Edward Riedl (M)

Självmord är alltid en tragedi

Självmord är alltid en tragedi oavsett vad som ligger bakom.

Idag mötte jag Liselotte Olsson från vänsterpartiet i en radiodebatt om sjukförsäkringen. Hon hävdar att de förändrade reglerna kan driva människor till självmord och använder sig av det tragiska självmordet som kommer att visas i kvällens uppdrag granskning som en del i debatten om sjukförsäkringen.

Det finns inga belägg för att självmordsfrekvensen förändrats i Sverige. Det Liselotte mfl. ägnar sig åt är att använda tragedi och mänsklig olycka för att fortsätta en vulgärdebatt som saknar alla proportioner i syfte att vinna väljarnas gunst. Jag finner nästan inte ord för detta.

Alliansregeringen försöker inte jäklas med människor utan tvärtom hjälpa och stödja människor tillbaka till arbetslivet igen där det är möjligt. Regeringen satsar stora summor pengar på sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att sjuka skall ges en möjlighet att återkomma till arbetslivet när det bedöms vara möjligt. Den som kan arbeta skall givetvis arbeta vilket alliansens politik handlar om.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

31 kommentarer

  1. leif

    Ni försöker och försöker men när ska ni förstå vad ni gör? Tänk om politiker hade varit vanliga människor och kunde tänka utifrån det. Inte ifrån rapporter på ett papper. Ni är högst ansvariga, oavsett hur många gånger ni försöker förklara bort det.

  2. leif

    ”Alliansregeringen försöker inte jäklas med människor utan tvärtom hjälpa och stödja människor”

    Se uppdrag granskning och säg det där igen 5 gånger. Visst hjälper ni en del men många far väldigt illa. Men när så många börjar jobba igen så får man nog räkna med lite svinn, det känns som om ni resonerar så. Ingen empati för hur svaga människor har det, försöker bara hjälpa… Hjälpa genom att sparka undan benen, så tänker nog bara borgare isåfall!

  3. Andreas

    Ja detta var väntat kan jag lova. Jag vet ett tiotal människor som pga den nya häxjakten på sjuka, yppat orden ”orkar inte längre” och ”jag kommer inte klara detta” och då syftar jag på den slutgiltiga lösningen. Sen sitter ändå moderater och allt vad det är, och försvarar sitt handlande. Jag hoppas svenska folket röstar bort denna hemska regering nästa val, för nu får det vara nog med mänskligt lidande i sverige.
    Även fattiga och sjuka är människor (faktiskt)

  4. svenne

    Låt människan i fråga vila i frid och tänk på anhöriga.

    Att ens använda denna händelse till kampen mellan partierna är för mig ett tecken på hänsynslöshet och cynism. De som för debatten, ta och fundera på er egen människosyn ett slag.

  5. Pelle

    Riedl du är osannolik!

    Du upprepar ditt och högerns mantra återigen – förstå att alliansen ses som en regering utan empati – du är med ditt sätt att uttrycka dig på din blogg verkar vara totalt utan empati.

    Vi ser fram mot en regering efter valet som har empati för – de unga arbetslösa – övriga arbetslösa – sjuka – pensionärer.

    Ni har ställt till tillräckligt nu.

  6. Kattarina Gradin

    Det är klart att ni sparkar undan benen på folket. I de nya reglerna står det i princip ”alla kan arbeta, inom något arbete, någonstans, på hela arbetsmarknaden”. Man ska prövas gentemot alla jobb i hela vårt avlånga land. Om alla prövades individuellt gentemot sin sjukdom så skulle inte så många bli förtvivlade. Att sparka på de som redan ligger ner är för mig fegt. Människor tappar inte bara hoppet, de tappar även sin röst. Det är nog det ni strävar efter.

  7. sansad

    Många tuffa kommentarer… Sansa debatten!! domen är mild åt den förra regeringen som har värdsrekord i att sätta människor på avbytarbänken. Jag tror dagens regelverk är ett steg åt rätt håll men man kanske ska putsa lite på tidsgränserna och göra det mera individuellt. Olssons inlägg i debatten kan nog öka suicidfrekvensen en del kan jag tro.
    60 % fler än tidigare kommer tillbaka till arbetet efter 6 månader med de nya reglerna!
    Förtroendet för de nya reglerna är inte så bra men det blir bättre. Förtroendet för rödgröna aliansens politik på detta området är mindre bra.

  8. Jonas E

    Torgny Collin, säkerhetsdirektör FK : ”Under hösten har vi märkt en markant ökning av hoten om självmord, i dag rör det sig om cirka 40 procent av de inrapporterade fallen”..Det är rimligt att då anta att dom som verkligen genomför detta också ökar.
    Du borde läsa Resurs bloggen.
    Att hålla på och trolla med arbetsförmågor, till ospecifierade jobb, gör att FK kan i teorin utföräkra vem som helst, och har också gjort det – Detta är Alliansen anvariga för, och de konsekvenser som då tillkommer kan man inte krypa undan med ord som ”vulgärdebatt”.
    Utförsäkringslinjen mot Tryggetsförsäkringslinjen

  9. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-01-13 18:30)
    Politiker är vanliga människor oavsett vad du tro. Dessutom vet vi precis vad vi vill med vår politik. Den som kan arbeta skall hjälpas tillbaka till arbetslivet. Kring detta bygger vi upp vår politik med satsningar på sjukvård, rehabilitering och annat stöd.

  10. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-01-13 18:46)
    Det finns inga belägg för att det tragiska självmordet beror på varken försäkringskassan eller regler, nya eller gamla. Att försöka göra politik av detta är dåligt omdöme som jag ser det.

  11. Edward Riedl

    Svar till Andreas (2010-01-13 18:50)
    Varför dessa övertoner när alliansen satsar på sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet när det är möjligt?

  12. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-01-13 20:45)
    på vilket sätt menar du att de röd-gröna har mer empati för de utsatta i samhället?

    Jag tror att ditt och andras sätt att uttrycka er faktiskt kommer att slå tillbaka. Det är inte ord som hjälper människor utan faktisk politik i praktiken. Där satsar vi mer än förra s-regeringen på sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att hjälpa människkor tillbaka.

  13. Wotan

    Har du något konkret exempel på hur rehabilitering sker i praktiken för en nu utförsäkrad som får inställa sig hos arbetsförmedlingen? AMS verkar ju iallafall inte stå för rehabiliteringen, så vem gör det?

  14. Edward Riedl

    Svar till Kattarina Gradin (2010-01-13 22:24)
    Försäkringskassan skall utreda arbetsförmåga och arbetsförmedlingen skall hjälpa den enskilde till rätt arbete. Det handlar om den reguljära arbetsmarknaden och inte några fantasijobb som man kan tro från tv-programmet och dig. Så är inte fallet.

    Vår politik syftar till att få tillbaka alla med arbetsförmåga till ett arbete som är möjligt.

  15. Jonas E

    Gör en google sökning på: ”resurs vi sågar alla påståenden”, och läs.
    Det är gott om fakta där som tydlig gör konsekvenserna av Alliansen politik.
    Där finns ett flertal exempel på det du säger inte finns belägg för + en massa annat som du säkert kommer att påstå är vulgär propaganda eller något liknande..

  16. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-15 11:16)
    När tidsgränsen uppnås finnsdet fyra möjliga vägar att gå:

    1. Tillbaka till sin anställning
    2. Förtidspension
    3. Introduktionsutbildning med rehabiliteringsåtgärder hos Arbets-förmedlingen
    4. Ytterligare tid med förlängd sjukpenning

  17. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-15 16:00)
    Jag säger att det inte finns belägg för någon förändrad självmordsfrekvens till följd av de förändrade reglerna. Men berätta gärna var du hittat dem…

  18. Conny Forsström

    Men det EXISTERAR alltså människor som antingen på sin dödsbädd eller när deras barn avlidit,förväntats att inställa sig för jobbsökning. Ljuger reportagen vi sett, läst och hört? Vad har moderaterna för ståndpunkt här?

  19. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-01-15 21:35)
    Problemet är att ingen utom de som ställer upp i reportaget kan berätta något eftersom de andra som vet något arbetar under sekretess. Så skall det självklart vara. Men problemet blir att dessa nyheter troligen bara blir ena sidan på myntet. Vi får aldrig veta varför handläggare gör och beslutar som de gör. Detta är ett problem med den här typen av debatter.

    Den som förväntades jobba när barnet avlidit fick rätt att vara hemma med de regler som regeringen beslutat. Alla beslut kan överprövas vilket gjordes i det aktuella fallet och gav mamman rätt. Det är väl ett bevis på att det fungerar?

  20. Jonas E

    ”Alla beslut kan överprövas vilket gjordes i det aktuella fallet och gav mamman rätt” – det sista jag hörde var att FK överklagat så om det var rätt eller fel i den nya lagens ögon vet vi inte än.. Tyvärr..

  21. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-17 01:07)
    Då vet du mer än mig. Då återstår det att se i sådant fall. Som jag förstod det fick mamman rätt åtminstone i första instans när hon överklagade beslutet.

  22. Wotan

    ”[…]arbetsförmedlingen skall kunna erbjuda rehabilitering…”
    Skall kunna, men gör den det? Det var ett konkret exempel på hur rehabiliteringen ordnas för en nu utförsäkrad person jag eftersökte. Har inte sett ett enda exempel faktiskt. Tvärtom, har bara hört att arbetsförmedlingen menar att det inte är deras uppgift.
    Så, hur går det till?

  23. Jonas E

    Wotan – det går inte alls till, för TCO har granskat vart pengarna i regeringens ”storsatsning på rehabilitering” på 17 miljarder kronor egentligen går till.
    Noll kronor går till medicinsk rehabilitering. Utbyggd företagshälsovård och den s.k. rehabiliteringsgarantin, som ska täcka upp för denna brist, finns ännu inte på plats.
    62% går till ersättningar och förvaltningskostnader.
    28% går till lönebidrag, arbetsmarknadsprogram o dyl.
    Endast 22% av de 17 miljarderna är avsatta att användas under det första stora utförsäkringsråret.
    Ett luftslott alltså..som det nya arbetarpartien i övrigt.

  24. Wotan

    Jonas: misstänkte det! Intressant att Riedl alltid slutar svara på kommentarer i de inlägg där samma gamla mantran inte längre räcker till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.