Edward Riedl (M)

Är det fult att tjäna pengar?

I Sverige har vi stundtals en märklig debatt. För socialdemokraterna finns det uppenbarligen olika sätt att tjäna pengar varav vissa är finare än andra.

Om jag har förstått allt rätt är det ok enligt sossarna att tjäna sina pengar genom:

1. Vinna på lotto.

2. Bli idrottstjärna.

Men inte genom att:

1. Driva företag (absolut inte inom sjukvården, skolan och omsorgen som för de felsta av oss tillhör välfärdens viktigaste uppgifter).

2. Hederligt arbete.

För på vilket annat sätt skall man tolka deras utspel om vilken politik de vill ha.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter:

9 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Jag är inte ”sosse”, men vad jag förstår så är det privata aktörer som skor sig på bekostnad av allmänheten man stör sig på – inte företagandet i sig.

    När statligt stödda entreprenörer tjänar pengar inom samhällsviktiga områden – utan att återinvestera i och förbättra verksamheten – anser även jag att varningsflagg ska halas. För de aktörer som däremot sätter ansvaret för verksamheten före ivern att bli rik, bugar jag med vördnad.

  2. Isak

    Edward Riedl svamlar och slår knut på sin egen tunga.
    Jag är inte heller ”sosse” och jag tror inte heller att
    dom tycker det är fult att tjäna pengar. Men det är stöt-
    ande när privata bolag tjänar miljarder inom sjukvård,
    skola och omsorg. Herr Riedl skriver själv i sin blogg
    den 22 juli angående svininfluensan. ” och svinen inom
    vaccinindustrin tjänar storkovan. För på vilket annat sätt
    skall man beskriva dem som på detta osmakliga sätt pro-
    fiterar på mänsklig olycka”. Vilkas pengar luktar värst
    Herr Riedl?

  3. Realist

    Självklart är det inte ful att tjäna pengar, men om man gör det på bekostnad av fattiga och de som har det svårt, är det väldigt fult och omänskligt. Men som vanligt är detta något som moderater (även fler högerpartier) gärna blundar för. Att sitta och le och må gott över vissa beslut som gagnar rika går bra, men att sen lyssna på vad som samtidigt händer med de som har det svårt, viftas bort med ord som ”struntprat”.
    Fattiga och sjuka människor är lika mycket värda som rika och friska. Det kommer ni aldrig lära er och det blir nog ert fall i nästa val.

  4. Jacob

    Entreprenörer i välfärden gynnar ”fattiga och de som har det svårt” genom att bedriva samma verksamhet till lägre pris.

    Och även kommuner måste gå med vinst om inte deras egna kapital ska urholkas. Tidningen Dagens samhälle har gett ut en bok om kommunernas ekonomi där detta påpekas. Välfärdsföretagens avkastning på sitt investerade kapital innebär därför inte någon extra kostnad för skattebetalarna.

  5. Edward Riedl

    Svar till Ingemar Wincent (2009-09-11 19:33)
    Om privata aktörer gör verksamheten med samma kvalitet till lägre kostnad för skattebetalarna och dessutom genererar vinster till sina ägare: På vilket sätt är det att sko sig?

  6. Edward Riedl

    Svar till Realist (2009-09-11 23:11)
    Om privata företag leverarear samma kvalitet till lägre kostnad räcker våra gemensamma skattepengar till mer. Det gynnar rimligen de som är skörast i samhället.

  7. Ingemar Wincent

    Edward!
    Läs det andra stycket i min tidigare kommentar, i synnerhet den sista meningen.

    För övrigt så syftar den privata sektorn till att gå med vinst, medan den kommunala snarast försöker undvika att gå med förlust. När en kommunal verksamhet får ett överskott av pengar slussas dessa åter in i den kommunala verksamheten. När privat verksamhet däremot går med vinst har pengarna en benägenhet att hamna i fickorna hos VD:ar och aktieägare. Att folk stör sig på detta är inte förvånande – i synnerhet inte när det rör sig om mycket stora belopp…

  8. Jacob

    Er kritik av vinst i offentlig verksamhet baserar sig på ett missförstånd av grundläggande ekonomiska principer. Oavsett om verksamheten bedrivs offentligt eller privat så binds kapital i den. Detta innebär att både en kommun och ett företag har en kapitalkostnad som måste betalas. Om kommunen lägger ut verksamheten på en entreprenör slipper man kapitalkostnaden.

  9. Edward Riedl

    Svar till Ingemar Wincent (2009-09-15 11:18)
    Det sista du beskriver är i förlängningen ett probelm för fortsatt utveckling av den gemensamma sektorn och kvinnligt företagande. För ingen resonerar på det sättet när det gäller manliga byggjobbare på ackord som genererar vinster åt sina aktieägare när de bygger och underhåller skolan. Problemet uppstår i sinnevärden för många människor när det handlar om verksamheten som sedan bedrivs innanför dessa väggar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.