Vi behöver öka livsmedelsproduktionen lokalt

Idag skriver representanter från Familjejordbrukarna, Framtidsjorden, Förbundet Sverige Småbrukare, Jordens Vänner, NordBruk och Odlarföreningen Små frön i VK om vikten av att höja den egna självförsörjningen av livsmedel. Jag delar deras uppfattning. Det finns många värden som talar för att vi borde jobba för att mer av den mat vi äter i Sverige produceras här lokalt.

Krisberedakap

Som skribenterna lyfter är det bra om vi har tillgång till mat lokalt i händelse av kris. Jag och Miljöpartiet vill se satsningar på både ökad livsmedelsproduktion och etablering av bioraffenaderier så att vi kan trygga hållbar tillgång på både mat och drivmedel.

Mindre utsläpp från transporter

Att äta mer lokalproducerat gör att mindre av den mat vi äter har behövt åka flyg och lastbil och därmed blir klimatpåverkan lägre.

Mindre användning av antibiotika, bekämpningsmedel mm

I Sverige har vi en djurskyddslagstiftning som andra länder inte är i närheten av. Vårt klimat gör också att vi kan använda mindre bekämpningsmedel än i andra länder. Miljöpartiet vill exempelvis införa skatt på importerat ”fulkött” dvs, kött från produktion där man använder stora mängder antibiotika på friska djur, vilket bidrar till att antibiotikaresistensen växer.

Ökad sysselsättning här

Genom att producera biodrivmedel och livsmedel lokalt så skapas fler jobbtillfällen lokalt.

Bättre förutsättningar för cirkulär ekonomi

Genom att utveckla det lokala jordbruket. Bygga upp ett riktigt hållbart skogs- och jordbruk. Så kan vi få en mer cirkulär ekonomi där vi tänker kretslopp lokalt och får bra mat med liten miljöpåverkan.

Miljöpartiet vill se ökad svensk hållbar livsmedelsproduktion genom att:

– offentlig sektor upphandlar lokalproducerat

– skatt på importerat kött med hög antibiotikaanvändning

– strategiskt arbeta för en ökad inhemsk hållbar livsmedelsproduktion

– att de krav som ställs på miljö- och djurskydd vid matproduktion i Sverige också ska ställas i all offentlig upphandling, minst

– stimulera jordbrukares ekosystems- och miljötjänster genom att satsa på miljöstöd inom landsbygdsprogrammet

– införa ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storkök

– utforma upphandlingen av mat till skolor och äldreboenden så att fler ekologiska och lokala producenter kan delta i upphandlingen

– främja naturbeteskött så att fler djur får beta i naturen – vi vill bland annat sätta ett mål för hur stor yta som ska vara naturbetesmarker  och öka miljöersättningen inom jordbruksstödet för ängs- och betesmarker

– stödja utvecklingen av nya vegetariska livsmedel och odling av svenska grödor som är rika på protein

 

Vi ska vara stolta över det svenska jordbruket. Det är dags för bättre förutsättningar för våra lantbrukare. Alla behöver vi äta och då ska vi se till att vi i Sverige producerar näringsrik, god mat som vi kan äta med gott samvete.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.