Ett år går fort 25

Ja nu börjar det bli hopp om en snöfri sommar. Om logik finns så borde väl elpriserna gå ner när så mycket snö ska fylla vattenmagasinen. Men kraftbolagen har nog flera skäl i bakfickan för att hellre höja litegrann. Nu måste jag skryta litegrann på lilla Åselekraft, vilken fenomenal ledningsägare. Strömavbrotten i Lomsjö är ju superkorta, vi ser servicebilen åka förbi nästan innan strömmen far och de få stoppen blir bara minuter, eller nåntimme. Jag bodde ju 31 år med eon, fd.Graninge som nätleverantör tidigare, då pratar vi dagar som strömavbrotten ofta var, iallafall 15-20 timmar. Då gällde de att ha elverk för vatten och ved för uppvärmning och gasolkök för matlagning ( sedan man av någon konstig anledning tagit bort vedspisen). I Lomsjö känner jag inte samma behov, åsså har jag ju lite speciellt. Ja har vattenbrunnet i källaren på huset, gasolmuurikka på altan, då var det värmen. Men Åselekraft har inte svikit, de är snabba att avhjälpa strömavbrott. Har kört och tittat efter ledningsgatorna, smala som bara den, men dom är duktiga, kraften.

Bor så man ser postlådan, busskuren och byns stora korsning, Forsnäskorset. Bor alltså i ”centrum” men ändå ensligt för vi har inga grannar bortanför utan en ödegård och sen åker och några ödegårdar till före Saxvattensjön. Sen är det i princip folktomt ända till Junsele, vi har många mil att utforska och lära känna. Jag vill ha koll på vägar, skog och djurliv så det blir mycket fritid lagt på det

0EED6B0C-14EB-46BE-A7B0-A582E178746B

Jamen arbete då? Ja i veckan som var upphackad så har jag hållit mig inom länet, fått sova hemma med Lycksele, umeå, Vilhelmina som besöksorter. Regionala utvecklingsfrågor på den politiska agendan och integration i arbetslivet där jag jobbar i ett nationellt projekt. Roligt och stimulerande med varierande arbeten. Nästa vecka blir det jobb på en Fhsk, utbildning. Det här med jobb i Norrlands inland kan vara omständigt men ändå enkelt. Jag har flera gånger erbjudits, ( oftast Sthlm ) ibland sökt jobb på annan ort. Men har valt att stanna kvar och tack vare det fått prova många olika arbeten. Sen är våra kommunikationer så att det är relativt enkelt att göra ett par arbetsdagar i veckan/ månaden på orter långt från bostadsorten. Norrut är det tidseffektivt att köra bil, söder om Sundsvall så vinner flyget. Tyvärr så finns det alldeles för dåliga tågförbindelser, det tar för mycket tid.

7AD671E1-E7E8-4A23-A845-2FC4B75EEA1B

Man uppskattar sitt hem och hembygd så enormt mycket när vardagen är ett flackande runt hela sverige. Här i Lomsjö finns verkligen chansen att få ”ladda batterierna” ett otvunget inkluderande socialt liv där man känner trygghet och omtanke. Fascinerande att när vi har aktiviteter på byn så är alla med och ofta är vi fler som samlas runt maten än det finns skrivna på byn.

“Ödet ger oss släktigar, men våra vänner väljer vi själva.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.