Oljans historia

Då oljan är den största och viktigaste delen av världens energianvändning kommer jag härmed fokusera på den.

Vad är då olja? Som jag skrivit tidigare så är döda olja växter och djur som blivit sedementerade ner i marken och som har legat där i några miljoner år eller så för att sedan under tryck och värme förvandlas till det vi kallar olja.

I den tidiga människans historia var dock biomassa den viktigaste energikällan. Man eldade ved för att få värme, och använde muskel och djur-kraft för att utföra arbete. Detta var fallet väldig länge, fram till ca 1700 talet. Då kom man på att man kunde elda med kol, och stora energiresurser blev då tillgängliga. Kol var dock inte så praktiskt, då det krävde stora ångpannor. Sedan mot slutet av 1800-talet så började man komma hur man kan använda olja. Befolkningen växte och energibehovet ökade (eller var det tvärt om, energitillförseln ökade och befolkningen kunde öka?). Man började kunna utvinna mer och mer olja, som ju var en väldigt praktisk energikälla, med mycket energi per liter, och lätt att hantera, pumpa runt o.sv.

Efter andra världskriget, på 1950-talet hittade man de största oljekällorna hittils, i mellanöstern och Saudi-arabien.

Sedan 1960-talet så började man hitta mindre och mindre olja. Men oljeproduktionen är ju aningen fördröjd jämfört med utforskningen av nya oljefält, så produktionen kunde fortsätta. Sen kom OPEC-krisen på 70-talet, så oljeproduktionen fick sig en törn. Sen fortsatte produktionen att växa till ungefär 2005, då produktionen planade ut, och har legat på denna platå sedan dess.

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.