Minus 20 platser inom äldreomsorgen i Åsele

Går planerna igenom för äldreomsorgen i Åsele kommun blir det inom några år 20 platser färre än vad som kommunen kan erbjuda idag. Planerna på att bygga om Åseborg och stänga demensboendet Tallmon samt särskilda boendet på Duvan i Fredrika, innebär att vi får 20 platser färre att erbjuda kommuninnevånarna. Vi har nu 86 platser inom äldreomsorgen och efter planerad ombyggnad på Åseborg skall det totala antalet platser bli 66.

Duvan i Fredrika, demensboendet Tallmon skall flytta till Åseborg. För att detta skall bli möjligt krävs ombyggnader som totalt kommer att kräva summor runt 16 miljoner kronor.

Enighet råder om att iordningställa den del av Åseborg som kallas Svalan. Svalan som boende har haft en mycket låg nyttjandegrad och av de 12 lägenheter som finns på Svalan har det utnyttjats högst tre. Nu renoveras de 12 lägenheterna och gemensamhetsutrymmen skapas. Om denna renovering råder politisk enighet. Kostnaden för ombyggnaden kommer inte att överstiga 2 miljoner kronor. Pengar som  snabbt återförs när lägenheterna blir uthyrda.

Budgeterade medel riktade för att bygga om ventilationen på demensboendet Tallmon har   skrinlagts.

I de rekommendationer som ges, utifrån Åseles befolkningsutvecklng med sikte på 2030, beräknar SKL (Sveriges Komuner och Landsting)  behovet i vår kommun till 72 platser inom äldreomsorgen. Nu 2012 planerar vi för 66 platser när vi 2030 beräknas behöva 72 platser.

Bra äldreomsorg är en utvecklingsfaktor för en kommun. Ingen ska behöva gå och gruva sig för att bli gammal. Den äldreomsorg som vi planerar för nu skall även vara attraktiv med sikte på framtiden.

 

 

 

 

5 kommentarer

  1. Orolig inför framtiden

    Svalans boende blev ju nedlagt för x antal år sedan så det du beskriver blir lite fel. I samband med detta drogs ju även personalen ner. Vi har nu 2 fasta boenden där samt 2 korttidsplatser. Jag HOPPAS att de som nu bestämt att Duvan ska bli trygghetsboende och att Tallmon ska flytta till Åseborg begriper konsekvenserna och har en plan för detta. Vi får i genomsnitt 1-2 varje vecka som måste in på korttidsboende då de inte kan gå hem.Om man då drar ner 20 platser ,var ska då dessa fara,jo vara kvar inom landstinget med En kostnad på x tusen kronor /dygn.Tyvärr får vi inse att vårdkvaliten kommer att försämras,törs inte tänka vad 40 och 50 talisterna ska acceptera.idag får man duscha 1 g/v och ej få komma ut i friska luften när man vill.

  2. Gunnel Linné

    Det verkar dålig matematik att 66 platser ska täcka beräknat behov av 72. Naturligtvis är det svårt att med exakthet beräkna behovet, ingen vet vad som händer oss gamla och hur fort det går. Det får inte bli så snävt med platser att människor behöva vänta i månader på en lägenhet.
    Att ventilationsprojektet på Tallmon skrinlagts låter klokt, men är det en fälla, så att man om några år kan säga att vi måste stänga Tallmon för det saknar ventilation.

  3. Sylvia Samuelsson

    Svar till Orolig inför framtiden (2012-12-12 22:59)
    Din kommentar men hänvisning till 40 och 50 talister tycker jag är viktigt. De beslut vi kommer att fatta i Åsele kommun nu är de beslut som 50-talisten får leva med. Vilken äldreomsorg vill jag som 50-talist ha? Är det klokt att satsa pengarna på lön för anställda eller att satsa pengarna på ränta för lånat kapital till ombyggnad. Vi har nya fräscha lokaler i Fredrika inom äldreomsorgen. Tallmon i Åsele är bland vårt modernaste inom demensboende.

  4. Margareta Johansson

    Hur kan man påstå att det bara blir 66 platser i kommunens äldreboenden då kommunalrådet skriver att det ska bli 70. FÖRKLARINGEN ÄR: enligt ritningarna som finns kommer det bara att bli 50 platser på Åseborg (Svalan 12, Bofinken 16, Fyrklövern 11 och Gullvivan 11). Sedan finns det på Stugan 12 platser och 4 korttidsplatser finns i samarbetsplanerna med landstinget. Summan av detta är 66 platser inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.