Edward Riedl (M)

Gud tål kritik – Gör du?

Skall det vara förbjudet att förlöjliga, kränka och kritisera religioner? Frågan aktualiserades när frågan om Mohammed-karikatyrerna rasade som mest. Få västerlänska politiker vågade sig på att gå på djupet i frågan. Men accepterar vi sådana begränsningar i demokratin riskerar vi själva fundamentet på vilket våra samhällen vilar på.

Återigen blir frågan aktuell när nu Irland förnyat en lag som förbjuder kränkning av någon religion. När en medlem av den europeiska unionen begränsar yttrandefriheten måste vi reagera. De demokratiska grundprinciperna går inte att förhandla bort. Dessutom är jag övertygad om att gud tål kritik vilket gör hela frågeställningen smått penibel. Möjligen finns det enskilda anhängare som inte tål kritik. Men moderna samhällen kan inte ha särlagstiftningar för dessa osäkra människor.

Jag läste en bra artikel i samma ämne i svd. Ett kort utklipp och en länk finns nedan för den som vill läsa mer.

"En demokrati kan, för att skydda allas rätt till frihet, förbjuda uppvigling till våld, men den kan inte förbjuda åsikter bara för att de gör människor upprörda. Vi har inte en rätt att slippa åsikter som vi ogillar. Det som nu skett i Irland vittnar om religionens återkomst i politiken".

PER BAUHN

professor i praktisk filosofi, högskolan i Kalmar

Läs mer: www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3360295.svd

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Cb

    Det är ju bara att fråga den som skapat Gud dvs människan om han/hon tål kritik. Självklart ska man få kritisera, ifågasätta det rimliga i tex att en människa återuppstått från döden mm. Eller att tycka att religion är en katastrof för mänskligheten!

  2. Ingemar Wincent

    ”Dessutom är jag övertygad om att gud tål kritik vilket gör hela frågeställningen smått penibel.”

    Problemet är att många konservativt religiösa inte instämmer. De är så rädda för att den allsmäktiga gud de tror på ska ta illa upp, så de märker inte att de genom sitt handlande verkligen kränker sin gud. En allsmäktig gud borde ju kunna ”bestraffa” hädelse själv utan att lita till mänskliga underhuggare…

  3. Staffan Bengtsson

    Både Toran, Nya Testamentet och Koranen är tydliga med att kritik inte är accepterat. Tillochmed ett av budorden (#2) vänder sig mot yttrandefrihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.