Vision 2050 och panelsamtal med miljöminister Karolina Skog

I helgen träffades över 60 miljöpartister från de fyra nordligaste länen. Helgen bjöd på många härliga möten och ett otroligt energigivande program. I förmiddags deltog jag i ett panelsamtal tillsammans med miljöminister Karolina Skog, bostadsminister Peter Eriksson och Agneta Granström, regionråd i Norrbotten. Vi samtalade om visionen för 2050.

På bilden: Karolina Skog, Elin Söderberg, Agneta Granström, (bakifrån:) Peter Eriksson, Eva Goes.

Till att börja med måste man se sanningen i vitögat. Idag så är vi inne i den 6:e massutrotningen av arter i planetens historia, vi förlorar biologiskt mångfald i en skrämmande takt. Vi börjar också se de första större negativa konsekvenserna av klimatförändringen, en förändring som även om vi skulle upphöra helt med att släppa ut växthusgaser idag, kommer fortsätta under lång tid framöver i och med fördröjningarna i systemet. Miljöpartiet är idag det enda partiet i riksdagen som är beredda att göra vad som krävs för att ändra kurs så att vi håller oss inom de planetära gränserna och bygger ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle. Utan denna omställning kommer vi 2050 befinna oss i ett samhälle där vi i Sverige har kraftiga skyfall med erosion, ras och skred som följd, en havsnivåhöjning som eroderar kusten i södra Sverige, där kortare snö-perioder gör att vi lever i mörker längre del av året, där dagvatten-systemen överbelastas med översvämningar som följd och försäkringsbolagen inte kommer vilja försäkra de hus som numera (2050) är i för stor risk för ras, skred eller översvämning. Eftersom Sverige inte lever i någon bubbla kommer vi också påverkas av klimatkonsekvenserna i andra länder. De platser som tidigare producerat de livsmedel vi importerat kommer inte kunna producera lika mycket, på många platser på jorden kommer levnadsförutsättningarna blivit så dåliga att människor migrerar och klimatflyktingarna kommer 2050 vara många många fler än idag. Utan en omställning, kommer vi ha än sämre luft i städerna, med fler luftvägssjukdomar, och trängre på gatorna då urbanisering och förtätning samtidigt som man sätter bilen i centrum leder till trängsel.

Om miljöpartiet får styra, kan samhället 2050 se helt annorlunda ut. Vi kommer smidigt kunna transportera oss vart vi vill på bästa lämpliga sätt, då vi inte äger varsin stor bil utan enkelt har tillgång till de lösningar som vi har behov av för varje resa. Vi kommer ha städer med mycket grönska som ger god luftkvalitet, ger livskvalitet åt människorna, som kan ta hand om regnet utan att vi får översvämningar och som främjar biologisk mångfald. Vi kommer ha ett skogsbruk med artrikedom, vackra träbyggnader, rikt kulturliv och forskning i världsklass. Vi kommer att ha anpassat samhället till de klimatförändringar som sker, innan de sker, så att konsekvenserna inte blir allvarliga och vi kommer ha ett land där alla delar av landet lever och har knutit samman sina olika värden. Med mer cirkulära system, ett jordbruk som växter för att säkra vår livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt, där avloppsslam och sopor tas till vara för att bli biogas, gödsel utan gifter och nya produkter. Ett samhälle där alla människor har en roll och en plats och jobbar utifrån sina förutsättningar. Ett samhälle med livsglädje och livskvalitet.

För att ställa om till ett hållbart samhälle behövs alla. Du och jag och varenda individ som för tillfället har sina fötter på svenskt territorium. Oavsett om du är född här, har pluggat lite eller mycket, har flytt hit, blivit kär och flyttat hit, bor någon annanstans i EU men är här just nu – alla behövs! Att tala om att “skapa sysselsättning” får mig att tänka på när min 3-åring kastar kakor så de exploderar i ett smul-hav över hela golvet. Vi behöver inte skapa sysselsättning, vi behöver visa vart vi ska gå och skapa förutsättningar för alla att hjälpas åt att ta oss dit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>