut på torsdagsmorgon för två dagar i Norrbotten. Den sköna fredagsfeelingen när man ser huset därhemma och får trycka fast handbromsen och ”landa” hemma. Krama om Lotta och barnen som kommit med skolbussen, ta sej an matlagningen tillsammans. Sitta ner och äta i lugn och ro och alla får summera veckan och prata en stund. Sen få 5 minuter på rygg – de är livet de, skööönt.

12A40742-AAF8-4E99-9DA7-A5C706453DBA

Lotta och jag äter gärna vegetariskt, gör man en långpanna ugnsrostade grönsaker så ser barnen vad det är och kan välja sina favoriter. Cornfilee’r med en rejäl sås till om man inte vill ta kyckling istället. De är såsen som gör maten. Creme fraiche, oatley, chirancha, sweet chili, soya, buljong, ketchup de är bara att prova sig fram och kryddor i massor efter smak. Chili är nog obligatorisk för oss.

A7159735-1E90-4A3C-9598-2F40436827D5

Ja nu har jag beskrivit mitt och vårt första år i Lomsjö. Vecka för vecka ur dagboken. Och nu har det gått ett år till, två år som Lomsjöbor. Pojkarna som finns här varannan vecka trivs bra. Vi har fixat fikaloft i garaget så både små och stora grabbar hänger där rätt mycket. Lotta är inne på växthus nr 2, ett ryskt tunnelhus för stormen tog det första. Jag har äntligen fått en kamin inmurad och godkänd så nu kan ja välja om jag vill sitta inne eller ute och elda, de blev ett vindskydd m eldstad bak i skogen.

” vad du själv gör, blir till din verklighet”

51 ett år går verkligen fort

Av , , Bli först att kommentera 17

Nu blir de allt tydligare, de som bestämmer har redan gjort upp. Varför det ska samarbetas, för att få igenom sina egna tankar om hur det ska vara. Hur man själv ska få mest ut av framtiden. Inga tankar på medborgarna som röstat, bara egensinnig vinning och då måste man se till att omge sig med de som inte säger ifrån. Då kan man styra från kulisserna.

E98776B8-FA20-4855-97D7-0874E4A5C215

När någon blir för obekväm finns inget utrymme för den. Då tar man till vad som helst för att bereda sin väg. Bara man får ” sin plats” så kan man gå över lik för den. Om jag vetat hur mycket fulspel det fanns i politiken då skulle jag nog aldrig ställt upp som förtroendevald från början.

34783592-0F04-4CC2-9BAF-797325938D26

För att göra gott så måste man må gott. Vad är väl bättre än en god sallad efter en dags förvärv. Med en tekopp och gott sällskap så man får varva ner. Crispsallad, tomater, kokta ägg, rödlök, tonfisk och majonnäs  räcker gott. Vid helg kan man byta ut te mot en ljus lageröl istället.

”Om saker går fel, gå inte med dom”

50. Ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 18

I en kommun där ” befolkningspyramiden”, ja så bör den vara, När den ser ut som en Palm då är det illa. Där måste vi som finns i förvärvsålder ”försörja” unga och gamla. Det gör vi via skatt på förvärvsarbete. För att det ska fungera i områden med gles befolkning så finns ett skatteutjämningssystem i Sverige, rika delar kompenserar delar som inte har så mycket skattekraft. Allt detta bygger på formen av en pyramid. Med formen av en Palm räcker det ändå inte till. Höjer man kommunalskatten så påverkar det utjämningssystemet, det blir en väldigt dålig effekt. Glesbygden har en mycket svag ekonomi.

3C27843F-30EF-46CC-B33A-F09856204873

Åsele har ju en besvärlig demografi, alldeles för lite människor i arbetsför ålder. Och ändå värre är det med alldeles för få kvinnor i fertil ålder. För lite barn, problem att bedriva barnomsorg och skola kostnadseffektivt. Lika stor ”kommunkostym” som när det fanns dubbelt så många åselebor. Då blir det dubbelt så dyrt, per invånare att drifta badhus, kommunkontor, snöröjning och allt annat som vi har i kommunal försorg.

1F79CCDA-6552-436F-BA1D-496C33BD37CA

Jag trivs i Åsele, ja bor ju i Lomsjö men det är ju en del av Åsele. Jag ser hur många kommuner i glesbygden minskar, förtvinar och töms på människor. I Norrbotten, där jag jobbar en del har jag sett byar släckas ner. Där det förra vintern lyste i nån gård, plogades snö är det idag svart och igenbommat. Där är  ytorna större, kommunerna glesare. De blir allt svårare att klara av att fixa kommunal service. Men det finns orter som blomstrar, det byggs bostäder, bryts malm, lyser och är full fart. Så ser vårt industrisamhälle ut, allt kortare livscykler, bara högre tempo. Där det finns jobb och försörjning, där bor människor. Ibland bara en kort tid. Det finns det jag behöver i Åsele, eller Dorotea, eller Vilhelmina. Ibland får vi väl åka till nån annan plats för hitta det som lockar. Men jag vill som alltid snabbt tillbaka till lugnet, friheten och den trygga omgivningen i Lomsjö. Där har vi hittat vår pärla.

”Man måste aldrig göra som andra säger, man ska göra det som man själv kan stå för”

Ett år går fort 49

Av , , 2 kommentarer 14

Försäkringsutbildning, får träffa så många informatörer från olika LOförbund. En del är bekanta sen många år, några nya ansikten. Trevligt med nya bekantskaper. Vi kör en endags vidareutbildning varje år, nyheter och repetition. Behövde ta lite ledigt så att jag skulle få till en bättre helgvila. Varit dåligt med återhämtning några veckor.

7C4FA11C-CA9E-4454-9430-BC5063B880BF

Har bestämt mej för att sätta in en kamin i hallen. Tidigare ägare hade påbörjat jobbet, tagit bort något skåp. Nu var det bara att försöka få hit sotarn så man får veta vars man ska gå in med rökröret i muren. Blev ju ingen höstresa till värmen så då får man väl ta till vedeldning. Huset var ju så fräscht och bra så ja hade inte tänkt göra så mycket, mer än att laga till källargolvet när jag fått in VA som kommunen skulle göra. Men det sitter i ”mesen” blir nog inget den här hösten, har väntat ett helt år….. får väl ta nya tag till sommaren.

5B603A0D-B736-498D-AB01-DBF76BA4D914

På byn gör alla höst. Saker och hus vinterställs, folk som inte bor hela tiden har plockat in utegrejerna. Alla liksom väntar på kung Bores intåg, måtte det dröja.

” en spinnande katt och en varm öppenspis gör vintern uthärdlig”

48 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 18

Slut på efter förra veckans intensiva upplevelse. En massa intryck att bearbeta.  Nu var det några dagar där jag kör arbetsmiljöutbildning på Medlefors fhsk. Tillbaka i vardagen, kollar av med deltagarna vad dom kan om EP och inser att här måste vi göra läxan. Jobbar fram ett material för endagsutbildning i vad EU betyder för oss.

A4F9419E-FA0A-4B2F-B4E0-BD9B922A916E

Blåsigt, rått och kallt. Hösten tränger på. Ansöker om ett bygglov för å sätta in en kamin. Jag fyllde ju vedboden förra hösten när vi flyttade in. Har bara gått ett par famnar till korvgrillning sen dess. Röjde ju upp på samfällda marken bakom huset och tog då reda på de som grövre än tummen, blev en liten vedhög de oxå.

8A7E54AF-F3DB-4C9D-A839-58B63084A3A3

Skönt att inte ha några måsten, ingen vedhuggning, ingen jakt, båten är tagit upp….. ja kan sitta inne å läsa i stugvärmen på ledig tid. Så skönt, en tekopp, trevligt sällskap och en intressant bok. Och barnen klagar inte över å få vara inne när höststormarna med lite lämplig fukt blåser på.

” en bokälskare går aldrig till sängs ensam”