Scandic Cup dag 5: Slitvargen, målvakterna, det röda kortet och föredömlig attityd

Första veckan av Scandic Cup har lidit mot sitt slut när dag fem ska summeras i skrivande stund. Det har varit en händelserik vecka och vi har fått se mycket härlig innebandy. Ännu härligare för egen del har varit den sköna stämning som ramat in hela cupen, med allt från stort engagemang, trevligt folk, gott fika, skönt surr och en spänd förväntan som hängt i luften. Jag hoppas verkligen att ni som läser detta och befinner er i Umeåtrakterna har tagit chansen att uppleva detta – och om inte, ta er ner till Umeå Energi Arena nästa helg för att kika på innebandy!

Jag har även en allmän reflektion vad gäller alla de personer som agerat speakers under matcherna jag kikat på – tydliga och sakliga annonseringar, mycket bra!

Jag ska göra mitt bästa för att i sedvanlig ordning summera lite reflektioner från dagens bataljer, även idag får ni dem kronologiskt. Avslutningsvis har Maria summerat finalmatchen på herrsidan, samt bifogat hennes topp-3 från dagen. Håll i hatten, för nu åker vi!

Team Thorengruppen – IBK Dalen (5-3) (semifinal, herr)

Semifinalmatchen mellan Team Thorengruppen och Dalen kändes jämn, Dalens kunde pressa med långa anfallsspel, särskilt med första formationen på planen, samtidigt som Team Thorengruppen visade deras fina kontringsspel.

I Dalen stack Patrik Rokka ut för det hårda slit han visade i både anfallsspel och hemjobb, krigade till sig bollar.. Jag vill dock tillägga här att Patrik imponerat stort överlag under hela Scandic Cup, inte bara för de poäng han gör, utan framför allt för nyss nämnda kvaliteter. Det är ingen slump att det resulterat i att hela hans formation presterat bra, slitvarg!

Trion Anton Åkerlund, Pär Forsman och Alexander Hedlund är en intressant formation jag hoppas att vi inte sett för sista gången. Det finns mycket potential här, men det finns förstås detaljer att jobba på.

Kul förresten att se Johan Larsson tillbaka i spel. Larsson som vuxit sig in mer och mer i spelet för varje match jag sett honom sedan återkomsten till Dalen, fick visserligen inte riktigt samma stäm i spelet i dagens match som senast i matchen mot Wibax Patriots (före han fick smällen), men är en spelare jag tror kommer växa allt mer under säsongen i Dalen.

Målvakterna

John Stiglund! Vad säger ni, tjatar jag för mycket om hur bra målvakter Dalen har?! Det är bara att ni vänjer er, det kan mycket väl vara svenska superligans starkaste duo! 🙂

Idag var det Stiglunds tur att stå och han fortsatte övertyga – dessutom har han ett utkast som tål att nämnas ännu en gång. Eller för att citera Maria: ”det gav mig gåshud!”, vilket även jag hade. Underbart!

Jag och Maria passade även på att spontanprata en stund med Måns Parsjö-Tegnér. Jag kan väl konstatera att vi behöver jobba på våra färdigheter att ställa vettiga frågor när vi improviserar, men det blev som sagt ganska spontant. Trots våra trevande klumpiga frågor bjöd Måns på gott snack och gav oss en liten inblick i vad som försiggår hos mannen bakom masken.

Att höra hur Måns resonerar kring sin roll på planen och i laget, likväl som analysen han gjorde av matchen mot Classic, var högst intressant och det blev om möjligt ännu tydligare för mig hur hårt Parsjö-Tegnér arbetar och sätter sig in i spelet för att prestera så väl som han gör.

På frågan om hur han kan hålla en så otroligt hög lägsta nivå, trots att han spelat så många matcher i rad i Dalen, svarade han att han är en riktig vinnarskalle.

Det röda kortet

Slutligen måste jag, tyvärr, ändå kort nämna händelsen i matchen som på ett ganska snöpligt sätt mycket väl kan ha varit avgörande i semifinalen. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt Lukas, det tar emot att skriva denna del!

Kortfattat var ställningen 3-3 mellan Team Thorengruppen och Dalen när Lukas Harnesk tappade bollen precis framför eget mål och Thorengruppen gjorde mål med ungefär sex minuter kvar av tredje perioden. I besvikelsen och frustrationen bröt Harnesk av klubban mot benet och fick i samband med detta rött kort och Dalen fick sålunda spela numerärt underläge i fem minuter.

Team Thorengruppen gjorde ytterligare ett mål i numerärt överläge och Dalen lyckades inte etablera nog med tryck i spel sex mot fem för att hämta upp de båda målen under matchens sista minut. Team Thorengruppen vidare till final med andra ord.

IKSU – IBK Dalen (11-2) (final, dam)

Precis som resultatet antyder var IKSU den klart starkare parten i matchen. Dalen inledde visserligen målskyttet genom Victoria Ström som pricksäkert satte bollen på ett friläge, och Dalen stod även upp bra mot det svenska mästarlaget under stora delar av första perioden.

IKSU är dock så otroligt skickliga… Iza Rydfjäll gjorde fina instick och visade även upp hennes fina skott, något som även Sofia Joelsson knappast var blygsam med att visa upp. Wow, kan hon skjuta, eller vad?!

Jag vet inte var jag ska börja när jag summerar IKSU: förutom att de är riktigt duktiga i det offensiva spelet, med högt tempo, spelare som rör sig mycket och skapar ytor och har ett bra passningsspel, upplevde jag även att de gjorde smarta hemjobb.

Ni vet exempelvis när backar inte bara tokspringer för att backa hemåt, utan medvetet skär av passningsleden snyggt och effektivt, desarmerar motståndarnas kontringsförsök utan problem. Det summerar IKSU: imponerande effektiva!

Föredömlig attityd

Jag vill dock hylla Dalen som, trots att IKSU ångade på skoningslöst, aldrig gav upp eller började hänga med huvudena. Jag tror starkt på att sådana här matcher måste det förlorande laget hitta saker att fokusera på, öva på och dra lärdom av – och känslan var att Dalen gjorde just det.

I matchen mot IKSU gavs en ypperlig möjlighet att fila på försvarsspel och kontringsspel. Att hålla huvudet kallt även när motståndarna äger mycket boll och rullar runt, ta chansen när den kommer, att inte bara slå bort bollen i frustration eller panik. Att spela fem minuters numerärt underläge (till följd av hårt spel som tack och lov inte slutade så farligt som det först såg ut) var även ett bra tillfälle att öva box play!

Jag vill även hylla Matilda Wirthig som gjorde en bra match – det kunde absolut ha blivit fler mål för IKSU om det inte vore för Wirthig!

Sammantaget är jag imponerad över vad jag sett från Dalen under Scandic Cup och ser mycket fram emot att se hur de kommer kunna mäta sig med de övriga lagen i svenska superligan den kommande säsongen!

SC Classic – Team Thorengruppen (3-4 efter straffar) (final, herr)

Classic styrde och kontrollerade matchen mer, eller mindre de två första perioderna. Thorengruppen hade svårt att bryta sig in i de farliga ytorna trots flera försök.

Jakob Arvidsson stack ut lite extra i Thorengruppen, hittade löpningarna längs sargen och lyckades flera gånger under matchen skapa farliga lägen på detta sätt.

Anthony nämnde tidigare att språket med domarna har varit svårt för de spelare som inte pratar svenska och i denna matchen var det flera gånger språksvårigheter för finländarna i kommunikationen med domarna.

Classic som under första och större delen av andra perioden träffade målet och lät Thorengruppens Erik Ställ svettas, började bomma allt fler fina lägen i tredje perioden och efter att Mattias Hedlund dundrade iväg inte bara ett, utan två kanonskott var ställningen plötsligt 3-3 vilket också stod sig under ordinarie tid.

Därefter väntade fem minuters förlängning där båda lagen var väldigt försiktiga och vi fick inte se så många farliga lägen åt något håll.

Under straffarna som var enormt spännande vann Ställ målvaktsduellen då finländarna inte lyckades göra något mål. Team Thorengruppen vann straffläggningen och därmed finalen i Umeå Scandic Cup 2017 för andra året i rad.

Marias topp-3

1. WOW vad bra Iksu är! Var en riktig fröjd att se så mycket innebandy-godis!! Och ett Dalen som visade både kämpaglöd och järnvilja.

2. Säger bara ett namn: PÄR FORSMAN, oh my god vilken match han gjorde idag! Killen som är ny inför denna säsongen och som verkar ha hittat sin plats i laget. Lär blir några poäng från Forsmans klubba denna säsongen.

3. Dalens försvarsspel i semifinalen mot Thorengruppen då det var 6 minuter kvar av 3:e perioden och laget drabbades av en 5-minuters utvisning, men släppte ändå bara in ett mål! Teamkänslan kände samtliga i arenan idag.