Företagande nu och i framtiden i Åsele

Detta är en kortversion av vad vi pratade om när reportern ringde om vår åldrande befolkning.
Det finns en stor bit som inte kom med och det gäller hur vi ska klara av övergången mellan åldrande företagare som vill/kan/ska överlåta sälja eller avveckla sin verksamhet.
Här behövs att vi tar krafttag så att yngre kan köpa, överta eller starta upp nya verksamheter när de äldre avvecklar sin verksamhet.
Detta är vad Vk skrev:
Förutom att de mindre glesbygdskommunerna har den äldsta befolkningen väntar dessa även stora pensionsavgångar. Här kommer samverkan att bli nödvändig, anser kommunalråden i Åsele och Dorotea.
Tre kommuner i Västerbottens län toppar listan över landets äldsta befolkning. I Bjurholm, Dorotea och Åsele är var tionde invånare 80 år eller äldre. Samtidigt är mer än var tredje kommunanställd över 55 år och stora pensionsavgångar väntar.
I dag är det många unga människor som flyttar från inlandet och frågan är om även de äldre kommer att behöva flytta för att få den vård och omsorg de behöver i framtiden.

– Det tror jag inte, jag ser det snarare som en ljusning. Det blir många lediga jobb inom alla områden efter våra 40-talister. Vi kommer att behöva kvalificerad arbetskraft och det öppnar för våra yngre som haft svårt att få arbete kommer att kunna stanna kvar, säger Peter Lindström (S), kommunalråd i Åsele.
”Kan bli jobbigt för oss”
Lindström tror att en samverkan mellan kommuner kommer att krävas för att få tag på rätt kompetens. Samma inställning har Doroteas kommunalråd Greger Lindqvist (S).

– Det kan bli jobbigt för oss små kommuner att fylla luckorna eftersom det är så många som behöver arbetskraft samtidigt. När det gäller en del spetskompetens tror jag att det kan bli nödvändigt med samarbete, säger han.
Trots dalande befolkningskurvor och en åldrande befolkning ser Greger Lindqvist en ljus framtid för Västerbottens inland.
– Om vi jobbar med boendemiljö och med näringslivet tror jag att vi kan vända detta. Vi kan inte äta av varandra, det ger inget att vi knycker invånare från våra grannar, de måste komma utifrån, säger han och fortsätter:
– Vi måste samarbeta som region för att få till en utveckling. Jag hoppas att vi kan locka folk från Mälardalen med en bra uppväxtmiljö, billiga boendekostnader och en hög livskvalitet.
Peter Lindström berättar att det finns en tilltro till Åsele bland dem som bor där.
En anställd till per företag
– Jag får uppfattningen att många trivs och vill bo kvar, men finns det inte arbete så är det omöjligt. Många av våra småföretag går bra, men det finns en osäkerhet inför att utöka. Här gäller det att vi ger dem förutsättningar att växa och expandera. Om varje litet företag anställer en person till skulle vi få ett ordentligt lyft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.