Varför tillväxt?

Jag tänkte titta lite på varför vi vill ha tillväxt.

Jag börjar längst ner, i det fundamentala sättet som människan fungerar på.
Man kan anta att människan fungerar som en mönsterigenkännande apparat. Ända från det man föds bombarderas man med sinnesintryck. Vissa av dessa gör så att man känner välbehag, och vissa skapar smärta. Att äta t.ex. Vi lär oss väldigt snabbt mönstret i att om vi äter så mår vi bra. Vi lär oss också vad som är farligt, t.ex att lägga handen på spisplattan gör ont, ett stort negativt sinnesintryck, därför gör man det gärna bara en gång. Vi är alltså väldigt bra på att känna igen mönster i saker och ting, och vårt betende styrs därefter.

Denna mönsterigenkänningsprocess fungerar också så att den ger som störst utslag första gången. Händer samma sak snart efter blir inte utslaget lika stort. Jämför med att äta godis, den första godisen är godast, medan den sista kunde man lika gärna varit utan. Om man istället sparar den sista och äter den nästa vecka, får man återigen ett stort känsloutslag. Detta sker i stor och smått, det är så vi lär oss saker och ting. Detta antagandet förklarar även varför sömnen väldigt viktig, då man då minimerar nya sinnesintryck, för att på så sätt få mer ut av nästa dags sinnesintryck.

Detta ger även upphov till att man blir less. Man ser samma saker dag ut och dag in, t.ex. om man har samma jobb länge. Därför kan en karriärväxling eller en resa till utlandet bryta detta mönster, och vi får återigen stora känsloutslag av det som tidigare blivit allt mer uttjatat.

Detta innebär också att sålänge vi får det bättre, vi får en förändring med nya positiva sinnesintryck, så upplever vi det som något bra. Tvärtom gäller också, om vi får det "sämre", om elen blir dyrare idag än igår – om vi får en massa negativa sinnesintryck, så uppelever vi att vi får det sämre. Eller att man har haft samma TV-apparat i 20 år, då blir man mer less än om man med en ny TV-apparat skapar nya positiva sinnesintryck.

Därför är tillväxt något positivt, och vårt ekonomiska system som bygger på tillväxt, jobbar på denna fundamentala mänskliga egenskapen. Vi får en ny TV-apparat lite då och då, och detta skapar nya positiva sinnesintryck, istället för man blir less på den gamla.

 

Edit: Bytte ordet känsolintryck till ordet sinnesintryck, då det ordet ligger närmare vad jag egentligen menar.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.