Edward Riedl (M)

Bra ledare i dagens VK

Det var en mycket bra ledare i dagens VK om hur media tenderar att göra fritidspolitiker som begår fel eller misstänks ha gjort fel snabbt blir "toppolitiker". Sverige har cirka 40 000 fritidspolitiker som utan eller med mycket litet arvode möjliggör den svenska demokratin och vårt välfärdssystem. De är människor precis som alla andra med mycket gott i sig men också med fel och brister. Nu är det en socialdemokratisk "toppolitiker" i Stockholm som misstänks fö inblandning i kidnappning. Bra att VK tog upp detta. Jag önskar det problematieserades mer kring sådant.

Till att börja med kanske personen i fråga inte ens är skyldig vilket är det första media struntar i när de sätter igång jakten på denna person som än så länge bara benäms som socialdemkratisk toppolitiker. ¨Så fort han hamnar med bild och namn förstörs mycket av hans och familjens liv även om han kanske är oskyldig. För det andra undrar jag varför socialdemokratin som helhet skall smutsas ner pga en misstänkt person. Även om personen i fråga skulle visa sig skyldig har det inget med socialdemokratin att göra.

Bland dessa 40 000 fritidspolitiker finns det säkerligen barnmisshandlare, hustrumisshandlare, rattonyktra och mycket mycket mer. Men de allra flesta har ett stort hjärta och vill göra gott. Fritidspolitiker och heltidspolitiker är inte andra människor än övriga befolkningen. Om media bara visar de mycket få som begår fel eller misstänks ha begått fel blir bilden av politiker mycket skev och orättvis.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    I sak en mycket nyttig analys. Tror dock det kan finnas fler ”bottnar” i just detta – läs gärna på Newsmill:http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/14/s-politiker-om-sin-brottsmisstanktte-partikamrat-jag-varnade-partitopparna-men-d-0
    Men – när ska man börja hålla koll på politiker? Jag kan finna ett visst intresse i att ha koll, det kan i bästa fall bidra till att förhindra korruptiva tendenser… Vet inte om denna politiker var heltids- eller fritidspolitiker. Någonstans där bör det kanske vara en viss skillnad. Men, visst är det olyckligt med drev för drevens skull. Absolut!

  2. proletär

    medias benämning av fritidspolitiker som ”toppolitiker” är som din benämning av socialdemokratiska fritidspolitiker eller medlemmar som ”arvoderade ombudsmän” varje gång du inte kan hantera det faktum att vi sossar till skillnad från er faktiskt har måssor med medlemmar som går på första maj eller bedriver valkampanj

  3. Edward Riedl

    Svar till åter igen (2010-05-15 13:58)
    Till att börja med ogillar jag ditt och andras sätt att demonisera era politiska motståndare. Jag ser inte ner på människor vilket du helt felaktigt påstår.

    Jag kan givetvis ingenting om det enskilda fallet. Av det som står i tidningen har jag svårt att förstå beslutet. Men det kan säkert finnas annat som den aktuella handläggaren på försäkringskassan känner till som inte vi gör som ligger till grund för beslutet.

    Jag hoppas det löser sig på bästa sätt för familjen i artikeln och det viktigaste är att barnet blir friskt igen.

  4. Edward Riedl

    Svar till Monica Wahlström (2010-05-15 14:58)
    Människor bör inte bli dömda i media på förhand oaktat om de är politiker, idrottsstjärnor eller något annat där offentlighet är en del av tillvaron. Pågår en utredning om allvarligare brottslighet bör man givetvis ta en time-out eller motsvarande.

    men artikeln i VK handlade mer om hur människor som är misstänkta för brott blir toppolitiker bara för att det säljer lösnummer hos kvällspressen. Detta skadar både enskilda partier och tilltron till demokratin.

  5. Edward Riedl

    Svar till proletär (2010-05-15 23:00)
    Ni brukar ofta påstå just detta. Trots det möter jag oftast betalda ombudsmän och arvoderade politiker hos er när jag är ute. Men det gör varken din eller min bild av verkligheten felaktig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.