Edward Riedl (M)

RUT ger jobb

Flera tusen svenskar har fått jobb sedan alliansregeringen beslutade om RUT (skatteavdrag för hushållsnära tjänster). Nidbilden är att det är överklassen som använder avdraget. Det är givetvis fel. Det är tråkigt att socialdemokraterna ser ner på människor som arbetar inom den här delen av servicesektorn. För den som varit arbetslös och nu har ett jobb och egen försörjning är verkligheten en annan.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Jadu Riedl, vad tjänar man som städare hemma hos överklassen? Jobb till vilken låg lön som helst? Pah, knappast! Men det vill moderaterna, jobb till vilken låg lön som helst. Ni permanentar ju låglöneyrken som kostar mycket att införa.

  2. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-03-04 16:30)
    Det enklaste är väl om du frågar någon av alla pamparna i ditt parti vad de betalar för att få hjälp i hemmet. Eller varför inte fråga någon som faktiskt arbetar inom servicesektorn…?

  3. Jonas E

    Nidbilden ligger närmare sanningen äv vad du tror.
    I Tex. I komunerna Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent, men i kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som nyttjat avdraget.
    För de med lägre inkomst än 200.000/år(halva befolkningen) var det bara 6 promille, men för de 5% rikaste var det 7% som anväde avdraget(källa: SCB).
    Det har visar sig också om man granskar siffrorna enligt belopp att det i huvudsak är personer med hög inkomst som nyttjar RUT regelbundet, men personer med lång inkomst i bara nyttjar avdraget tillfälligt(tex flyttstädning).

  4. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-03-05 00:29)
    Vem som nyttjar avdraget kan självklart ha ett visst intresse. Men det viktiga med reformen är att den skapat många nya arbetstillfällen.

  5. Edward Riedl

    Svar till Per-Ola Moström (2010-03-04 17:14)
    Hur du än räknar är det stora vinster, både ekonomiskt och mänskligt, för varje människa som kan lämna arbetslöshet och utanförskap och istället få ett jobb att gå till. Det finns ingen uträkning som kan påvisa motsatsen.

  6. Jonas E

    Frågan är bara om man ska skattesponsra en tjänst som framför allt används av dom som redan hade råd med den. När man samtidigt försvårar för handikappade att ha en personlig assistent.
    25.000 människor har blivit uppsagda ifrån vård, skola och omsorg.
    Var behövs skattepengarna bäst?, till dom som redan har råd med hjälp hemma, men egentligen skulle klara sig utan?.
    Eller till dom som inte har råd, men verkligen behöver den hjälpen?.
    Var ska man skattesponsra jobbtillfällen?, välfärdens kärna(vård,skola,omsorg), eller hjälpa de ”stackars rika” med att hålla rent hemma.
    Prioriteringar!.

  7. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-03-08 00:59)
    Det ena behöver inte utesluta det andra vilket alliansregeringen med all önskvärd tydlighet visat. Det ena ger dessutom förutsättningar för det andra. För minskar vi arbetslösheten och ökar skatteintäkterna så blir det möjligt att satsa mer på välfärdens kärna.

    Välstånd måste först skapas innan det kan fördelas.

  8. Jonas E

    Skapar man verkligen välstånd genom att dränera stadskassan till rikas plånböcker, och samtidigt med detta öka klyftorna i samhället.
    Är det att skapa välstånd, när man säker skattenintäkterna så pass mycket att välfärdens kärna säger upp 25.000 anställda.
    Välstånd är väl när alla har det bra, inte bara de som redan har gott om pengar.
    Vad ingår i välfärdens kärna för Alliansen?: Utförsäkringar av sjuka, 25.000 fler arbetslösa innom vård och omsorg, 50% fler i försörjningsstöd, osov.
    Det blir inte så mycket kvar av den kärnan, så här är tydligheten som Alliansen med all önskvärdhet visar.

  9. Conny Forsström

    Riedl, du skrev att jag borde fråga partipamparna i mitt parti vad de tjänar på att använda sig av RUT. Då vill jag fråga dig varför moderaterna använder sig av saker man själv röstat nej till? Semester exempelvis! Femdagarsvecka? Ni röstade nej till det. Alltså borde moderaterna arbeta sexdagarsveckor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.