Edward Riedl (M)

Politik är att prioritera

Politik är att prioritera eftersom resurserna är begränsade. Pengarna räcker helt enkelt inte till allt. När politiker lovar guld och gröna skogar kommer du som väljare garanterat att bli besviken. I debatten just nu framställs alliansen stundtals som ogina, elaka och snåla. Men fundera över följande:

1. Trots alliansregeringens "stora" skattesänkningar för de som arbetar har Sverige fortfarande världens högsta skattetryck.

2. Trots förändringarna i sjukförsäkringen har ett av världens friskaste och mest välmående folk (vi svenskar) ett av världens mest sjukskrivna befolkningar.

Alliansen har genomfört fyra steg i jobbskatteavdraget som gör det mer lönsamt att arbeta. För en helt vanlig svensk familj handlar det om i storleksordningen 30 000-40 000 kronor mer per år kvar i plånboken. Dessutom har skatten för pensionärerna sänkts. Men kanske viktigast av allt. Genom att bedriva en politik där de som kan arbeta också arbetar har alliansen kunnat satsa mer skattepengar än någon tidigare regeringen på sjukvård, skola och äldreomsorg.

Politik handlar om att prioritera eftersom pengarna inte räcker till allt. En skattekrona kan bara användas en gång – Sedan är den förbrukad. De röd-gröna vill använda en stor del av skattepengarna till att göra det mer lönsamt att inte arbeta och låta fler människor vara utanflör arbetsmarknaden. Det innebär att de inte kan satsa lika mycket pengar på välfärdens kärnverksamheter som alliansregeringen gör. Dessutom måste de kraftigt höja skatten för dem som arbetar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

20 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Hur kan du påstå att högern satsar på välfärden? Snarare satsar högern på privata lösningar som skuffar undan det offentliga. Till slut minskar viljan att betala skatt (precis som högern också vill) så att ni sedan istället kan införa privata försäkringar till exempelvis sjukvård..försäkringar som inte alla kommer att ha råd med. Mer och mer läggs på individen, precis som jag i mitt senaste blogginlägg också skriver. Är inte detta också precis vad högern vill? Minskad gemensam finansiering och mer privat dito?

 2. leif

  Men för dom som jobbat hela sitt liv, betalat skatt i hela sitt liv. Dom gör ni det svårt för. Är det tacken för eran politik. Nu är vi återigen där igen, dom svaga drabbas av er politik. Grattis till att återigen sparka på dom svaga, när ska ni tvinga hemlösa att betala vägskatt för att dom sover på våra gator?

 3. JonasE

  OK Reidl – du brukar efterlysa källor av mig, nu gör jag detsamma.
  Och Jag fortsätter fråga, var finns den rehabilitering som Alliansen pratar så vitt och brett om? Hitintills bara på papperet verkar det som.
  Dessutom så undrar jag? -varför varlas det för fullt innom sjukvård och äldreomsorg, när det nu”satsas”så mycket?
  Det har alldrig och kommer alldrig att bli lönsamt att inte arbeta. Att påstå något annat är ren propaganda.
  De Röd-Gröna vill utjämna klyftorna i samhället, inte öka dom som Alliansen gör och vill fortsätta göra om dom nu får forstätta. Hoppas opionsmätningarna håller sig

 4. Edward Riedl

  Svar till Conny Forsström (2010-01-23 12:14)
  Ibland undrar jag hur en sansad debatt skall föras. Du frågar hur jag kan påstå att alliansen satsar på välfärden. Enkelt. Jag utgår från verkligheten där ingen tidigare regering satsat så mkt på tex sjukvården som den nuvarande. Om vi utgår från verkligeheten och offentliga siffror borde vi kunna ha ett bra samtal om vad vi vill med Sverige och framför allt hur vi vill göra det.

  Och nej. Vi vill inte minska den privata finansieringen av våra välfärdstjänster. Det är därför vi satsar mer än den förra s-regeringen på just sjukvård och annan viktigt välfärd.

 5. Edward Riedl

  Svar till Conny Forsström (2010-01-23 12:14)
  Del 2.

  Korrigering. Det skall givetvis stå att vi inte vill ökaden privata finansieringen i välfärden. Det är därför vi satsar mer än (S) gjorde när de hade regeringsmakten på just välfärdens kärna.

 6. Edward Riedl

  Svar till leif (2010-01-23 12:33)
  Osakligt inlägg som inte stämmer med verkligheten utan endast bygger på fördomar.

  Faktum är att pensionärerna fått det bättre med alliansregeringen rent ekonomiskt. Vi har sänkt skatten för Sveriges pensionärer två gånger under mandatperioden och mer kommer det att bli. landets pensionärer får det knappast bättre av att de som jobbar får det sämre även om det verkar vara budskapet från vänster.

 7. perfekt

  prioritera bort de fattiga och sjuka då, vilket är gjort. Mycke bra gjort edward. Visst är du medveten om att även de är människor och har samma värde som rika?

 8. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2010-01-23 13:09)
  Skillnaden mellan att arbeta och inte arbeta har under nuvarande mandatperiod ökat. Det många missar när de gör ekonomiska jämförelser är att det finns kostnader förknippat med att arbeta som den som inte arbetar slipper. Det är mat, resor till coh från jobbet, kläder mm. Dessutom måste det finnas ytterligare skillnad när dessa kostnader är betalda för att arbete skall löna sig framför att inte arbeta.

  Varsel inom offentlig sektor ser väldigt olika ut över landet. Jag kan bara konstatera att det har betydelse vilka lokalpolitiker som röstas fram i de lokala valen.

 9. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2010-01-23 13:09)
  Del 2.

  Att påstå att rehabiliteringen endast finns på pappret är ett hån mot alla som varje dag arbetar med att hjälpa människor. Om du tar kontakt med mig per telefon eller mail så ska jag ordna så du får se detta i verkligheten.

  Idag finns det inom flera områden mer pengar till rehabilitering än vad det finns personal som hinner utföra arbetet. Denna obalans kommer att ta tid att arbeta bort. Men att som du påstå att rehabiliteringen inte finns är antingen okunskap eller ännu värre – Försök att vilseleda människor.

 10. Jonas E

  TCO:s rapport, har han läst den?
  Citat: -Rehabiliteringskedjan har i praktiken hittills fungerat som ett utsorteringsinstrument
  -Det är TCO:s bestämda uppfattning att den medicinska
  rehabiliteringen måste vara på plats innan man från lagstiftarens sida börjar ställa krav
  på återgång i arbete
  -Nu har regeringen, trots upprepade löften om en parlamentarisk utredning ända sedan
  regeringsförklaringen 2006, valt att genomföra stora och omfattande systemförändringarna
  utan att söka denna breda samsyn. Därmed har man också försenat möjligheterna till långsiktigt hållbara lösningar.
  Läs den!!!

 11. Jonas E

  Fortfarande så saknar jag källhänvisningen av dig.
  Jag är medveten om de merkostnader som finns om man arbetar. kan ju bara utgå från min egen situation: Skulle ha efter ett grovt överslag ca 50% mer i plånboken om jag kunde jobba innom de yrke jag hade tidigare motför nuvarande sjukersättning(på papperet 80%) och det innan regeringens alla skattesänkningar…det kallar jag att löna sig att arbeta!.
  Det finns en obalans som du säger, så då saknas alltså rehabilitering i tillräcklig grad (den finns på papperet), och som TCO påpekar så borde den obalansen vara borta INNAN man utförsäkrar!..

 12. Edward Riedl

  Svar till perfekt (2010-01-24 10:17)
  Alliansregeringen har inte prioriterat bort de sjuka och arbetslösa – Tvärtom. Genom stora satsningar på sjukvård, rehabilitering och annat stöd är fokus numer att faktiskt hjälpa människor tillbaka.

  Självklart har alla människor lika värde. På vilket sätt menar du att så inte är fallet? Var försiktig med övertoner som riskerar att slå tillbaka.

 13. Edward Riedl

  Svar till Jonas E (2010-01-24 12:58)
  Jag hade missat att fackföreningsrörelsen var helt politiskt fristående.

  Problemet med vissa delar av fackföreningsrörelsen idag är att deras samarbete med socialdemokratin gör det svårt att påverka som fristående aktör. I många fall är det socialdemokrater som kritiserar regeringen från sin andra arbetsplats. Detta är ingen bra ordning för någon annan än s-partiet som tar pengar från de fackanslutna för att driva s-politik.

  I grunden delar jag uppfattningen med breda samarbeten i den här typen av frågor. men då måste dackföreningsrörelsen lämna partipolitiken åt sidan och företräda med

 14. Edward Riedl

  Svar till Jonas E (2010-01-24 13:15)
  Återigen så omförsäkras människor som bedöms kunna arbeta med stöd och hjälp. Om det inte går att komma tillbaka till arbete iggen så återgår personen till sjukförsäkringen.

  Förklara för mig varför du anser att en person som kan arbeta inte skall arbeta?

 15. Wotan

  ”Förklara för mig varför du anser att en person som kan arbeta inte skall arbeta?”

  Var har Jonas E gjort det? Bemöt hans argument istället för att tillskriva honom några åsikter du alldeles uppenbart hittat på själv.

 16. Jonas E

  Tack Wotan!
  Han skulle behöva förklara varför sjuka som inte kan arbeta, nu helt plötsligt blivit arbetsföra i Alliansens ögon, och hur dom blivit mer arbetsföra genom att få indragna, eller minskade ersättningar.
  Jag har om och om igen redovisat varför de som är sjuka kan falla mellan stolarna med dessa nya regler, har till och med redovisat källor till detta.
  Tänk om han kunde redovisa sina källor.
  Alliansen har kritiserat den förra regeringen för att gömma arbetslösa i sjukförsäkringen, nu gör Alliansen tvärt om, gömmer/utförsäkrar sjuka. Sen så säger statistiken att dom är färre. Bluff

 17. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-01-25 12:19)
  Det är precis det hela debatten handlar om. Vår uppfattning är att den som kan arbeta (kanske med sjukvårdsinsatser, rehabilitering eller annat stöd) faktiskt ska ges möjlighet till att arbeta.

 18. Edward Riedl

  Svar till Jonas E (2010-01-25 14:38)
  Den som inte har någon arbetsförmåga och saknar utsikter att få det genom sjukvårdsinsatser, rehabilitering eller annat stöd finns kvar i sjukförsäkringen. Om de som omförsäkras inte kan återgå till arbete efter insatser är genomförda återgår personen i fråga till sjukförsäkringen.

 19. Wotan

  Men Riedl, vad pratar du om? Jonas pratar om att det saknas resurser för rehabilitering för många av de som omförsäkras, något som han har plockat fram siffror på, och du börjar snacka om något helt annat. Får man inte ha några som helst invändningar mot moderaternas politik utan att man vill att fullt friska ska ligga på sofflocket? Skärpning, nu är det du som kör en vulgärdebatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.