Edward Riedl (M)

Sälj SAS

När regeringen nu garanterar SAS andra nyemission har många ifrågasatt varför flyg men inte bilindustri. Frågan är berättigad även om historien är förklaringen till att det ser ut som det gör. Men det är inget bra försvar för att fortsätta på samma sätt i framtiden.

Det är därför glädjande att regeringen ser ut att öpnna för att eventuellt minska ägandet i SAS. Inte därför att det går ekonomiskt trögt för SAS just nu utan därför att det är fel att staten är äger flygbolag.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Och varför är statligt ägande fel? Staten BÖR och SKA äga infrastrukturen. Jag skulle säga att elförsörjning tillhör den senare. Se på hur galet det kan gå när man tillåter att privata ägare får en del av infrastrukturen, jag tänker då på Styrmans El uppe i Övertorneå.

  2. Jonas E

    Conny!
    Ett annat exempel är ENRON och Staten Florida, där ENRON stängde ner tillfälligt en del kraftverk för att få elbrist, och sedan chock höjde priserna.
    Federala regeringen vägrade agera mot privatat företag, så staten Florida och dess medborgare fick betala och åter betala överpriser i flera år.
    Låter inte allt för långt borta som här i Sverige när helt plötsligt ska flera kraftverk servas och elpriserna skjuter i höjden på grund av elbrist.
    Så jag håller med dig där, Staten bör äga dess egen infrastruktur. Om inte annat för att det är Staten som bekostat den.
    SAS är en annan sak.

  3. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-02-20 12:26)
    Jag anser precis som dig att det ibland är bättre at staten äger infrastruktur. Däremot anser jag inte att staten behöver äga flygbolag då det finns en existerande marknad som fungerar på området.

  4. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-02-20 14:51)
    Tyvärr förekommer liknande inom alla partier i olika utsträckning över tid. Jag har skrivit en blogg i ämnet som du säkert kommer att läsa.

  5. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-02-20 20:19)
    Det är många gånger bra om staten äger viktig infrastruktur. Men bra lagstiftning med god övervakning kan också fungera bra. Men som du skriver kan SAS idag knappast anses som viktig infrastruktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.