Enkla jobb ingen väg framåt

I spåren av en avtalsrörelse så diskuterade jag med några bekanta och vi var eniga
Debatten om så kallade enkla jobb har gått hög den senaste tiden. Det finns flera skäl att till varje pris undvika denna destruktiva idé, ett av dom är inflationsmålet. Riksbanken sliter med sitt mål som man har lovat regeringen att uppnå, nämligen 2 %. Ekonomiska bedömare låter oss förstå att det återigen kommer bli mycket svårt att uppnå. Att i ett sådant läge hålla nere lönerna är ett stort misstag, då löneökningarna kopplar till inflationsmålet (2%) och produktivitetsökningen (1,5–2%) i landet. För första gången i historien hör vi nu riksbankschefen yttra sig om att den pågående avtalsrörelsen måste ge löntagarna ordentliga lönepåslag, detta för att ge inflationen en rimlig möjlighet att närma sig de två procenten. Idag går 90 % av alla samlade inkomster i Sverige till 10 % av den rika delen av befolkningen, det är inte rimligt. Att i ljuset av det föreslå ”enkla jobb” med noll i anställningstrygghet och en oerhört låg lönesättning förefaller direkt motbjudande. Vi kan helt enkelt inte fortsätta på den inslagna vägen, vi måste fortsatt ha en positiv löneutveckling och satsa på utbildning för att matcha arbetsmarknadens behov i Sverige. Allt annat vore vansinne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>