Edward Riedl (M)

RUT och verkligheten

Det är många tusen svenska män och kvinnor som fått ett arbete att gå till sedan alliansregeringen införde RUT (skatteavdrag för hushållsnära tjänster). Ellinor Hansson, 30 år, är bara en av alla dessa. Om Mona Sahlin och de röd-gröna vinner valet kommer hon och många med henne troligen att förlora sina jobb när de avskaffar RUT.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

50 kommentarer

  1. Kolla in SVT Agenda

    Kolla kvällen Agenda på SVT Play!

    Helt andra siffror publiceras nu.
    Av de lågavlönade är det bara 0,7 promille som har råd med RUT!!!!

  2. LeBe

    Nog kan du ha rätt i att ngot tusental kan ha fått jobb tack vare RUT-avdraget. MEN nog tycker jag att det är fel att rikta subventioner till friska överklassare och undandra medel till välfärdstjänster inom vård skola och omsorg.
    Senast en socialdemokratisk regering fick städa upp efter högerns skattesänkningar och ekonomiska moras försvann 150 000 tjänster inom välfärden och det var främst jobb inom kvinnodominerade områden som försvann och nu har ett tusental tjänster skapats…
    Är man stolt?

  3. Jonas E

    Vad är verkligheten Reidl?.

    Först så var Rut för lågavlönade ensamstående mammor -Har visat sig framför allt vara för högavlönade(till nästan 99% enligt Agenda, 6 promille var lågavlönade, 1% var medelinkomsttagare).

    Sen så var Rut att göra svarta jobb vita -I stället för att jaga de rika fuskarna som tydligen användt en hel del svart arbetskraft.

    Nu är Rut plötsligt en jämställdhetsfråga, med fler jobb för kvinnor -Magstarkt när det samtidigt försvunnit 25.000 jobb i offentliga sektorn (mest kvinnliga)med Alliansens politik.

    Hur många NYA jobb har egentligen Rut skapat?.

  4. leif

    Jag ser likheter med hur ni resonerar i fildelningsfrågan. Med RUT gör ni så att dom rika betalar för sig, men i fildelningsfrågan så kriminaliserar ni en hel generation. Varför inte tvärtom, dom rika har ju trots allt råd att betala för sig

  5. Lars Gidlöf

    Det är inget fel på hushållsnära tjänster, men varför ska vi via skattesedel subventionera dessa jobb som utnyttjas av de som dels har fått mest sänkt skatt samt redan har högsta inkomsterna?

    Eftersom du konstant vägrar svara på min fråga angående de 40 miljonerna, var de gör mest nytta,hos mångmiljardären Fredrik Lundberg eller hos Cancerfonden så kan du väl heller inte svara på om dessa pengar för subventionering av tjänsterna, gör de inte mer nytta hos sjukvården än för städning hos sjukvården?

    Att Ni blir så imponerade och beundrande av förmögna personer så Ni tom måste ge dem ännu mer

  6. Conny Forsström

    Riedl, korta osäkra, lågavlönade och knappast! heltidsjobb som innebär städning hemma hos greve von Swinhufvud. Och detta ska tydligen enligt högern lyfta hela samhällsekonomin (vilket det självklart INTE gör!). Se gärna mitt blogginlägg, det senaste där jag länkar till ett inslag i Rapport om RUT!

  7. Vidar

    Som med ”en dåres envishet” har du försvarat RUT och sagt att det går till bla. ensamstående mammor som skall få livspusslet att gå ihop med mera en satsning på lågavlönade.

    Edward det är fortfarande en ”lögn” producerad av alliansens högkvarter.

    Är du snäll och förklarar de senaste undersökningarna om RUT från SCB de stämmer inte alls med det du påstått i dina tidigare bloggar?

    Sänkt moms på tjänster inom branscher med misstänkta svartjobb hade varit en bättre väg att gå om vill ha igång sysselsättningen det Edward är en röd/grön lösning med tanke på rättvis fördelningspolitik.

  8. Jonny Forsstrom

    Riedl, jag är kort osäker, lågavlönade och knappast vacker! Se gärna mitt blogginlägg, det senaste där jag länkar till ett inslag i Rapport.

  9. Johan Karlsson

    Tänkte göra slag i saken och testa RUT-avdraget i praktiken. Skrev nyss ett kontrakt gällande två timmars städning varannan vecka. Detta kommer att kosta mig ca 750kr i månaden, alltså ungefär som en utekväll på krogen. Frågan är om jag med min månadslön på knappa 20000:- räknas som rik?

  10. Ville

    Nä Johan Karlsson du kan inte betraktas som rik men slö!

    Du tillhör den promille som med din inkomst som använder RUT, men så är du ju också blå, det säger väl allt!

  11. Lars Gidlöf

    Till Johan Karlsson

    Nej, du är inte rik med 20000:- i månaden,men frågan är varför jag ska vara med och betala din städning?

    Du får väl betala hela kostnaden själv om du nu ska ha någon som städar åt dig, varför ska vi andra vara med och betala?????

  12. Edward Riedl

    Svar till Kolla in SVT Agenda (2010-03-14 21:50)
    Det går att visa siffror på många sätt för att förklara vilka som använder skatteavdraget mest. För min del är det inte det viktigaste. Poängen är att det skapar jobb som utan den här politiken inte skulle finnas.

  13. Edward Riedl

    Svar till LeBe (2010-03-14 22:04)
    Krisen i början av 1990-talet skapades av en lånebubbla som byggdes upp under en socialdemokratisk regering i slutet av 1980-talet och briserade under borgerligt styre. Så regeringen Persson fick bara vara med och städa upp den egna röran.

    Jobben inom servicesektorn innebär en samhällsekonomisk vinst som möjliggör ytterligare satsningar på den skattefinansierade välfärden.

  14. Edward Riedl

    Svar till Arbetare (2010-03-14 22:07)
    Runt 10 000 nya jobb kan vara ett resultat av RUT. En del hävdar något färre. Oaktat är det många av alla dem som kommit direkt från arbetslöshet vilket gör det till en stor samhällsekonomisk vinst.

  15. Arbetare

    Enl Riedl:” Runt 10 000 nya jobb kan vara ett resultat av RUT”
    Tur att du lade till KAN.
    Var hittar du den siffran?
    Svart på vitt,tack.

  16. Johan Karlsson

    Lars Gidlöf betalar kanske hellre arbetslöshetsunderstödet till den som går hemma? Skatteverket har ju konstaterat att staten tjänar på dessa avdrag tack vare att man slipper betala ut bidrag till de före detta arbetslösa. Om jag sedan jobbar övertid de timmar jag annars skulle lagt på städningen tjänar staten ännu mer. Fast avundsjukan och missunnsamheten kanske är starkare krafter än förnuftet?

  17. Johan Karlsson

    Ska man argumentera på den nivån är det nog snarare jag som betalat Lars Gidlöfs a-kassa än han som betalar min städning. Jag tillhör den lyckliga skara som aldrig varit sjukare än någon veckas influensa. Trots detta betalar jag in skatt till sjukvården. Jag har heller aldrig gått på a-kassa trots att jag varje månad betalar avgiften. Inte heller är jag någon storkonsument av subventionerade verksamheter såsom kollektivtrafik eller björklövenhockey. Vill Lars Gidlöf verkligen ha det så att var och en endast betalar det denne konsumerar?

  18. Arbetare

    Johan K:
    ”Skatteverket har ju konstaterat att staten tjänar på dessa avdrag ”
    VISA var denna uppgift finns, länk, hänvisning….
    Tack

  19. Lars Gidlöf

    Ja, ekonomi verkar inte vara din starka sida. Varför ska jag bidra med pengar för din städning? Skulle inte dessa pengar göra mer nytta i sjukvården då, t ex fler sjukvårdsbiträden mm?

    Samma med ROT bidrag, om min granne t ex byter garageport på sin villa, tar ut ROT bidrag, varför ska jag vara med och betala hans nya garageport så att hans villapris går upp? Ska inte skatterna gå till välfärden? Ska de gå till städning hos de som redan fått mest i skattesänkningar? Varför är det så bra?

    Du får väl betala det de kostar om du vill ha städhjälp,varför ska skattepengar bidra med detta?

  20. Heidi Piisinen

    Jag säger det återigen…. till er alla som inte har en aning om vad de pratar om… Jag har ett städföretag med massor av hemstädskunder, 95 % av dessa kunder är pensionerade som inte får dene hjälp de behöver från hemtjänsten, ensamstående som vill ha mer tid med sina barn efter sitt jobb, och familjer med medelinkomst. de resterande 5 % är höginkomstagare. 5% …. och jag vet att det ser ut så hos vissa andra städföretag med. OCH nu till det viktigaste, de höginkomstagare av mina kunder som har städ hemma använder inte ens RUT. Vad säger ni om det då….

  21. Lars Gidlöf

    Heidi Piisinen

    Du talar ju rätt mkt i egen sak eller hur, då du är en av dem jag via skattsedeln ger pengar.

    Enligt utredning så är ju det höginkomsttagare som är i absolut majoritet som använder RUT avdraget,dock kanske inte i ditt fall.

    Men,till frågan, varför ska min skatt gå bl a till att andra får sina hem städade? Klart det finns de som behöver städhjälp men då ska hemtjänsten stå för detta,och om inte så ska det utredas. Det ska inte vara enskilda personer som bestämmer va de gör med mina skattepengar

  22. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-03-15 07:36)
    Fildelningsfrågan är mer komplicerad än så eftersom det inte är politiker som gjort de filmer och musikskivor som laddas ned utan tillåtelse från dem som faktiskt gjort dem. Sedan har dessa konstnärer ett starkare skydd för sina alster än vad en forskare eller företag inom medicin har vilket kan tyckas märkligt.

    Poängen med reformen är primärt att den skapar arbetstillfällen som innebär en samhällsekonomisk vinst och som möjliggör andra satsningar inom vår gemensamma välfärd.

  23. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-03-15 08:28)
    Jag har svarat på dina tidigare frågor. Antingen vill du inte förstå eller så förstår du inte mina svar. Oaktat vilket så har du fått svar – Vid upprepade tillfällen dessutom.

    RUT ger staten pengar som går att satsa på välfärden. Varje jobb i servicesektorn har hitintills varit samhällsekonomiskt lönsamma eftersom många av dem som fått ett arbete tidigare var arbetslösa.

    Så precis tvärtemot vad du tror så ger RUT-jobben faktiskt pengar över i statskassan som möjliggör satsningar på vår gemensamma välfärd.

  24. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-03-15 08:44)
    Eftersom många av dem som fått jobb med RUT avdraget kommer från arbetslöshet är varje jobb en samhällsekonomisk vinst som möjliggör satsningar inom den skattefinansierade välfärden. Ekonomiskt välstånd måste skapas innan det fördelas. Ni på vänsterkanten tenderar ibland att glömma det.

    I övrigt var det mycket i din kommentar jag inte förstod.

  25. Edward Riedl

    Svar till Vidar (2010-03-15 08:54)
    Du tillskriver mig argument jag inte brukar använda vilket förvånar.

    Återigen är poängen med reformen att skapa jobb vilket den också gjort. Sedan kan vi vara oense om exakt hur många jobb.

  26. Edward Riedl

    Svar till Leif Gidlöf (2010-03-15 11:43)
    De jobb som kommit till följd av RUT avdraget är en samhällsekonomisk vinst som möjliggör satsningar inom andra välfärdsområden som skola och sjukvård.

  27. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-03-15 16:47)
    Enligt sossarna får du nog räknas som rik. Men det är kul att höra att du använder möjligheten att få hjälp. Dessutom är du med och skapar jobb och tillväxt i Sverige till skillnad om du hade köpt en improterad motorcykel eller platt-tv.

  28. Edward Riedl

    Svar till Ville (2010-03-15 20:21)
    Han kanske cyklar till jobbet istället för att ha en bil vilken sparar pengar som han sedan istället kan använda till att köpa hjälp i hemmet. Då är han knappast slö.

    Fördomar om andra människor fördummar oss bara…

  29. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-03-16 08:34)
    Du betalar inte hans städning i slutändan eftersom de arbeten som skapas i sevissektorn genererar samhällsekonomisk vinst. Istället är han med och betalar för din välfärd i form av sjukvård mm genom att köpa den tjänsten.

  30. Edward Riedl

    Svar till Arbetare (2010-03-16 10:27)
    Det finns många öppna källor kring hur många nya jobb som skapats i samband med reformen (länk till almega nedan). Det pågår viss debatt mellan olika aktoriteter om hur många jobb det i slutändan handlar om. Cirka 10 000 stycken känns som ett rimlig siffra utan att förhäva sig i någon riktignin. Sedan skall vi komma ihåg att den här typen av mätningar aldrig är exakt vetenskap eftersom vi inte kan veta vad som skulle hänt utan avdraget…

    http://www.almega.se/web/RUT-avdraget_har_skapat_11_000_nya_jobb.aspx

  31. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-03-16 19:58)
    Om vi gör som Gidlöf mfl så blir det dessvärre mindre pengar kvar till välfärden som sjukvård, skola mm.

  32. Wotan

    ”Poängen med reformen är primärt att den skapar arbetstillfällen som innebär en samhällsekonomisk vinst och som möjliggör andra satsningar inom vår gemensamma välfärd.”

    Från början var poängen (enligt Maud mfl) att ensamstående mammor skulle få hjälp med ”livspusslet”. När statistiken visar att så inte blev fallet så hittar man på nya poänger, verkar det som.
    Och den där siffran med 10.000 nya jobb är bara bullshit, det vet vi mycket väl.

  33. Edward Riedl

    Svar till Arbetare (2010-03-16 21:14)
    Eftersom många av dem som fått ett arbete inom servicesektorn så är den samhällsekonomiska vinsten per nytt jobb rätt stor.

    Däremot har jag inte kollat om riksdagens utredningstjänst eller annan gjort dessa beräkningar (än).

  34. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-03-16 21:21)
    Du missar tyvärr hela poängen. Eftersom många av dem som fått arbete i servicesektorn kommer från arbetslöshet är det en samhällsekonomisk vinst med dessa jobb. Det gör att vi faktiskt får pengar över till välfärd som sjukvård, skola mm.

  35. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-03-17 08:44)
    Din skatt går inte till de som får sina hem städade. Genom reformen där många av dem som får jobb kommer från arbetslöshet blir varje nytt jobb en samhällsekonomisk vinst som möjliggör satsningar i välfärden.

  36. Wotan

    Riedl: ”Din skatt går inte till de som får sina hem städade.”
    Inte? Varifrån får de sin skattereduktion då?

    Den skatt de nyanställda i servicesektorn betalar räcker inte på långa vägar till att täcka kostnaden för skattesubventionering för de som använder avdraget.
    Sen kan du vänta med att hävda att massor av arbetslösa fått anställning inom sektorn tills det finns några siffror på det. Almegas siffror är ju redan totalt utdömda som bluff och båg. Ett exempel av många:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/grov-overskattning-av-rutavdragets-effekt-pa-jobben_4389509.svd

  37. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-17 10:27)
    Självklart finns det inget motsatsförhållande mellan att skapa arbetstillfällen och hjälpa människor att få ihop livspusslet. Kombinationen har fungerat väl.

  38. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-17 10:37)
    Eftersom många av dem som fått arbete i servicesektorn kommer från arbetslöhet har varje jobb hitintills inneburit en samhällsekonomisk vinst. Det har i sin tur möjliggjort satsningar inom andra välfärdsområden som skolan, sjukvården mm.

  39. Wotan

    Haha, det där var ju ett fantastiskt svar. Som för att bevisa att du kör med klipp-och-klistra-mantran.

    Jag bad dig lugna dig med påståenden om att massor av arbetslösa fått jobb pga RUT-avdraget tills det finns några siffror du kan backa upp det med…

  40. Jonas E

    Ska du verkligen använda Almegas siffror som dom sanna i RUT debatten??.
    Agenda belyste ju deras oförmåga att tolka siffror på ett korrekt sätt, utan Almega att tolkar siffror på ett Politiskt sätt bir mer och mer uppenbart.
    Jag tror mer på SCB som är proffs på att tolka siffror, än på Almegas siffertolkningar av egenintresse.

    SVA(M)(M)el

  41. Arbetare

    Ca 500mkr hamnar avdraget på 2009.
    500mkr/1700 arbtimmar/100 kr avdrag, lågt räknat =2.941 st jobb. lite scablonmässigt.

    500mkr/ 1700 arbtim / 10.000nya jobb =ger ett avdrag per tim på 29kr. Dvs helt orimligt.

    Mera troligt är
    500mkr/1700 arbtim/ 150 kr avdrag= 1.960 jobb
    Jag kan omöligt se 10.000 jobb i siffrorna-Kan Riedl?
    Isåfall hur?

  42. Heidi Piisinen

    Lars G …. Klart ja talar från det jag själv vet om, jag kan ju gärna inte tala om sånt jag inte vet något om. Men om du menar att jag har städ hemma själv så är svaret nej.. jag jobbar med städ, och har sedan rut kunnat ge fler tillsvidaretjänst och kunnat anställa även fler extra arbetare. De är lyckliga över det och jobbar hellre än att du ska betala deras a-kassa eller socialbidrag. För mig är det här inte en fråga om vilket parti som har rätt, som det verkar vara för dig. Det handlar om att människor inte ska behöva gå hemma deprimerade för att de inte har jobb, och när något görs så…

  43. MIna

    Snacka om att tala i egen sak Heidi Piisinen!

    Du tjänar säkert en massa pengar på din verksamhet – pengar som kommer från oss skattebetalare, egoisterna i samhället stödjer alliansen och du verkar vara en sådan!

    Du stinker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.