Ja men då va Hä bara åh…fortsätt åh…


ja men då val Hä till å dubbel snyt sä och dubbel tvätt sä, å dubbel skölj sä igen åh.. i i dubbel bemärkelse.

 

Bli först att kommentera

Citat: nytt villainbrott i Västerbotten citat slut. Källa Västerbottens kuriren.

Men vad håller ni på med på VK!

Det är inbrott efter Villa inbrott här i Västerbotten hur mycket som helst, och ni stoppar läsare för att få veta var någonstans. Bara att det står i länet eller lokalt. Vi skall måsta betala för att få fortsätta läsa och sedan försöka locka oss att prenumerera på VK läsplattan för 119:- i månaden. Hur många har råd med det, hur många ungdomar har råd med det undrar jag.

VILL NI INTE HJÄLPA TILL I DETTA KAOSET ! Det är inte att hjälpa det är att stjälpa kommuninnevånarna med erat sätt. som natt efter natt går upp för att kolla hur det står till runt våra hem. 

ÖPPNA UPP FÖR LÄSNING TACK!

här har jag bloggat länge, men nu tror jag att ni har verkligen har fått ”fnatt”.

 

 

 

Bli först att kommentera

Från valborgs ris till att försiktigt stapla ved.

En vedhög för några dagar sedan.
En vedklabb två ”vedklabbar” sakta men säkert fick jag allt i vedboden.

Tog ofta fem till tio minuters paus mellan varven, gjorde vissa övningar för rygg och nacke som jag har lärt mig genom programmet i kanal ett ” Sofias morgongympa”. Lät veden vara några timmar, och passade på att ta in någon klabb då och då, när jag var ute med min lilla hund Molly,  och nu ligger veden säkert under taket. Tålamodet fanns och finns fortfarande  kvar i kroppen det var jag glad för.

Bli först att kommentera

Valborgs firandet

Vill önska Er alla en fin, lugn helg, och låt inte Corona viruset vara en del i Valborgs firandet.
Håll avstånd och med det får inte heller ”Coronan” fäste.
Vi hjälper därmed till att också avlasta sjukvårds personalens svåra arbeten.
Låt 1:à Maj firandet visa att här i Sverige kan vi om vi vill, ung som gammal, trygga det Svenska landskapet.
Genom att visa hänsyn till alla, genom att försöka mota bort den hemska sjukdomen.

💜Kramen👵🏻

Bli först att kommentera

Snart påskhelg försiktighet med coronaviruset

Jag känner en enorm sympati och sorg för alla som har samhällstjänster, för hur de orkar och kämpar på, känner en stor sympati och sorg också för det att det är ett stort fall för alla i den ekonomiska världen, små som stora företag. Men mina tankar går också till alla som kämpar hemma med olika sjukdomar och alla som nu ligger på sjukhus och hemma med Corona symtomen.

Jag tänker också på de som trotsar föreskrifterna, som inte förstår eller tror att de skall komma undan från infektionerna.Ta exempel skidanläggningen i Åre, där folk blev sjuka och nu ligger på intensiven, och även har smittat vidare, på grund av att saknaden är stor att inte få umgås med andra.

Ni som är ägare till alla skidanläggningarna i Västerbotten, tänk efter…NU KOMMER PÅSKEN med allt vad det innebär. Jag förstår att inkomsterna gäller för er men inkomsterna försvinner ändå. Ju fler anläggningar som har öppet, ju fler blir sjuka. Och smittan sprids snabbt. Tillslut kommer ändå ingen till er, eller ni/ vi alla blir satta i karantän.

Vi alla försöker på alla sätt och vis avdramatisera Corona viruset, vi avskärmar oss från att det inte är som vanligt i vardagen, VI VILL BACKA TILLBAKS BANDET, och ha det precis som förut. DET SKA VARA SOM VANLIGT, och nu i påskens tid är det många som har stugor här uppe i Västerbottens inland, som vet också att här har vi inte så utspritt än så länge. SNÄLLA tänk efter först innan ni åker, och inte bara packar ihop och inget ansvar ta.

Ni som har Era stugor är en bra flykt ut till naturen, men stanna där då gå ut lek med era barn på er tomt umgås på ett sätt som inte berör andra. Barn behöver röra på sig, ja jag vet, men barn behöver också vila och ha sina föräldrar vid sin sida, och tror vi inte att de inte förstår vad som händer så tänker vi fel. De förstår mer än vad vi tror, då behöver de också lugn och ro och trygghet.

När jag var barn så lekte jag oftast hemma, och när vintern kom och snön lade sig på vårt ladugårdstak, så åkte vi på masonitskivor ner från taket, gick upp och så åkte vi igen, och det var också motion, vi behöver inte skidliftar för att känna glädje. Jag gjorde snö grottor, byggde vägar i snön av labyrinter. Åkte längd skidor, och var det för kallt så satt jag inne med mina barbiedockor, målade ritade och så vidare. Jag hade fått vara ute i den fria friska naturen och med bara den känslan så sov jag gott på natten. Vila från folkmassor kan vi behöva alla i sådana tider som är nu, även barn. Är solen framme så finns den även intill stugan.

Tänker på er som inte har stugor i fjällen, ni som bor i lägenheter i städer som inte kan fly från det värsta. Förhoppningsvis så finns där skog någonstans där ni kan känna frihet och lugn en stund.

SNÄLLA! BÄR INTE SMITTAN HIT bara på grund av att vilja ha kul och glömma det som händer. Vi har här inte så bra resurser för smittspridningen, långt till lasarett och inga möjligheter att ta emot folk som är sjuka. Så snälla tänk efter innan ni åker och ni som har skidanläggningar, Hotell och så vidare…Stäng… för blir folk sjuka så får ni  heller inte in några pengar, det ena föder ju det andra.

Vad väljer ni emellan pest eller kolera.

Det sägs att vi norrlänningar har en ofattbar förmåga att hitta på och finna idéer till att fortsätta vidare i svåra stunder, och på ett bra sätt, och det tror jag på. Så låt vår uppfinningsrikedom överta de norrländska markerna, så kanske vi kan få fortsätta våra steg i en mindre oro av coronaviruset framfart.

Kram till er alla där ute, och snälla vuxna äldre och ungdomar. Tänk efter vi är alla i en situation där vi ALLA kan bli smittade, och smitta andra.

Snart påsklov och vi måste försöka gå med försiktighet i en svår situation för oss alla här i Sverige. Låt oss bryta smittan, åtminstone så den går i en lugnare takt, här uppe i Västerbotten och i Lapplands inland. SNÄLLA! FÖRSTÅ!

 

 

Bli först att kommentera

Så är det nog Snyyyyyt…ut

 

Du ska snyta ut från näsan, när du har varit ute!

Ja….ja… mamma jag ska.

Det rinner snor från näsan!

Så uppmanade mamma mig ibland när jag var barn.

Det var att…

1 snyta sig först.

2 Tvätta händerna

3 Sist ansiktet och torka sig med en handduk.

Jag gjorde det inte jämt trotsade mor många gånger, och då fick jag snällt ”skäll”

Idag!

Ja vad ska man säga mer än att…

Jag får inte glömma att snyta ut ur näsan först, sedan tvätta händerna ordentligt och rengör ansiktet efter med en ren trasa.

Kram

 

 

Bli först att kommentera

VK.. SKÄRP ER!!!!!!!!!

Okey att jag måste vara prenumerant och de första veckorna betala 5:- för att sedan betala ordinarie pris 119://månad för att kunna läsa vissa artiklar. Det går jag med på.
MEN JAG TYCKER DET HAR GÅTT ÖVERSTYR HOS ER PÅ VK NÄR DET HANDLAR OM DET VÄRLDSOMFATTANDE CORONA VIRUSET.
All information som ni lägger ut på VK vad det gäller corona viruset, borde ni på redaktionen låta ALLA få vara delaktig i.
Ett exempel
Artikeln skriven idag av er, att en populär resturang håller stängt på grund av Corona viruset.
Jag frågar mig VAR FINNS DEN RESTAURANGEN, finns restaurangen i Västerbotten, Norrbotten, Stockholm eller utomlands???? jag kunde inte fortsätta läsa eftersom jag inte har blivit prenumerant hos er.
Enligt EU-kommissionens möte så var det enormt viktigt att människor får information om corona viruset,
SKÄRP ER VK.. ska ni tjäna pengar på ett världsomfattande virus som sprider sig över världen.
GÖR OM GÖR RÄTT.

En gång till SKÄRP ER!!!!

1 kommentar

Storumans bästa mack! SO- Macken bensin och service.

Det gick till så här.

Ni förstår bilen ville som inte starta, den rackaren. Jag testade med att ladda över natten men nej, jag testade en natt till in’t. Jag testade strömmen i bilens batteri men det funkade inte heller där blev bara mindre och mindre energi praktiskt taget ingenting, så jag lämnade över den till Ola Ludvigsson som är ägaren av bensinstationen SO Macken bensin och service.

vilken service de har Ola Ludvigsson och hans anställda. DE fixade bilen!

Till och med körde de hem ”Nissan” åt mig så när det ringde på dörren och jag öppnade så stod bilen på infarten Klar för att köras. Det kallar jag också för service. Tacksam för det ska ni veta, för min rygg funkade inte så bra den dagen den ville som inte hänga med. Så jag behövde inte själv hämta bilen.

Såå…  om ni kör till Storuman mot Tärnaby och Hemavan så passa på att tanka handla, och har ni glömt att byta däck nu när snön har kommit och det är halka, så finns de där för att hjälpa.

Jag vill bara säga….

Tack för den bästa Macken i Storuman. Tack Ola med anställda.716FA3F4-40BD-489D-A496-8830E7B61C32

 

 

Bli först att kommentera

Ägg till frukost!

Mums filibabba…

Lokalproducerat

Finns i Långsjöby någon mil utanför Storuman.

Läs etiketten i äggkartongen.

1D6EC011-BF2A-4A67-9103-B7DAE2BC7F92

 

@annevi

 

Bli först att kommentera

Storumans politiker!

Som jag skrev i min blogg för ett tag sedan, så får äldre människor här i Storumans kommun vänta på sitt trygghetsboende eller särskilt boende i månader, men även år.

De flyttas fram och åter inom kommungränsen, på så kallade avlastningsboende eller som de också kallar det tillsvidare boende. De flyttas upp till tärna, ned till Storuman och Stensele, och i de flesta fallen så får de dela rum på några kvadrat med andra i veckor och månad. Tänk er själva att vara i den situationen!

Om inte den äldre får boende (sin lägenhet) efter tre månader så kan anhöriga överklaga till IVO (inspektionen för vård och omsorg). Då i sin tur får kommunen betala, vad som kallas för ”vite”, och tanken min går då oavbrutet till. Är det därför som kommunen flyttar gamlingarna fram och åter i kommunen för att kunna säga till IVO att de äldre har hela tiden en trygg boendeform tills dess att de får sin stadigvarande bostad. Ja… men då slipper ju också kommunen att betala ”VITE”.

Är det så? Men då frågar jag mig igen…Vem blir offret i sammanhanget?

 

På tal om Tärnabys avlastnings boende så enligt vad jag har förstått, så har det tillsvidare boendet/ avlastningsboende dragits in så det finns inte längre i Tärnaby. Vart skall alla gamlingar då flytta som bor i Tärna. Kommunen menar att det inte finns tillräckligt med personal. Detta beslut togs för någon vecka sedan. Men rätta mig om jag har fel.

 

Personalen inom vård och omsorg, ja…för att inte tala om dessa. De skall ha en eloge och en stor medalj för att de får kämpa underbemannat.

Som ett exempel:

Som ni alla kanske vet så har  SAMHALL AB som marknadsför olika tjänster, haft städningen på Sibyllagården. Men nu har det gått igenom mina öron att Kommunen har dragit in SAMHALL AB:s städtjänster på Sibyllagården i Stensele, och nu har det  istället lagts på den allt redan belastade och låga personal tätheten på Sibyllagården.

Undrar om städningen också är indragen för SAMHALL på Backens boende? Rätta mig om jag har fel, men visst städar SAMHALL AB även där? Inte undra på att det inte finns personal, när de blir överöst med hur mycket jobb som helst, men får inget tillbaka av kommunens politiker.

 

Min mormor brukade säga.

Det ena föder det andra, och jag tycker det är ganska slående, och kan tolkas på olika sätt.

Storumans kommun drar in på äldrevården, och istället lastar de ansvaret på personal, som nu i dagsläget har nog med att klara uppgifterna de blir ålagda. De äldre kommer i kläm och får sona för kommun politikernas tankar.

Rätta mig om jag har fel!

 

Socialtjänstlagen Kapitel 5 kap. Särskilda bestämmelser för olika grupper

Äldre människor
Kommentar: Paragraferna 4 och 5 innehåller den lagtext som gäller från och med  1 jan. 2011. Innehållet är detsamma som tidigare med två tillägg: § 4, 1 stycket och § 5, 3 stycket.
§ 4

Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund). Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.

§ 5

Socialnämnden ska verka för att äldre människor får goda bostäder och ska ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service.
Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för service och om¬vårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.
Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges.
§ 6

Socialnämnden ska göra sig väl förtrogen med levnadsförhållan¬dena i kommunen för äldre människor samt i sin uppsökande verk¬samhet upplysa om socialtjänstens verksamhet på detta område.
Kommunen ska planera sina insatser för äldre. I planeringen ska kommunen samverka med landstinget samt andra samhällsorgan och organisationer.
Kommunen ska verka för att det finns tillgång till personer med kunskaper i finska, meänkieli eller samiska där detta behövs i  omvårdnaden om äldre människor.

Källa: socialtjänstlagen kapitel 5 kap. Särskilda bestämmelser för äldre människor.

 

Vad har IVO sett? 2018

2019 mar 01

RAPPORTER

 

Sammanfattning

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska varje år lämna en rapport till regeringen som innehåller en sammanfattande analys av arbetet med tillsyn, tillståndsprövning och klagomål enligt patientsäkerhetslagen under det gångna verksamhetsåret.

 

Rapporten beskriver våra viktigaste iakttagelser, de åtgärder som vi har genomfört med anledning av de brister vi sett och våra slutsatser för verksamhetsåret 2018.

 

Rapporten är i allt väsentligt avvikelsebaserad. Här redogör vi alltså främst för det som inte fungerar som det ska, för att peka på vad som behöver förbättras i vården och omsorgen.

 

Våra slutsatser är:

  • Patienter och brukare får inte sina behov tillgodosedda när personcentrering och samordning brister.
  • Patienter och brukare utsätts för allvarliga konsekvenser och risker när det inte finns tillräckligt med personal eller personalen inte har tillräcklig kompetens.
  • Vård- och omsorgsgivarna behöver ta ett större ansvar för att kvalitetsarbetet verkligen fungerar.
  • Brister i lämplighet och kompetens leder till att ansökningar om tillstånd avslås.

Slutsatserna vilar på våra viktigaste iakttagelser. Vi redovisar iakttagelser inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården i två kapitel. Iakttagelserna är i sin tur uppdelade på nio olika områden. Totalt redovisar vi arton viktiga iakttagelser.

 

Iakttagelserna är ett resultat av att vi analyserat en stor mängd ärenden i vår tillsyn, tillståndsprövning och upplysningstjänst. Analysen har till exempel omfattat egeninitierade tillsynsärenden, enskildas klagomål, beslut om tillstånd, tillsyn av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och anmälningar om missförhållanden och vårdskador.

 

I rapporten beskriver vi även vår utveckling under 2018. Vi har bland annat utvecklat hur vi involverar dem vi finns till för, hur vi anpassar tillsynsinsatser efter situation och verksamhet, hur vi arbetar med riskbaserad tillsyn och hur vi har förberett oss för nya tillståndsplikter och ett förändrat tillsynsansvar.

Publikationsnummer

IVO 2019-6

Utgivningsdatum

2019-03-01

Källa: IVO Inspektion för vård och omsorg.

2 kommentarer