Kokt potatis, en generationsfråga?

Vem äter kokt potatis nuförtiden? Mina föräldrar är ett exempel. De älskar kokt potatis. I kombination med det mesta faktiskt. Mest häpnadsväckande är kanske kombinationen kokt potatis och köttfärssås. Jag äter sällan kokt potatis, och när jag gör det är det alltid ihop med nån maträtt där det i själva rätten är mer eller mindre obligatoriskt med potatis. Sill och potatis. Surströmming. Eller till en vintrig köttgryta.

Vad gör jag då med all potatis som jag släpar hem från ICA Maxi? Klyftpotatis, potatismos, pressad potatis och potatisgratäng är nog vanligast. OJ SÅ GOTT! Hur pressad potatis kan smaka helt annorlunda än en vanlig kokt potatis är svårt att förstå. Barnen käkar på sin höjd varsin kokt potatis, men smaskar mängder om det bjuds på pressad eller potatisklyftor.

Mandelpotatis ska man inte ens tala om. Rätt gott i och för sig, men helt omöjligt att koka utan att de kokar sönder. Skala potatisen innan man kokar den som någon missriktad service till gäster är rena vansinnet. Det enda som är helt säkert i det fallet är att man får stå och ursäkta att det mer liknar potatismos i pannan än vanlig potatis.

Är det då en generationsfråga om man äter en massa kokt potatis eller inte? Jag tror nästan det. Det är sällan jag hör folk i min ålder prata om att koka potatis eller ser kollegor med det i lunchlådan. Är det då att vi lite yngre (ja, ja, jag vet att jag nästan är 40) som har kräsnare smak eller är vi bara latare? Nu undrar ni förstås vad jag menar med latare, vad kan väl vara enklare än att koka potatis? Jo, för att få till en välsmakande måltid med kokt potatis krävs lite extra. Till potatisen och köttbullarna krävs en vällagad sås, hemkoka lingon, inlagda grönsaker, ett tunnbröd och Wästerbottensost. Köttbullar och makaroner kan enkelt piffas med en smörklick, lite färska grönsaker och möjligen ketchup (om man hänger sig till såna perversioner som ketchup). Den äldre generationen orkar med att piffa maten lite mer helt enkelt.

Så är det en generationsfråga eller lathetsfråga? Både och kanske.                               

Nu har jag nästan lovat Fröken Krass ett recept med kokt potatis i inlägget, så… För den som inte är lat kan jag rekommendera en potatissallad som är helt fri från vita kalla produkter.

http://taffel.se/recept/potatissallad-med-radisor-rodlok-och-buljong

Det där med tillagningstid på 30 minuter ska tas med en nypa salt. Antingen är jag långsam, eller så tar det längre tid. Jag har alltid hoppat över fänkålsfröna och korianderfröna. Inget jag saknat, men ev. blir det ännu mycket godare med de ingredienserna också.

 

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Anna Holgersson

  Vi 70-talister är ju traumatiserade av Vilse i Pannkakan och storpotäten… Som liten åt vi JÄMT kokt potatis, kyckling och potatis, korv och potatis, kött och potatis… alltid KOKT potatis. När jag flyttade hemifrån åkte potatisen UT och in med pasta, ris och andra alternativ. Jag är inget fan av kokt potatis.. men för min SON är kokt potatis lika gott, lika lyxigt som jag tyckte att ris till kycklingen var som liten… Så här tycks liksom kokt potatis vara en passion varannan generation. Ska absolut spana på receptet! //a

 2. Betraktaren X

  Svar till Anna Holgersson (2013-01-28 19:16)
  Av okänd anledning såg jag aldrig på Vilse i pannkakan. Undrar om jag skyddades från det på nåt vis…
  Här har potatisskalet varit mer populärt än själva potatisen hos ett av barnen. Det visade sig vara en övergående fas.

 3. Mikael

  Intressant. Jag vet inte om du har helt rätt i din betraktelse eller om jag är ett undantag. Jag som är 36 år äter ganska ofta kokt potatis. Kanske inte lika mycket som äldre människor men ändå flera gånger i veckan. Min morbror är uppvuxen på kokt potatis och sås, utan övriga tillbehör. Jag äter t.ex. hellre kokt potatis med köttbullar, brunsås och lingonsylt än pasta, köttbullar och ketchup. Till fisk äter jag oftast kokt potatis. Det blir dock en del pasta också, men då mest för att det går snabbt.

  Tips när du kokar mandelpotatis är att bara koka upp vattnet och sedan sänka värmen så att det knappt sjuder och efter 10 min stänger du av och låter potatisen stå på eftervärme tills de är klara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.