Edward Riedl (M)

Ökad trygghet för företagare

En av mina partikamrater har skrivit om hur vi ska öka tryggheten för företagare i Sverige. Redan idag är de med och betalar till trygghetssystemen utan att till fullo få ta del av dem. Detta måste givetvis ändras. Ddels av rättviseskäl men framförallt eftersom att det ökar tryggheten för den som väljer att driva företag. Dessutom kommer det sannolikt att leda till att fler vågar ta steget och driva företag. Ska jobben bli fler måste fler vilja driva och utveckla företag.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

15 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Sjuka som utförsäkras och arbetslösa som tvingas gå till socialen torde vara högst prioriterade. Det är de som utan tvivel har det sämst, INTE egna företagare som ändå har mat för dagen, eller hur?!

  2. Johan Karlsson

    Käre Conny, har du tänkt på att det utan företagare inte heller skulle finnas några arbetare?

  3. dave

    Kära Conny, där har du fel. Det finns alltid arbetare, det finns faktiskt människor som vill arbeta och tjäna sina egna pengar och kunna leva ett självständigt liv.

    Jag kan inte förstå ditt resonemang om att utan arbetare finns inte heller företag. Du tycker alltså att vi ska sitta hemma och pilla navel så att företagsägare inte kan tjäna pengar? Är det så fruktansvärt fult att tjäna pengar o att möjliggöra för andra människor att kunna leva ett självständigt liv?

    Ju fler som arbetar desto mer resurser finns det att hjälpa dem som verkligen behöver hjälp, men där håller du väl inte med

  4. Conny Forsström

    Dave, där har du fel. Låt oss leka en tankelek: arbetarna i ett företag kan driva företaget själva. Ägaren kan man alltså klara sig utan. Däremot finns det INGEN chans att en ägare ensam kan driva t.ex. ICA Maxi.Så ägarna kan man alltså i 100% av fallen klara sig utan.

  5. Conny Forsström

    Dave, jag har inte sagt att vi ska sitta hemma. Den slutsatsen har du dragit. Gemensamt arbete är livsviktigt, därför att vi alla har olika kunskaper och därför måste hjälpa varandra att överleva. Utan gemensamt arbete, inget samhälle. Sedan kan man diskutera hur arbetet ska organiseras. Men det är en annan fråga.

  6. Conny Forsström

    Del III. Dave, jag menar alltså att man kan diskutera ägarförhållandena. Ska vi som jobbar i företagen tillsammans äga dessa? Jag är inne på den linjen så klart, att de som producerar vinsten i privata vinstdrivande företag, också ska kontrollera den. D.v.s., ingen kapitalism, kooperativt drivna företag. Men som sagts tidigare, gemensamt arbete där alla får åtnjuta frukterna av detsamma, är livsnödvändigt.

  7. Johan Karlsson

    Tack Conny, du sade själv vad jag ville ha sagt. Arbetare och företagare, eller ”kapitalister”, är beroende av varandra. Just därför tjänar alla parter på kapitalismen och marknadsekonomin.

    Det du skriver till Dave stämmer inte. Utan ICA Maxis ägares kapital hade inte ICA Maxi funnits från början. Visst kan man sedan butiken startats deportera ägaren till sibirien och konfiskera denna men detta är som att slakta kon för att man inte nöjer sig med mjölken och kalvarna som hon producerar. Visst blir man mättare för stunden men vad händer när maten är slut?

  8. Johan Karlsson

    Självklart kan man driva ett företag kooperativt och det finns inget hinder för detta i en marknadsekonomi. Det du vill göra är dock att låta någon annan investera för att sedan lägga beslag på såväl resultatet som avkastningen. Detta är inget annat än stöld och något helt annat är kooperativism och frivilligt samarbete.

  9. Conny Forsström

    Johan Karlsson: Jag talar inte om att lägga beslag på ett företag. Det var ett tankeexperiment. Men som du ser så kan arbetarna UTAN ägare driva ett företag vidare. Däremot kan ägaren inte själv göra detsamma. Jag ville visa på arbetarens LIVSNÖDVÄNDIGA betydelse. Utan arbete blir aktier och pengar toapapper.

  10. Conny Forsström

    Johan Karlsson: Lek med tanken att alla anställda i hela världen på alla företag, lägger ner arbetet. Då kan du glömma Wall Street, kapital, aktier, pengar..you name it..allt det blir värdelöst över en natt.

  11. Johan Karlsson

    Conny: …eller om alla företagare helt plötsligt slutar betala ut lön så svälter alla arbetare ihjäl då dessa inte har stora besparingar/förmögenheter att leva på. Ganska hypotetiskt resonemang eller hur? Vi är alla beroende av varandra. Arbetare slipper bekosta dyra investeringar som han inte har råd med. Han slipper ta ekonomiska risker och slipper ta förlusten om företaget går i konkurs. I gengäld får han heller inte lika stor del av vinsten. Inte så konstigt eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.