Edward Riedl (M)

Alliansen vs. Det perfekta samhället

Dagens ledare i SVD tar upp ett intressant perspektiv vi allianspolitiker inte öppet funderar kring. Varför jämförs alliansens politik mot det perfekta samhället och inte mot de röd-gröna som faktiskt är de realistiska motstånadarna om regeringsmakten om 9 månader?

För vem tror att Lars Ohly (V) hade varit en bättre finansminister än Anders Borg (M) under den svåra globala finanskrisen? Vem tror att Mona Sahlin (S) hade varit en bättre statsminister och EU-ordförande än Fredrik Reinfeldt (M)?

Alliansregeringen har klarat av att ta Sverige genom mycket svåra tider med stor ekonomisk oro i omvärlden. Våra trygghetssystem står starka precis som den svenska ekonomin i stort. När världskonjunkturen vänder upp kommer Sverige att vara väl rustat för att möta konkurrens från andra länder. Alliansen har en tydlig politik där arbetslinjen är i fokus och är en garant för vår gemensamma skattefinansierade välfärd. Mot alliansen finns de röd-gröna ledda av statsministerkandidaten Mona Sahlin (S) som ännu inte gett så många besked om vad de vill göra med Sverige.

Det är dags att sluta jämföra alliansens politik med det perfekta samhället utan faktiskt mot våra riktiga motståndare ledda av Mona Sahlin (S). Det perfekta samhället skall givetvis fortsatt tjäna som målsättning för alliansen men inte som motståndare i valrörelsen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

19 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Att tycka det är jobbigt att jämföras mot det perfekta samhället, är det egentligen att halvt erkänna att allianspolitiken misslyckats? Vi röd-gröna vet att den misslyckats. Bra om moderaterna också äntligen inser det.

  2. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-01-16 09:57)
    Min poäng, vilket jag tror du förstod, handlar om att alliansens politik skall jämföras med de röd-grönas alternativ (som är sämre) och inte något bättre (som inte finns).

  3. Kattarina Gradin

    Sämre än er politik? Jasså. Trygghetssystem som ni avvecklat och arbetslinjen där ni på fullaste allvar inte tror att människor kan vara sjuka. Hade människor bedömts individuellt hade läget sett annorlunda ut. Problemet är att det i princip står ”Du kan inte vara sjuk från alla arbeten på hela arbetsmarknaden. Något jobb kan du alltid arbeta med, men vilket jobb, det talar vi inte om för dig. Det är upp till den (ut)försäkrade och arbetsförmdelingen att komma fram till. Kicka ut dig får vi, någon garanti ger vi inte.” Klart alla som kan arbeta ska arbeta men det drabbar så många fler.

  4. leif

    Sluta snacka om trygghetssystem. Eller jag förstår att du gör det, sådana som ni tror att det nu finns trygghet i Sverige. Jag tror ni blir ett bättre parti den dag ni förstår vilket system ni infört och tar beslut utifrån det. Tror alliansen att det finns trygghet, kom och lev i min värld en vecka, kan du skriva att det finns trygghet efter det så är du blind för verkligheten.

  5. Jan Lövgren

    Socialdemokraterna har då en vision och ett mål: ”Allas rätt och lika värde”.
    Alliansen: ”Den starkes rätt i första rummet”?

  6. Lars B

    S + MP hade kunnat bli ett stabilt mittengrönt alternativ om man hade spelat korten rätt. Men när V ska med på tåget, så vet man inte riktigt vad som väntar.

    Tycker det är synd att det inte finns något tydligt socialliberalt alternativ idag.

  7. Edward Riedl

    Svar till Kattarina Gradin (2010-01-16 10:46)
    tack och lov stämmer inte det som du skriver. Självklart är det möjligt att vara sjukskriven i Sverige när arbetsförmågan är nedsatt. Sverige har fortfarande fler sjukskrivna än de flesta andra länder trots de nya reglerna.

  8. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-01-16 16:03)
    Sverige har bra och fungerande trygghetssystem. Den som inte kan arbeta av en eller annan anledning har bidrag och ersättningar för försörjningen. Skola till barnen, sjukvård till sig själv och familjen och mycket mycket mer. Men den som jobbar har det givetvis bättre ekonomiskt än den som inte jobbar. Så skall det också vara.

  9. Jonas E

    ”Sverige har fortfarande fler sjukskrivna än de flesta andra länder trots de nya reglerna”.
    Vad som inte kom fram i den debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.(Kampen om sjukfrånvaron av Björn Johnson).
    Svenskar är inte sjukast, men ärligast. Här redovisas sjukfall som pågår upp till sju år. Det gör inte andra länder. Det omöjliggör jämförelser (Paula Liukkonen, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet).

  10. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-18 00:04)
    Det var mot den bakgrunden rehabiliteringsinsatserna prioriterades av alliansregeringen. Sedan kan man diskutera vad som är lite eller mycket. Jag tycker 140 personer per dag som sjukpensioneras är mycket. Inte minst eftersom ett tjugotal av dessa var unga människor. För det var nämligen det som hände innan alliansregeringen tog över efter sossarna och regeringen Göran Persson.

  11. Hoss

    Jag kan förstå att du inte förstår. Men gå tillbaks till den valrörelse ni förde förra valet, tänk igenom vad ni lovade. För det var preecis det du inte tycks känna vid längnre, den bästa av alla världar. Alla skulle få jobb, ingen skulle vara sjuk längre, alla som hade fått förtida pension hade tvingats till detta av Sossarna mm.
    Det visar sig nu hur det blev. Ex vis, det eviga påståendet att S pensionerade alla mot deras vilja är helt fel. Färra veckan kom statistik på detta.
    Är du stolt över att ex.vis. pensionärerna betalar 700 kr. mer i skatt än en som jobbar?

  12. Jonas E

    Enligt SCB så skedde den absolut största historiska ökningen av förtidspensionerade under Bildt regeringen…vad säger han om det ??

  13. Edward Riedl

    Svar till Hoss (2010-01-18 11:17)
    Jag är stolt över att pensionärerna fått två skattesänkningar under mandatperioden. Jag är stolt över att de som arbetar får behålla mer av lönen. Men jag är inte nöjd i alla avseenden och det finns fortfarande mycket att göra.

  14. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-18 13:57)
    Andelen förtidspensionerade har ökat som andel av befolkningen sedan början av 1980-talet. I lågkonjunktur är ökningstakten marginellt högre än i högkonjunktur. Men de snabbaste årliga ökningarna skedde trots detta under högkonjunktur under regeringen Göran Persson. Dessutom minskar nu andelen sjukpensionärer trots lågkonjunktur pga ändrad politik. Men dessa mönster visar att sjukförsäkringen till viss del används fel under lång tid. Den som är arbetslös skall inte vara sjukpensionär om det finns möjligheter att återgå i arbete.

  15. Jonas E

    Den stora ökningen av ”utanförskapet” skedde ”under massarbetslöshetskrisen i början av 90-talet.
    Mellan 1990 och 1994 ökade antalet ”helårsekvivalenter” med nästan 60 procent eller från 731.000 till 1.154.000. Det var under borgerliga regeringsår. Därefter har antalet fortlöpande minskat.(Innanför ”utanförskapet” av Bo Jangenäs och Levi Svenningsson).
    Faktum är att sjukskrivningarna minskade mer under (S)-regeringens tre sista år än under Allians regeringens tre första år. Och detta skedde utan att människor blev försäkringslösa.

  16. Wotan

    Jonas, stämmer de där siffrorna är ju ännu en alliansbluff avslöjad. Och då är det hög tid för Riedl mfl att lägga ner mantrat om hur illa sjukförsäkringen sköttes under (S)-regeringen.

  17. Jonas E

    Sjuk talen var inte bra under (S) men det är ytterst tveksamt om (M) politiken fungerar bättre…självklart så kommer (M) att få fram färre sjukskrivna/förtidspensionerade, men det beror mer på att man dragit in möjligheter för att folk får/kan vara sjuka/förtidpensionerade än att (M) fått folk friskare som dom påstår…det är inte mycket bättre än det som (M) påstår att (S) har hållit på med : hyftsat arbetslöshets siffror med att sjukskriva…. här försöker (M) hyfsa sjukskrivnings siffror genom att gömma dom i A-kassa/aktivitetsstöd/försörjningsstöd… byta utanförskap helt enkelt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.