Nu är det dags att vakna

För 150 år sedan var sverige mycket fattigt och eländigt, medellivslängden var 37 år. Något Lägre bland arbetande män. Det är bra att minnas att man fick stå med mössan i hand, kapitalet via högern styrde och arbetsmarknaden var helt utan regler.

Nu måste vi tänka till. vi är på gränsen att ge upp det Sverige som vi älskar. Vad är det som får dig att tro att högern ska värna oss alla. Idag sympatiserar fler bland LOfolket med högern än vänster och SD växer även bland LOfolk.

Med beslutsamhet bröt vi de ojämlika förtrycket. Genom en bred arbetarsolidaritet skapades genom hård kamp fackföreningar. Och vi stred för demokratiska rättigheter, att rösta fram arbetarpolitiker för att skapa ett tryggare samhälle för alla. Här började byggandet av välfärdssamhället Sverige. Vägen har varit krokig, kantad av kamp. Vi såg styrkan i kollektivet. Högerns makt över våra liv bröts, vi gick ifrån mörker, fattigdom och elände till ljus, framtidstro och allmän välfärd.

Starka fackföreningar och demokrati gjorde detta möjligt. Det är det som skiljer oss från alla de som fortfarande, förtrycks och utnyttjas runt om i världen.

Kapitalismen i världen är grym och skoningslös. Den utnyttjar och förtrycker överallt där det går, och den breder ut sej.

0563DF6D-F611-4516-BED4-7B61AD9424B1

Analysen saknas när arbetare tror att högerpolitik är framtidslösningen. Högern, med sänkta skatter gynnar kapitalet och förmedlar arbetsgivarmakt.

Med försämrad anställningstrygghet, lägre löner, makt över arbetstiden, sämre arbetsmiljö och minskat inflytande så vill man diktera livsvillkoren för arbetarna igen. Och ha mer av klass i samhället där de som redan har mycket ska ha mer.

Visst pratas det fint om att det ska löna sig att arbeta, det är bara en täckmantel för att montera ner vår allmänna välfärd. Så man kan ge sämre ersättning när vi blir sjuka, arbetslösa, vill vara föräldralediga och ska ta pension.

Vi måste sansa oss, vakna upp och se vad som kan hända. Vi har ett ansvar att bygga en trygg framtid för både unga och gamla, rika och fattiga. Det här kan vi göra genom en anständig politik och med solidaritet i kollektiv styrka. Låter vi högern, med rädsla, hot och löften om silverpenningar köpa oss så har vi att vänta en mörk och för många, besvärlig framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.