Framtiden är här?

Om ni någon gång har sett en Science Fiction film, har ni då tänkt på hur energikrävande alla saker är? Det finns gigantiska rymdstationer, lasersvärd, rymdskepp, supersnabba svävare, teleportrar, superdatorer, laserkanoner, ja listan kan göras lång. Men varifrån kommer energin? Inte någonstans så ser man något spår av varken förbränningsmotorer eller kolväten. Snarare har man olika energiceller,  hyperdrives, warp cores och kanske fusionsreaktorer.

Nu i vår tid så har några Italienska forskare troligen upptäckt ett sätt att göra det som ingen trodde var möjligt, nämlig "kall fusion". Kall fusion har fått ett skamfilat rykte, sedan några forskare på 80-talet lurade världen att dom kommit på kall fusion.

Denna gången så är det dock förhoppningsvis annorlunda. Italienaren har jobbat på sin reaktor i flera år. Den är stor som en flyttkartong, och drivs med vätgas och nickel. Nicklet reagerar med vätet och bildar den tyngre metallen koppar, samt stora mängder energi. Forskarna spekulerar om att det handlar om bubble fusion. Man drev under visningen reaktorn med några hundra watt, och fick ut ca 10kW i form av värme. En anläggning med 100 sådana här enheter, med en effekt på 1 megawatt är på gång i Grekland.

Framtiden börjar nu!

Nytekniks artiklar

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.