Falun-Dalen (6-3): 16 år, special teams, ett tveksamt betyg, poängkungen och resultatkollen

Det blir ett ganska långt inlägg idag – jag hoppas att ni mäktar med!

Jag blev både glad, taggad och lite frustrerad när jag med mestadels förtjusning upptäckte att Dalen spelade fyra matcher – samma dag!

Förstå mig rätt, jag klagar inte på mängden innebandy, tvärtom, denna säsong har jag taggat igång mer än någonsin och har också som mål att se på mer innebandy.. än någonsin! :) Jag försöker mer ingående följa fler av Dalens lag än tidigare, i största möjliga mån och har även ett antal andra lag jag följer lite extra.

Det ställer dock till problem för mig när lagen spelar samma dag och i vissa fall rentav samma tider. Jag antar att det finns förklaringar, planering som ska hållas, etc. etc. Så kan det mycket väl vara, men visst finns det fler än jag som gärna skulle se flera av Dalens lag spela – oavsett dam- eller herrsida, eller division. Och problemet när de spelar samtidigt är att vi åskådare tvingas välja vilket lag vi följer på plats, eller via distans.

Tack vare iBIS, Sportswik och sociala medier kan jag få en bättre uppfattning om hur matcherna går, följa dem i någon mån, men ursäkta språket nu, fan.. jag vill se dem live om möjligt! Och jag vill slippa välja en match att prioritera – för samtidigt som jag gör det valet, väljer jag samtidigt bort ett annat lag. Låt mig slippa välja – jag vill se allt!

Åh, nåväl, som sagt förstå mig rätt – jag är inte särskilt frustrerad egentligen, men jag vill ändå få det sagt!

Med den ganska tråkiga introduktion vill jag i stället rikta blickarna mot dagens inlägg! Det blir inte i kronologisk ordning idag. Från början kan ni läsa reflektionerna från Dalenherrarnas bortamatch i svenska superligan mot mästarlaget Falun. Ni får självklart även del av Marias topp-3!

Därefter kommer lite resultatrapportering och reflektioner kring övriga Dalen-matcher från både allsvenskan norra och svenska superligan på både dam- och herrsidan, samt ett antal andra lag jag följer med intresse.

Håll till godo!

 

IBK Dalen – IBF Falun (3-6) (svenska superligan, herr)

Det är en erkänt (ökänt?) tuff bortamatch att möta Falun i Jalas arena. De har fina publiksiffror och stjärnspelare så att det räcker och blir över. Något riktigt trevligt som florerat kring Falun på sistone är den blott 16-årige Malte Lundmark som har klivit fram och fått chansen i Falun och minst sagt tagit den!

Det visade han även ikväll när han bland annat lade straffen mot Måns Parsjö-Tegnér och pricksäkert sköt in den, kvickt! Det ska dock även tilläggas att unge Lundmark var bra och välförtjänt fick fortsatt förtroende när matchens viktigaste minuter spelades. Mycket roligt att se!

Annars var det framför allt den betydligt mer erfarne Rasmus Enström som imponerade mest i Falun.

I Dalen var det för övrigt inte Parsjö-Tegnér som stod i kvällens match (utöver den nämnda straffen). Målvakten för kvällen i bortalaget Dalen var nyförvärvet John Stiglund som gjorde debut och stod för en riktigt fin prestation med kvicka reflexer och vackra utkast. Jag känner mig nästan som en inspelning när jag beskriver Stiglund, men ni som såg matchen instämmer nog i den beskrivningen. Jag återkommer till Stiglund lite längre nedan.

Om jag ska sammanfatta matchen skulle jag vilja beskriva det som en jämn match där det kändes som om vilket som helst av de båda lagen kunde ha tagit hem det när det återstod tio minuter av den tredje perioden. När Falun gjorde två snabba mål runt den 14:e minuten vägde det dock klart över till hemmalaget. Dalen jagade i spel sex mot fem, men fick se Faluns Alexander Hallén rulla in en boll i öppet mål. Ridå.

 

Special teams

Matchen bjöd annars på en hel del tillfällen att spela med så kallade ”special teams”, alltså numerära över- och underlägen. Spelare utvisades åt höger och vänster för liggande spel, ja faktiskt i båda lagen.

Här vill jag dock hylla Dalen som var otroligt effektiva, gjorde mål i två av tre numerära överlägen och höll även tätt i samtliga tre numerära underlägen. Mycket imponerande!

I numerärt underläge hölls nollan mycket tack vare spelare som John Stiglund i målet och Henrik Sjöström och Lukas Harnesk på backplats vilka samtliga imponerade. Jag tänkte mer än en gång att Stiglund måste vara otroligt glad över att ha extramålvakten Harnesk med sig – wow, vilken uppoffrande spelare han är!

 

Tveksam 2/5 i betyg

John Stiglund fick förresten en 2:a av högst 5 i betyg av innebandymagazinet, vilket innebär att hans prestation var ”godkänd”, men inte mer. Inte bra, men godkänd…

Stiglund som gjorde SSL-debut och släppte in fyra mål av 34 skott. Jag gräver fram mina dammiga matematikskills igen och konstaterar att det är en räddningsprocent motsvarande 88,2%. Jag vet dock inte om ett av de skotten räknas som målet i tom kasse, men oavsett vilket är det en hög räddningsprocent i debuten.

Det ska även läggas till att Stiglund höll nollan i sex minuter av totalt sex minuter numerärt underläge. Om det är oklart ifrågasätter jag alltså innebandymagazinets 2:a på John Stiglund – dags att öppna ögonen och säga som det är, Stiglund var bra! #backaStiglund

 

Poängkungen

Slutligen måste jag hylla Dalens poängstarkaste spelare – han som leder poängligan för närvarande med två mål och fem assists – som gjorde en fantastisk match och var en av de starkaste anledningarna till att Dalen hängde med så pass bra de gjorde mot Falun.

Det är en spelare jag tjaaaatat om att få se skjuta mer (ja, jag vet att han har skjutit en del) och ikväll satt skotten både högt i bortre krysset, lågt vid ena stolpen och i ribban ovanför Johan Rehn… Har ni gissat det? Jag syftar förstås på Mattias Ljunggren!

 

Marias topp-3

1. Mister Stiglund. Vilka räddningar, oh my god vilka räddningar! Utkasten är bland de bästa i SSL vilket är en skön fläkt.

2. Mattias Ljunggren, vilket skott denna kille har. Landslaget nästa!!

3. Pär Forsman. Killen som med sina grabbar i samma kedja stått upp enormt bra mot Faluns första femma. Forsman som krigar i varje duell och tar rätt löpningar! Dock kanske lite för gärna mellan backarna vilket kan vara svårvunnet mot Emil Johansson och Thomas Holmgren…

 

Resultatrapportering

Jag tänkte här samla resultat från matcher och lag jag följer lite extra och tanken är att det ska bli ett fortsatt återkommande inslag – dock i viss mån av tid! :)

 

IBK Dalen – Warberg IC (2-3) (svenska superligan, dam)

En till synes jämn match utspelades mellan hemmalaget Dalen och gästande Warberg. Ställningen 1-1 stod sig hela vägen från 03:55 i andra perioden till sista minuterna i tredje perioden när Warbergs Camilla Halldén gjorde bortalagets andra mål och Warberg därmed tog ledningen.

Med endast en minut och 25 sekunder kvar av tredje perioden lyckades dock den offensivt starka duon Frida Eriksson och Camilla Lundin kvittera matchen med mål av förstnämnda Eriksson.

Matchen slutade dock tungt för Dalen, med 38 sekunder kvar lyckades nämligen Therese Arneson sätta Warbergs tredje mål och bortalaget vann matchen med siffrorna 2-3.

En svår inledning på säsongen för Dalen som får fortsätta jakten på den första trepoängaren… Ett Dalen som jag ändå upplevt har många bra kvaliteter och duktiga spelare. Jag hoppas verkligen att de får ”islossning” snart.

Annars är en glad notering att den tippade måltjuven Frida Eriksson fortsätter leverera mål för det svartvita Umeålaget. Eriksson har nu gjort mål i tre av Dalens fyra spelade matcher och känslan är att hon bara kommer fortsätta.

 

IBF Dalen – IBF Falun (7-8) (allsvenskan norra, dam)

Jag följde matchen så gott jag kunde via Sportswik och det krävs knappast en djupanalys för att kunna konstatera att det måste varit något alldeles extra!

Falun inledde starkt, räddade en straff och höll nollan under hela perioden trots två numerära underlägen. När Dalen sedan gjorde ett felaktigt byte tog Falun vara på chansen och satte sig i ledning med matchens första mål.

I andra perioden ångade bortalaget Falun på till hela 0-5 med halva matchen spelad, vilket föranledde hemmalaget att ta time out. Det visade sig vara ett klokt drag och var starten på vändningen för Dalen.

Camilla Granström inledde Dalens målskytte kort efter time outen och var sedan tillsammans med lagkamraten Sandra Larsson högst bidragande till Dalens fina upphämtning som så när räckte hela vägen.

Granströms 2+1 och Larssons 4+0 innebar att de gjorde sex mål och totalt sju poäng tillsammans! Mycket imponerande prestation!

Dalens sjunde mål (nummer fem i ordningen) gjordes av Lovisa Nylén. I rapporteringen fick vi även den högst oroande nyheten att nämnda Nylén skadat knän, matchen avbröts under en längre stund och ambulans tillkallades. Det låter inte alls bra, hoppas verkligen att Lovisa mår bra!

Matchen avslutades även högst dramatiskt genom att Falun fick möjligheten att lägga en straff med 35 sekunder kvar av tredje perioden och ställningen 7-7.

Straffläggare Elsa Rendalen måste ha starka nerver, hon satte straffen och avgjorde därmed matchen på ordinarie tid för Falun som lyckades hålla ut de sista sekunderna därefter.

En tuff avslutning på en jämn match där Dalen, trots en svag inledning gjorde en mäktig upphämtning! Tyvärr lämnar den en bitter eftersmak med den stora frågan – hur mår skadade Lovisa Nylén egentligen?

 

IBF Dalen – Strängnäs IBK (6-10) (allsvenskan norra, herr)

Jag och Maria var på plats för denna match. Jag gjorde något slags tafatt försök att rapportera via twitter (något Maria retade mig lite för) – vilket jag tror mest riskerade att uppfattas som spam…

Alltså, ärligt talat vet jag inte hur folk orkar kämpa på med liverapportering, matchreferat och annat. Det är faktiskt riktigt krävande och förutsätter noggrannhet, kvicktänkthet och kvicka fingrar. Tiden det tog mig att försöka dra till med något som i alla fall föreställer fyndigt och få ner det i text via mobilen var ibland så pass lång att det hann hända saker i matchen.

Så, en eloge till er alla som kämpar på i både Sportswik, via twitter och diverse referat, m.m.!

 

Matchen då. Den var svängig, mestadels fartfylld och innehöll en hel del fina dragningar, skott och annat innebandygodis. Bortalaget Strängnäs inledde ganska naivt i anfallsspelet, vilket Dalen utnyttjade inte minst när veteranen och forne SSL-spelare Andreas Berglund snabbt snodde åt sig bollen och med kvicka löpsteg på egen hand kontrade in matchens första mål.

Dalen fortsatte starkt och drog ifrån till en 3-0 ledning. Där någonstans i slutet av första perioden vaknade dock Strängnäs till, gjorde tre mål på mindre än fem minuter och visade prov på en imponerande offensiv.

Något som sedan kännetecknade Strängnäs hela matchen var deras styrka att tända till så snart Dalen gjorde mål. Det small i princip direkt när Dalen väl satte en boll – plötsligt var Strängnäs där, kämpade frenetiskt mot Dalens Tobias Svensson i målet som trots siffrorna gjorde en mycket fin insats. Det är svårt att klandra Svensson som gjorde många fina räddningar – jag och Maria var överens om att han var en av Dalens tre bästa spelare i matchen.

 

Och på tal om bästa spelare i Dalen… Två spelare som imponerade stort var Christoffer Dahl och Jacob Mäkeläinen.

Dahl gjorde fyra mål (jag hade felaktigt noterat tre), men imponerade även och kanske framför allt mest genom att gå in i matchen med riktig kämpaglöd och slet stenhårt för att vinna duellerna. Jag tappade räkningen på hur många frislag Dahl vann i tredje perioden, men det var många! En spelare som växte i takt med att motgångarna blev större, riktigt starkt!

Mäkeläinen, en spelare som jag nämnt tidigare i bloggen och som jag och Maria är överens om att vi gillar skarpt, utstrålade i sedvanlig ordning enormt mycket energi och förvaltade den på fint sätt i både hemjobb och anfallsspel. Poängmässigt blev det en ganska blygsam skörd för Jacob som noterades för en assist, men faktum var att han flertalet gånger bidrog med fint förarbete och även var väldigt nära att på egen hand kliva in (läs: ånga på och igenom Strängnäs försvar) för att lägga in den. En sådan situation resulterade i att Strängnäs drog på sig en utvisning och Dalen tilldelades en straff – det var Mäkeläinens förtjänst.

 

Marias topp-3 (och dagens minus)

1. Christoffer Dahl. Vilken energi och kämparglöd, och hat-tricket!

2. Jacob Mäkeläinen WOW vilken glädje. Blir så glad av att se hans löpningar!!

3. Tobias Svensson, Dalen-målvakternas dag. Otroligt fina räddningar och läsning av spelet.

- Dagens minus går till tränaren i Strängnäs som blev så arg när Dalen gjorde mål att han kastade en penna som gick sönder och plastbitarna flög upp bland publiken… #osportsligtbeteende

 

Gamla Stan IBK – Örnsköldsvik IBK (8-4) (division 1, herr)

Skellefteålaget Gamla Stan fortsätter imponera i division 1 norrland. Dagens vinst mot Örnsköldsvik innebär att Gamla Stan nu vunnit tre raka matcher i inledningen av säsongen och leder serien via målskillnad gentemot tvåan RIG Umeå.

Tack vare välskriven rapportering från Staffan Åkerlund kunde vi på distans följa matchen via Sportswik och jag vågar därför även hänvisa till vad jag kallar en säker källa när jag summerar att Gamla Stans vinst bärgades genom hårt slit, uppoffrande försvarsspel och viktiga skottäck.

John Sjöstedt gjorde Gamla stans första mål i matchen, likväl som lagets sista och blev poängbäst med tre gjorda mål och en assist. Starkt!

 

Poängkollen – division 2 norra

Det finns som tidigare nämnts en del Dalenbekantingar i de lägre divisionerna, gamla (och yngre) rävar som fortsätter spela innebandy även efter att de valt att trappa ner. Jag tänkte därför lite hastigt kolla till division 2 norra för att se om jag kunde hitta några sköna bekantingar där nere.

Nu har det visserligen inte hunnits spelas så många matcher, men jag behövde inte leta länge. På första plats hittade jag Jim Johansson som med 7+7 har samlat ihop totalt 14 poäng på två spelade matcher, kul!

Noterar även Alexander Bodén som spelat en match och ligger på en 9:e placering med 2+1, totalt tre poäng. Frågan är om inte Bodén lär vara hack i häl med Johansson snart? Vi får se lite längre fram!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>