Edward Riedl (M)

SMS-lånen och det egna ansvaret

Ser att (S) nu beslutat på sin kongress att de vill förbjuda SMS-lånen. Jag har sett någon debatt och läst några artiklar på ämnet. Visst känns det som ocker med räntor på flera hundra procent. Men frågan är hur vi skall hantera detta. (S) har nu valt förbudsvägen.

Jag funderar istället kring en annan dimension av frågan. Var tar det egna ansvaret slut och när börjar samhällets? För om nu vi svenskar inte klarar av lockelsen om att låna pengar snabbt men alltför dyrt – Vad behöver vi mer hjälp med? Och vart leder det till för samhälle i slutändan?

Kanske. Kanske är det så att grundproblemet är att samhället/staten ständigt övertar individens eget ansvar med den ständiga påföljden att vi hela tiden klarar allt mindre av eget ansvar? Igår cykelhjälmen och bilbältet. Idag SMS-lånen. Imorgon?

Kanske måste någon våga säga: Man måste ta ansvar för sina egna handlingar. För var slutar annars förmynderiet?

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

28 kommentarer

  1. Frerik

    Menar du på fullt allvar att de som inte använder bilbälte och cykelhjälm är någon sorts frihetshjältar??? Vansinnig inställning från en sjukvårdspolitiker….om förmynderi räddar liv så är det omsorg om sina medmänniskor Edward, något som landstingets duktiga sjukvårds-personal jobbar med varje dag t ex.

  2. Mr Cool

    Att förbjuda SMS-lån är ett meningslöst slag i luften eftersom svaga karaktärer inte kan skyddas på detta sätt. Det egna ansvaret måste givetvis råda annars skall man omyndigförklaras. Att människor med svag ekonomi får NEJ i fina banken på en låneansökan med rimlig räntenivå får vända sig till en annan bank med högre ränta. Då får dom JA på sin ansökan men inte sällan ägs bank nummer två av den förstnämnda!

    När det gäller ocker så borde man i stället se över kostnaderna för lagfarter. En utskriven datalista kan inte vara värd tiotusentals kronor i ena fallet någon tusenlapp i det andra.

  3. Mikael

    Hej!

    Det är i själva verket väldigt enkelt det här med SMS-lån. Det hade inte funnits i ett fungerande välfärdssamhälle. Hade det inte varit för den extremt höga arbetslösheten som i första hand alltid drabbar unga och nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker.

    Hade det inte varit för att människor blivit utfrysta av samhället och arbetsmarknaden, som fallet är idag så hade denna typen av oseriösa företag inte funnits, eftersom det inte funnits något behov av dem.

    Regeringen förstår inte utsatta människors situation då ni saknar verklighetsförankring. Ni har sabbat allt!.

  4. Jan Nilsson

    Edward, är det inte sms-lån till barn man vill förbjuda? Det borde det väl egentligen redan vara, eftersom man inte får ingå ekonomiska avtal som omyndig.
    Att hindra sms-bolagen att erbjuda en yr 14-åring att tanka hem en dyr tusenlapp utan föräldrarnas godkännande, det tycker jag känns naturligt.

  5. Edward Riedl

    Svar till Jan Nilsson (2009-11-01 12:31)
    Självklart skall den som är omyndig inte kunna låna pengar. Den lagstiftning vi har idag tillåter inte minderåriga att uppta lån. Då känns (S) förslag lite som att sparka in öppna dörrar. Alliansregeringen arbetar dessutom redan nu med att se över lagstiftningen på området.

    Den absolut största merparten av de som inte kan betala av sina snabblån tillhör åldersgruppen 18-35. De är myndiga. Dessutom växer gruppen äldre bland de som inte kan betala av sina snabblån. Gruppen omyndiga har jag inte sett någon statistik kring? Vet du Jan hur många yra 14 åringar som hamnat i skuldfällan?

  6. Helena Nilsson Springare

    Problemen sitter nog snarare i att det finns många sk ”unga vuxna” som tyvärr inte har hunnit uppnå den typen av mognad som får dem att förstå sitt eget ansvar. Trots att de helt lagligt KAN och FÅR ta dessa sjuka lån, så kanske de har bristande impulskontroll av olika orsaker och med tanke på folks strävan efter snabba kickar och all konsumtionshysteri idag så kan jag förstå hur den här lockelsen kan förstöra så många personers ekonomi.. Eget ansvar är alltid bra, men det är många idag som inte kan det här med ansvar. Tyvärr..

  7. Jan Nilsson

    S-förslaget är som du säger ett slag i luften. Även ett av de värsta sms-företagen som lånar ut till folk med betalningsanmärkningar till ränta på 2200% har 20-årsgräns. Enligt elever jag talat med har barn som fått lån haft abonnemang registrerade på föräldrar.
    Barn som sitter i skuldfällan gör det väl för föräldrars skulder. Till 2006 kunde man t.ex. regga bilen på barn som fick ta kostnaderna. Alektum försökte 2008 få föräldrar att överta barns skulder. Bara 19% accepterade!
    Hälften av de 80000 barn som finns på inkasso gör det för vårdskulder. Bra att det fungerar annorlunda här.

  8. Jan Nilsson

    PS. SMS-lån är ett fult ord. Det brukar jag pränta in på samhällskunskapen. Liksom vad smålån verkligen kan kosta. Jag vill ungdomarna ska gå ut i livet med så sund ekonomisk inställning som bara är möjligt. Det kan vara svårt nog ändå.

  9. Edward Riedl

    Svar till Frerik (2009-11-01 11:41)
    Jag förespråkar bilbälte och cykelhjälm i både ord och handling. Du gör en tolkning av det jag skriver som är helt befängd. Min poäng handlar om att det är bättre att människor fattar kloka beslut grundat på kunskap snarare än att staten ständigt skall lagstifta bort obehag. I förlängningen får vi andra problem om det ständigt är någon annan som skall ta hand om mitt välbefinnande. Vi har som tänkande människor också ett eget ansvar i slutändan för våra handlingar – Allt annat vore för mig otänkbart.

  10. Pelle

    Edward du bevakar S kongressen bättre än de flesta tidningarna!

    Skuldsanering är något som samhället ställer upp med när det gått ekonomiskt snett för någon individ – det är väl bättre om man i förebyggande syfte gör något åt det innan det händer?

    De grupper som oftast drabbas av den stora kostnaden med SMS-lån är de grupper ni sviker – ungdomar – arbetslösa -sjuka – pensionärer – de grupper som alliansen valt att ställa utanför de skattesänkningar ni genomfört!

    Det är bättre att förebygga än att förstöra för människor!

  11. Edward Riedl

    Svar till Mikael (2009-11-01 11:56)
    Ytterligare ett intressant inlägg med att allt ont är alliansregeringens fel. Nyanserat och välskrivet.

    Den typen av företag med enkla dyra lån blomstrade i slutet av högkonjunkturen. Det blir därför svårt att se den koppling som du beskriver.

  12. Edward Riedl

    Svar till Jan Nilsson (2009-11-01 15:28)
    Precis som du skriver lånar barnen pengar via föräldrars telefonabbonemang (kan säkert finnas undantag jag inte känner till). Detta gör att (S) förslaget är tämligen verkningslöst.

    Som du skriver arbetar regeringen nu bort de sista områden där omyndiga kan skuldsättas av sina föräldrar på olika sätt.

  13. Edward Riedl

    Svar till Jan Nilsson (2009-11-01 15:34)
    Det är bra att vuxenvärlden lär barnen att ta ansvar för sitt ekonomiska handlande. Det är bra att du som driver en skola också tar frågan med eleverna.

  14. Pär Andersson

    Jag håller med ”Frerik”. M-politiker hänvisar allt som oftast till Det egna ansvaret. Vad jag emellertid tyckt mig iaktta när det gäller den typen av politiker är att de är ofta välplanerade och -anpassade samt har i många fall haft en ordnad och trygg uppväxt med ansvarsfulla föräldrar. Bristen på omvärldsanalys i vuxen ålder medför att de tror att alla andra också har fått samma uppväxt och likadan uppfostran som dem. När de sedan gör politisk karriär blir de direkt samhällsfarliga. Dvs när de försöker styra samhället med de förutsättningar som skulle ha rått om allt var perfekt ordnat.

  15. lf

    Edvard Ridel är urtypen av moderater.Det är du själv som bestämmer över ditt liv.Det är bara de rika som kan göra det.När de fattiga i desperation tar SMS-lån,dras de ned ytterligare i fattigdom.Som en parantes nämner Ridel ockerräntor.Det är ju dessa parasiter, dessa långivare, som skall jagas.De fattiga har sällan något val.Då är det samhället som skall ställa upp och hjälpa dessa människor.Vilken väg vill du välja Edvard Ridel? Blir din tunga svart om du tar solidaritet i din mun?

  16. Edward Riedl

    Svar till Pär Andersson (2009-11-01 17:05)
    Hela din analys bygger på något som i bästa fall kan liknas vid kvalificerat trams. Din kunskap om m-politikers uppväxtvillkor är baserat på dina fördomar snarare än kunskap så vitt jag kan förstå. Därmed faller resten av din analys.

    Jag vidhåller dessutom det rimliga i att vuxna myndiga människor både förväntas men också tillåts ta eget ansvar. Alternativet skrämmer mig.

  17. Pär Andersson

    Förlåt mitt okunniga trams. Min analys baseras kanske inte på tillräckligt många moderater. Det intressanta är ju också inte det utan vad jag anser om SMS-lån och motsvarande företeelser. Jag håller med sossarna och vill gå ännu längre och förbjuda både nätbetting och nätpoker av samma skäl! Alltså att folk som inte klarar av dessa lockelser bör skyddas av samhället.

  18. Johan Karlsson

    Vissa kommentarer här verkar göra gällande att många människor saknar grundläggande förmåga att ansvara för sina egna liv. Jag undrar vad lösningen på ett sådant problem vore? Att förbjuda allt som kan tänkas leda till att människor far illa? Kanske omyndigförklarande av vissa medborgare? Sånt har så vitt jag förstått prövats tidigare och resultaten har i mitt tycke varit långt från lyckade. Allt handlar i slutändan om människosyn. Antingen tror man att det finns en elit som vet bättre vad som är bäst för den enskilde eller så låter man den enskilde själv bestämma över sitt liv.

  19. Pär Andersson

    Det där med ”en elit som alltid vet bättre” tycker jag är uttryck för ett förakt för demokratin. Den elit som åsyftas är ju de personer som röstats fram i val. Hur ska det annars göras? Vem ska stifta lagar och stadga om diverse andra bestämmelser? För lagar bör väl finnas i alla fall? Alternativet är inte så lockande, det är nämligen endera diktatur eller anarki. Visst ska lagar och samhällsregler diskuteras men det blir inte seriöst så länge man hela tiden drar fram det där unkna epitetet ”eliten”.

  20. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-11-01 18:01)
    Du har en dyster bild av dina medmänniskors förmåga att leva sina liv. Jag delar inte din mörka människosyn i det avseendet. Jag tror väldigt gott om människors förmåga. För det lilla fåtalet som i grunden inte klarar av att sköta sina egna liv skall det gemensamma finnas som en garant. Men att omyndigförklara breda lager av människor känns för mig obehagligt.

  21. Edward Riedl

    Svar till Pär Andersson (2009-11-01 19:23)
    Jag respekterar att vi har olika uppfattningar i själva sakfrågan. Men klä det inte med grundlösa fördomar. Jag noterar också att din vilja är att förbjuda det mesta som kan inverka skadligt på människor. Du ser inte någon fara i att människor därigenom avlövas allt mer av möjligheter att förfoga över sina egna liv? När börjar, enligt dig, statens ansvar och var slutar den enskildes?

  22. Pär Andersson

    Det var en svår fråga. Kunde jag svara på när det personliga ansvaret slutar och samhället ska ta vid vore jag kanske politiker. Det är väl därför vi gemensamt väljer våra politiker och förhoppningsvis kommer alla differerande åsikter till uttryck vid valen. Det är det som kallas demokrati, eller hur?

  23. lf

    Det är skitsnack att jag har omyndigförklarat breda lager av människor.Skitsnack.Jag talar om de sämst ställda.Att få det till att jag har en mörk människosyn det är nog bara en sann moderat som klarar av det.

  24. Johan Karlsson

    Jag hoppas du inte missförstod mig Pär, det är just den tanken jag tar avstånd från. Jag tror att de flesta människor både kan och vill ta ansvar för sina egna liv. Om däremot ”storebror” ska övervaka oss så att vi inte begår eventuella misstag hela tiden har vi dock taget ett kliv bort från det demokratiska, mot det diktatoriska. Även om kontrollen sker med ett gott syfte så har lagstiftningen lämnat utrymme för mindre välmenad övervakning av medborgarna. En sådan utveckling vore verkligen inte välkommen.

  25. Johan Karlsson

    If: Att påstå att jag (eller nån annan) inte själv ska få bestämma om jag vill låna en tusenlapp till nästa månad anser jag är att omyndigförklara. Oavsett vilken räntesats som gäller för nämnda lån. Däremot påstod jag inte att du hade gjort det eller ville göra det. Kanske är det som talesättet lyder: kastar man in en sten i en hundflock skriker den som träffas?

  26. Vincent

    Hehehe tänkte aldrig på det sättet, tack upplysningen. Jag förstår helt vad du menar med eget ansvar. Samhället ska väl inte behöva hjälpa oss att ta sånna beslut.

  27. mikael

    Hej Edward!

    Jag förstår om du tycker det låter konstigt det här med sms-lån och att människor hamnat vid sidan om. Men studerar man det lite mer noga så ser vi något intressant, nämligen. Varje arbetsgivare får i genomsnitt in 2000 ansökningar för varje jobb, och det betyder att 1999 sorteras bort direkt.

    Problemet är att vi ser att det är alltfler nyutexaminerade med användbar kompetens som alltid hamnar bland de bortsorterade när de söker jobb.

    Dessa hade behövt en omställningsförsäkring.

    Många av dessa blev bortsorterade redan när de
    sökte extrajobb/deltidsjobb under studietiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.