Edward Riedl (M)

Regeringen stoppar nya konstnärslöner

I Sverige har vi haft ett system där vissa konstnärer för en garanterad inkomst livet ut. Det kostar oss skattebetalare cirka 17 miljoner kronor per år och omfattar 157 stycken konstnärer. Schackspelare, misiker, dirigenter, sångare, dansare, clowner, dockmakare och många många fler kan få en garanterad livstidslön. Nu planerar regeringen att avveckla detta.
 

Att staten stödjer och möjliggör kultur i olika former är det nog få som i praktiken är emot. Däremot är det för mig märkligt att en liten klick av konstnärer vid ett tillfälle helt sonika får en livstidslön oavsett vad de sedan framgent producerar. Det finns bättre sätt att stödja kulturlivet än att ge enskilda konstnärer livstidsersättningar.

I förslaget får inga nya konstnärer efter årskiftet längre denna unika förmån.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Jag håller med om att systemet med statligt garanterade konstnärslöner verkar vrickat, men å andra sidan kan jag ha viss förståelse för dess existens. Kulturpersonligheter har ju vanligtvis inte samma tillgång till sponsring från affärslivet som sportare i allmänhet har.

    Den som exempelvis tagit del av Ulf Anderssons skicklighet vid schackbrädan inser att han är en talang och begåvning i minst lika hög grad som Björn Borg, Ingemar Stenmark, Peter Forsberg och andra. Till skillnad från dessa så kan Ulf Andersson dock inte leva på sina schackinkomster, eftersom schacket av någon anledning inte är lika populärt bland sponsorerna.

    Även om det är principiellt fel att staten pungar ut med pengar, så har jag alltså viss förståelse för att Andersson och övriga ”konstnärer” ges statligt stöd. Men som du skriver, så borde det kunna finnas andra former för detta stöd.

  2. Edward Riedl

    Svar till Ingemar Wincent (2009-09-21 10:04)
    Jag är inte emot kulturstödet som sådant. Bara den märkliga utgångspunkten att kulturen stöds bäst genom att en liten klick får livstidslön. Det kan knappast gynna bredden i kulturen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.