Edward Riedl (M)

De rika skall betala

Så låter retoriken när sossarna berättar om vem som skall betala deras politik om de vinner valet. Men innan du lägger din röst på dem i tron att någon annan skall betala bör du fundera vem sossarna menar är rik.

Jobbar du som städare och tjänar 19 000 kronor före skatt betalar du sedan alliansregeringen vann valet 2006 16 500 kronor mindre i skatt per år. Vanliga människor med vanliga arbeten har mellan 15 000 och 20 000 kronor mer kvar i plånboken per år när skatten är betald.

Det är något att fundera över när sossarna pratar om att det är de rika som skall betala för deras politik.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

32 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Sossarna pratar inte om låginkomsttagare som man nog kan säga att detta handlar om. Äger man däremot massvis av kapital i form av arbetskraft och/eller aktier kan man gott vara med och vara solidarisk. Detta tycker förstås inte moderaterna som är ideologiskt allergiska mot gemensam välfärd därför att det kräver skatteinbetalningar!

 2. Isak

  Bäste Herr Riedl, hur skulle det vara om du berättar vem
  det är som betalar moderaternas politik. Som pensionär så
  sänktes min pension med 163 kr/mån i feb. Nästa år och dom
  följande tre åren så kommer min pension att sänkas med
  300 kr/mån. Dom rika i moderaternas Sverige har fått mil-
  jarder, som ni dessutom i mitt och mina barnbarns namn
  har lånat upp. Snacka om att ta från dom fattiga och ge
  till dom rika.

 3. Alejandro Caviedes

  Intressant att du tar upp exemplet med städaren. Snittlönen för en heltidanställd städare är 18700, men den genomsnittlige städaren jobbar inte ens heltid, utan 80%. Då är bruttolönen nere på 14’960 och då är det inte 16’500 kr mindre hon betalar i år som du hävdar. Till saken hör också att skattesänkningarna undergräver möjligheten för offentliganställda att få upp sina löner eftersom deras löner finansieras av skatten. Även de privatanställda drabbas också när de får försämrade välfärdstjänster. Era skattesänkningar kostar mer än de smakar. Och det är de som tjänar mest som betalar minst

 4. leif

  Det kommer bara mer och mer panikinlägg från alliansen. Panik kommer inte lösa dom dåliga siffrorna. Fixa en human sjukförsäkring så ska ni se att det vänder, tyvärr är ni ju inte humana så det lär ju inte hända.

 5. Sven

  Du är otrooolig hr Riedel – nöt på med vita lögner och du tror dom blir sanna.

  Då fortsätter även jag:

  Sven säger:
  Vita lögnens mästare – det kan man nog utnämna dig till!

  Du utlämnar med avsikt de höjningar av avgifter som regeringen drivit igenom – a-kassa – bilförsäkring – energiskatter med mera..

  Räkna med detta så blir det inte mycket över för de grupper du pratar om – för pensionärer, arbetslösa, sjuka så blir det minus.

  Det är inte i de grupperna de röd/gröna kommer att ta utökat skatteunderlag utan av lönearbetare i de högre lönegrupperna som ex. din lönegrupp och högre samt kanske ur förmögenheter – dock inte normala villor.

  Reidl nu försöker vi hålla en seriös debatt om skatter!

  tisdag 29 december 2009 klockan 10:31

 6. Anders

  9883 svenskar tjänade över en miljon kronor förra året. Det är den gräns som brukar användas för mycket höga inkomster och ligger över de inkomster löntagare kan tjäna (mycket få vanligt anställda har mer än 70000/månad). Där finns också de stora förmögenheterna. Är det dessa 9883 som skall betala för övriga 9 miljoners välfärd? De beräkningar som gjorts av ökad beskattning av ”rika” talar om 5 miljarder så var Ohly skall ta ut resterade 36 miljarder i skatt återstår att se. Därmed är Edwards frågeställning fullt berättigad.

  Vilka är de ”rika” och vem kommer att få höjd skatt?

 7. Finns det någon socialist

  som kan reda ut hur mycket skatt i kronor en städare med 19000 i månaden får betala med en rödgrön regering efter valet 2010?. Hur många miljarder skall omfördelas och varifrån och till vilka? Hur ser det egentligen ut med alternativet till alliansen.

 8. Conny Forsström, Umeå

  Jag instämmer med sign Isak. Pensionärerna får lida med alliansen vid makten. Min mormors pension sänks betydligt nästa år och hon är inte ensam. Dessutom får pensionärerna skatta som om de hade jobb. Solidaritet? Det vet alliansen inte vad det betyder och det vill man ideologiskt heller aldrig veta.

 9. Anders

  Sven efterlyser en seriös debatt och mindre lögner. Själv sänker du debatten den med att blanda in icke arbetande. Vi diskuterar enbart skatteeffekter på heltidsarbetande i allmänhet och 19000/mån i synnerhet.

  Vanligt folk verkar inte handla blodpudding utan platt-TV. Nytt handelsrekord igen. Mer pengar är kvar. Din retorik stämmer inte med verkligheten.

  Du syftar otydligt på att högre skatt enbart skall tas ut över värnskattenivån och på förmögenhet. Efter idogt googlande fann jag uppgiften att 365000 personer betalar värnskatt. Knappast inte heller det en tillräcklig skattebas!

 10. Edward Riedl

  Svar till Conny Forsström (2009-12-29 15:15)
  Förra gången (S) styrde Sverige betalade en städare som tjänar 19 000 kronor i månaden före skatt 16 500 kronor mer i skatt än nu. Tills de röd-gröna faktiskt berättar hur de skall betala för sin bidragspolitik får vi anta att det blir precis som förra gången. Mindre än 10 000 svenskar tjänar mer än en miljon kronor om året. även om (S) tog alla deras pengar i skatt (vilket känns rätt orimligt) skulle det inte ens ge mer än 10 miljarder kronor till statskassan. Det enda som ger några riktiga pengar att beskatta är vanliga löner och vanliga inkomste. Detta vet sossarna och därför är de så tysta

 11. Edward Riedl

  Svar till Isak (2009-12-29 16:06)
  Sänkta pensioner och sänkta löner vilket för vissa har blivit eller blir en verklighet är självklart inte bra även om inflationen varit låg och stundtals negativ.

  Men på vilket sätt tror du att en s-regeringen skulle göra att sitoationen blev bättre? (S) har har konstant varit emot sänkta skatter för pensionärer och med deras havererade jobbpolitik skulle pensionerna fortsätta urholkas även i ekonomisk högkonjunktur.

  Sverige har lånat mycket lite under den ekonomiska krisen jämfört med andra länder.

 12. Edward Riedl

  Svar till Alejandro Caviedes (2009-12-29 16:49)
  I ditt exempel där städaren jobbar 80% och tjänar 14 960 kronor i månaden före skatt får hon med alliansregeringen behålla cirka 12 500 kronor mer per år i plånboken när skatten är betald.

  Jobbskatteavdraget hanteras via den statliga skatten och inte av kommuner och landsting vilket du felaktigt verkar tro. Så att effekten skulle bli att lönerna hålls nere är felaktigt. Dessutom visar verkligheten att löneökningarna för kommunals medarbetare varit mycket högre under alliansregeringen än under den föregående. Kan det bero på att facket och s-partiet är samma personer?

 13. Edward Riedl

  Svar till leif (2009-12-29 16:58)
  Sjukförsäkringen är human och vår politik syftar till att hjälpa människor tillbaka till ett arbete inte att ställa dem utanför. För dem som inte kan komma tillbaka så skall skyddsnätet finnas där. Men verkligheten visar att de allra flesta med våra satsningar på sjukvården och rehabiliteringen faktiskt kan komma tillbaka. Det är enligt mig en mer human politik än den tidigare. Sedan har vi haft en vulgärdebatt i media.

 14. Edward Riedl

  Svar till Sven (2009-12-29 18:38)
  En seriös debatt förutsätter andra exempel från din sida än rena ytterligheter. Jag utelämnar inga avgiftshöjningar med flit av samma skäl som att jag inte tar med sänkningarna – De tar i praktiken ut varandra (inte riktigt). Det handlar om hederlighet vilket du efterlyste och samtidigt bara tog med det ena för att det passade dina syften.

  Tar du med höjd a-kasseavgift (totalt sänkt för vissa), bilförsäkring mm måste du ta med andra vågskålen med rot-avdrag, miljöbilspremie osv. Avgifter och subventioner både höjs, sänks och tas bort. Intressant att notera är nettot av detta inte enskildhet

 15. Edward Riedl

  Svar till Anders (2009-12-29 19:14)
  Precis. De röd-gröna skall höja bidrag och annat men berättar inte hur och vem som skall betala det trots att alla vet att deras retorik inte går ihop med verkligheten. Då antar jag att de gör som förra gången.

 16. Edward Riedl

  Svar till Finns det någon socialist (2009-12-29 21:17)
  Tyvärr är svaret just nu att ingen vet eftersom Mona Sahlin (S) och CO inte säger något. De berättar bara om statens nya utgifter för bidrag mm men inte hur och vem som skall betala för det. Jag försöker på olika sätt förklara att de ”rika” som nämns i retoriken inte kan stå för en bråkdel ens om vi tog alla deras pengar eftersom de är för få.

  Tills dess de röd-gröna berättar får vi anta att de höjer skatten för vanligt folk precis som de gjorde förra gången.

 17. Edward Riedl

  Svar till Conny Forsström, Umeå (2009-12-29 22:52)
  Förklara för mig hur pensionärerna får det bättre med en s-regering som höjer skatten på arbete och sänker skatten för pensionärerna? Förklara också hur färre i arbete ger rimliga förutsättningar för att pensionerna inte skall urholkas? Jag har inte hört att sossarna vill riva upp pensionsreformen.

 18. Edward Riedl

  Svar till Anders (2009-12-29 22:54)
  Sven mfl kan inte berätta hur de röd-grönas politik skall gå ihop eftersom inte ens deras ledare Mona Sahlin kan berätta det. Problemet för dem är att om de tvingas förklara sig innan valet har de förlorat på förhand. Stalltipset är att de kommer att klaga och hoppas att de slipper bekänna färg innan valet.

 19. Pär Andersson

  Det ser i mina ögon ut som om du och dina socialistiska antagonister talar förbi varandra. Debatten handlar hela tiden om vilken samhällsgrupp som ska värnas. I ett inlägg nämner du rot-avdrag, miljöbilspremie osv som förmåner för de svaga i samhället. De samhällsgrupper de röd-gröna månar om är folk som inte har ekonomiska möjligheter att tillgodogöra sig någon av dessa välfärdsförmåner.

 20. Sven

  Hr Riedl du pratar om hederlighet – de subventioner du pratar om har inte de som tjänar minst möjligthet (har råd) att nyttja – avdrag för hushållsnära tjänster – miljöbilpremie – rotavdrag är riktat till de som redan har det bra ställt.

  Höjda a-kasseavgifter – höjd energiskatt med mera drabbar de som inte har det så bra ställt – bor i lägenhet etc.

  Det är på grund av detta som klyftorna i samhället ökar med alliansens politik!

  Hur pensionärerna drabbas skall vi bara inte prata om.

  Den förda politiken är väl exakt som du som högerradikal politiker vill ha det – vi vill det inte.

 21. Edward Riedl

  Svar till Pär Andersson (2009-12-31 13:39)
  Var då snäll och berätta för mig hur dessa grupper får det bättre av att färre arbetar och betalar för vår gemensamma välfärd? Faktum är att det är först under en borgerlig regering som skatten för pensionärerna sänkts. Även LO konstaterar att de ekonomiskt svaga grupperna fått det bättre realt.

  Men för vissa är det viktigaste att alla har det lika jävligt. Där skiljer vi oss åt. Jag och mina politiska antagonister.

 22. Edward Riedl

  Svar till Sven (2009-12-31 13:46)
  Även de mest ekonomiskt svagagrupperna har fått det bättre vilket LO mfl visar. Den stora (långsiktigt) frågan att politiskt lösa handlar om vårt pensionssytem som genom den blocköverskridande överenskommelsen ständigt urholkas till följd av att relationen mellan de som arbetar och de som inte arbetar ökar. Jobblinjen är det enskilt viktigaste för att pensionerna inte skall fortsätta urholkas och sänkta skatter på pensionerna.

  Dessutom har jag inte sett en enda rapport som visar att klyftorna i samhället ökar mer nu än under den föregående s-regeringen. Full sysselsättning motverkar klyftor

 23. Pär Andersson

  Du och dina antagonister skiljer sig åt på en enda avgörande punkt. Du tillhör ett åskådning som när ni får chansen river åt sig så mycket av den samhälleliga kakan som möjligt. Ni tror tydligen att de välbeställda uträttar mer om de kan göras ännu förmögnare. Och då gäller nu att ändra samhällsbilden snabbt innan regeringsmakten förloras. Beslut i nämnda riktningar fattas bevisligen så snabbt att ingen har hunnit förutse de uppenbart förödande konsekvenser åtgärderna får. När du tillskriver mig argumentet att alla ska ha det lika jävligt använder du ett desperat vulgärargument.

 24. Edward Riedl

  Svar till Pär Andersson (2009-12-31 16:00)
  Av dina olika kommentarer som du gjort antar jag att du tillhör kretsen av mina politiska antagonister.

  Gamla föreställningar om högern likt den du framför stämmer väldigt lite med verkligheten.

  Men som jag skrev. Berätta gärna hur landets pensionärer får det bättre genom skattehöjningar för dem med låga och medelstora inkomster.

 25. Edward Riedl

  Svar till Pär Andersson (2009-12-31 19:26)
  Första kommentaren till aftonbladets socialistiska ledare som du hänvisar till var den har:

  Detär synd att Socialdemokratiska ledarskribenter är så oärliga, man ser ju både i Aftonbladet och i Arbetarbladet hur dom försöker förvilla begreppen för pensionärerna, men här är lite fakta, Alliansen sänker i år skatten för pensionärer för andra gången under den här mandatperioden, inte tillräckligt mycket enligt min mening, men dock en sänkning. Pensionärer har dubbelt jobbavdrag, vilket innebär att dom får tjäna 72000:- kr utöver pensionen, utan att betala någon skatt, detta avdrag är guld värt för alla fattigpensionärer som regeringen Persson lämnade efter sig, ca 500000 st. Sluta ljuga ni vänsterfjantar.

 26. Pär Andersson

  Nu när vi nere på ”fjantnivå” kan jag bara kommentera herr statistik-petimetern med att de flesta av oss är nog mer bekymrade över vad Björklund, Olofsson, Hägglund & co kan ställa till med på riksplanet i egenskap av högerdito än vad ledarskribenten i AB kan ställa till med.

 27. Jeff

  ”Sluta ljuga ni vänsterfjantar.”
  När argumenten tryter går man tydligen till personangrepp.
  Pinsamt, Riedl.

 28. Edward Riedl

  Svar till Pär Andersson (2010-01-01 15:32)
  Jag hoppas du såg att föregående inlägg var kopierat från den första kommentaren till artikeln du länkat till.

 29. Johan Karlsson

  Hörde på ekot i P1 att skatteverket räknat ut att staten kunde räkna hem rotavdraget med en faktor på 1,5. Varje krona subventionen kostade staten gav alltså 1:50 tillbaks! Detta dels pga att svarta jobb blivit vita men också på att arbetslösheten inom berörda branscher hållits nere. Trots detta gnäller vänster över hur orättvis denna reform som enligt den bara gynnar de rika är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.