Edward Riedl (M)

Onda och elaka i retoriken

Inför valet 2010 byggde en stor del av socialdemokraternas retorik på att alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet är onda människor som vill andra illa. Vulgärdebatten kring sjukförsäkringen såg länge ut att kunna fälla en fortsatt alliansregering. Men väljargapet mellan alliansen och de röd-gröna tredubblades mellan valet 2006 till valet 2010. Tyvärr har människor hamnat i kläm, vi kommer åter att se över hur vi kan minska detta, när vi gjorde förändringarna i sjukförsäkringen. Men vår ambition var givetvis inte att jäklas med människor. Våra förändringar handlade istället om att erbjuda mer rehabilitering, mer sjukvård och andra insatser för att hjälpa sjuka människor tillbaka till arbetslivet om det är möjligt -I annat fall ska de självklart vara kvar i sjukförsäkringen. Men kom ihåg att innan vi gjorde dessa förändringar så förtidspensionerades tusentals människor mot sin vilja trots att det bevisligen går att hjälpa en del av dem tillbaka. Det är faktiskt människor som idag är i jobb eller på väg tillbaka till jobb med de insatser som vi möjliggjort genom förändringarna i sjukförsäkringen – Människor som innan våra förändringar förtidspensionerades mot sin vilja och försvann ur statistiken. Vi ska fortsätta hjälpa människor tillbaka när det är möjligt. Det är en bra och människovänlig politik även om våra politiska motståndare försöker kalla detta för ett kallt samhälle styrt av onda människor.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

34 kommentarer

 1. Lena Strömberg

  Dem som sa ne han va ne… som vi säger i Ö-vik.
  Se nu till gubbe lille att du snabbt fixar den ”där lilla detaljen” med de ”fåtal” svårt sjuka som hamnar mellan stolarna. Och det med omedelbar verkan!

 2. JonasE

  Cristina Husmark Persson har själv sagt att reformen av sjukförsäkringarna var för att få loss pengar till skattesänkningar, och det i kombination att man ignorerade remissinstanserna, gör att man inte blir förvånad över hur många som kom i kläm!.
  Reinfelds: ”det finns inga perfekta reformer”, visar ju även det på oviljan att göra något snabbt som inte har med skattesänkningar att göra.
  CHP pratar nu om att kanske i Maj 2011 kan det bli nya regler…För lite för sent!.
  Bristen i gamla systemet var rehabilitering, men varför skall en sjuk nu utförsäkras, och blir fattig för att bli friskare?

 3. Lennart

  Du slutar aldrig förvåna… och tycks aldrig sluta skylla ifrån dig allt elände på sossarna. Så erbarmligt torftig av en politiker i din ställning. Det är ju inte sossarna som grävt fram alla de som drabbats av er utförsäkringspolitik. Det är barn och det är föräldrar, som i ren desperation ropat på hjälp i telefonsamtal och i bloggar.

  Felet ligger i själva verket i moderaternas politik. Ni tycks ju bara satsa på de friska och de som har jobb. Till skillnad från er privata plånbokspolitik ser sossarna hela samhället framför sig. Även de som har det svårt…

 4. Isak

  Alla remissinstanser inkl. socialdemokraterna varnade för
  dom effekter som dom nya reglerna skulle innebära. Med be-
  rått mod så genomförde Moderaterna ändå ”reformen”. Det
  var ett himla rännande på både socialförsäkringsutskottet, dess ordf. Axen och ministern Husmark till Umeå. Undrar om
  inte Umeåmoderaterna har mer än ett finger med i den soppa
  som skulle bli dom nya reglerna. Att vi nu sedan har fått
  oss begripit att Moderaterna har kört över sina allierade
  gör ju inte saken bättre.

 5. Leif

  Det bevisar ju bara vilken verklighetsuppfattning människor inom alliansen har. Dom som jobbar med detta varnade innan sjukförsäkringen gjordes om. Alliansen gjorde inget. Rapporter om hur det slog mot människor kom, alliansen gjorde som vanligt inget. Två i min bekantskapskrets blev så knäckta av reglerna så dom tog sina egna liv. Alliansen tog bort 2 personer från listan över sjukskrivna men gjorde i övrigt ingenting.

  Hoppas ni själva drabbas av era regler någon dag

 6. Jimmy Lindberg

  Det samhälle där alla kan gå hemma har vi inte än, fortsättningsvis grundas vårt välstånd i det faktum att folk arbetar. Den förändring som skett där vi gått från att 140 personer dagligen förtidspensionerades till idag är i rätt riktning. Men det måste självklart anpassas, systemet är nytt och tyvärr är det genom att prova sig fram som man också ser bristerna i systemet. Jag tror att på sikt ska systemet vara justerat. Den som vill tillbaka till gamla Sverige kan inte vara allvarlig.

 7. Arbetare

  Bara extremt kallhamrade människor kan försvara nya lagen,
  och bortse från människors lidande.
  Bara extremt trögfattade förstår inte konsekvenserna.

 8. JonasE

  Ja du Jimmy L!.
  Ni (M) har gått och blivit systemkramare, varför var det gamla systemet ”så dåligt” när det ny bara behöver ”justeras”, varför kan ni alldrig prata om det nya systemen utan att berätta om det 140/dag, som dessutom inte är en korrekt siffra, utan ett vinklat räkne exempel.
  Man kan lika gärna säga att Alliansens utförsäkrat 125/dag det senaste året!.
  Den största bristen i gamla systemet var bristen på rehabilitering, hur hjälper en utförsäkring upp detta problem?, hur hjälper en sämre ersättning för de sjuka mot detta?, kan det vara så att skattesänkningar var prioriteringen!.

 9. Arbetare

  Kanske är onda och elaka inte helt rätt benämning.
  Snarare…”karaktäriseras av en brist eller total avsaknad av grundläggande sociala färdigheter och känslor som medkänsla och empati. Personer som lider av psykopati är utpräglat egoistiska.”

 10. RS

  Arbetare; att citera Wikipedias definition av psykopat gör att man lätt framstår som en smula onyanserad i sin beskrivning av sina politiska motståndare. Speciellt då drygt 49 procent av Sveriges röstberättigade i så fall skulle kvala in.

 11. Arbetare

  Politiker på 2000talet i detta land ska inte orsaka lidande hos oss svenskar eller andra.
  Det sker nu varje dag.
  De som orsakar och försvarar lidande hos den egna befolkningen är extremt kallhamrade.
  Vi kommer att få se omfattningen så fort statistik kommer fram.
  Som väljare är du utsatt för propaganda som döljer effekterna av förskönad politisk retorik. Det kommer fram
  till slut ändå. Onyanserad?, tja när den svagast får stryk då är skam gående på torra land.
  RS , Johan är ni försvarare?

 12. RS

  Arbetare; jag kan bara svarar för mig själv. Jag tycker att alliansens reformering av socialförsäkringssystemet var välbehövlig då det gamla systemet var på väg mot en kollaps. Att reformera ett sådant enormt system kan aldrig göras smärtfritt och det kommer att uppstå komplikationer, och dessa ska rättas till. Men att påstå att alliansen mevetet skulle vara ute för att jävlas med människor förefaller befängt och mer styrt av egen politisk övertygelse än objektiva betraktelser.

 13. Arbetare

  Valet är över. Vore jag moderat skulle jag kritisera internt-
  hårt-uppåt!
  i ett civiliserat rättssamhälle FÅR inte ”misstag” ske med sjuka människor! Dessutom ser vi inte att dessa rättas till!
  Det är oförsvarbart, kallhamrat, punkt.

 14. RS

  Arbetare; jag tror att alla är överens om att fel är beklagliga och ska åtgärdas. Men menar du att det aldrig uppstod fel och människor blev lidande under alla år av S-styre?

 15. Edward Riedl

  Svar till Pär Andersson (2010-09-28 10:44)
  När du som andra på vänsterkanten blandar korten på detta vis hjälper ni bara till att göra SD mer rumsrena. Jag påstår inte att ingen hamnar i kläm för så är det tyvärr och så var det också med det gamla systemet. Självklart ska vi minimera detta. Men riktigningen är rätt vilket jag också skriver. Vi bör när det är möjligt hjälpa människor tillbaka.

 16. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2010-09-28 13:07)
  Du kan verkligen blanda korten. De förändringar vi genomfört var på förslag från en socialdemokratisk utredare som också insett det orimliga i att världens friskaste befolkning var den mest sjukskrivna.

 17. Edward Riedl

  Svar till Lennart (2010-09-28 13:11)
  Du och andra verkar kollektivt ha valt att inte komma ihåg hur det var innan vi påbörjade förändringarna i sjukförsäkringen. Tyvärr hamnade många i kläm då också.

 18. Edward Riedl

  Svar till Isak (2010-09-28 13:39)
  Trots din och andras kritik valde ännu fler svenskar att välja om alliansen med större marginal än vid förra valet. Dessutom fick moderaterna den i särklass största framgången. Vad är dina tankar kring det. Jag menar trots den stora motkampanjen mot våra förändringar verkar ändå svenska folket tycka att vi är på rätt väg.

 19. Edward Riedl

  Svar till Leif (2010-09-28 15:19)
  Oaktat din och andras kritik har Sverige världens mest generösa sjukförsäkring. Dessutom fick alliansen ökat stöd för sin politik och de röd-gröna minskat. Jag tror att det beror på att allt fler inser att världens friskaste befolkning orimligt också kan vara den mest sjukskrivna.

 20. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2010-09-28 19:40)
  Det är just den här typen av kommentarer som avses i bloggen där motståndarnas motiv demoniseras och motståndarna ikläds rollen som onda människor. Svenska folket genomskådade detta när de valde alliansen igen före de röd-gröna – Med ännu större marginal.

 21. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2010-09-29 12:23)
  Människor omförsäkras. När en person med rätt stöd och hjälp kan återvända till arbete är det bättre att omförsäkra och ge hjälp än förtidspensionering med låg ersättning som socialdemokraterna gjorde med den gamla modellen.

 22. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2010-09-29 12:52)
  Det innebär att du har en rätt mörk syn på dina medmänniskor eftersom de valde att i ännu högre utsträckning rösta på alliansen trots era försök med smutskastning kring sjukförsäkringen.

 23. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2010-09-29 20:53)
  Svenska folket gick inte på era kampanjer och överdrifter. Låt oss nu istället arbeta för att inga ska behöva hamna i kläm i sjukförsäkringen. Den överdrivna tron på att de röd-gröna har en modell som gör att inga hamnar i kläm är bara naiv. Varför har de inte under alla år de suttit vid regeringsmakten genomfört detta om de sitter inne på svaren? Möjligen för att de inte finns.

 24. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2010-09-30 12:36)
  Vad får dig att tro att inte alliansen hela tiden försöker lösa problem där människor hamnar i kläm? Din och andras tro på att alla som inte tycker som er är onda gör mig beklämd. Jag håller inte med er – Men jag tror inte för den sakens skull att ni är varken dumma eller onda i sinnet.

 25. Edward Riedl

  Svar till RS (2010-09-30 15:17)
  De verkar leva i en kollektiv villfarelse att den förra modellen var bra för alla vilket är så fel det bara kan bli. Självklart skall brister hela tiden åtgärdas och målet är att ingen ska behöva hamna i kläm.

 26. JonasE

  Alliansen gjorde tre saker som var lätt att förutse konsekvenserna av(som Remissinstanserna gjorde)!.

  För det första så gav man FK uppdraget att göra strikta bedömningar = inget utrymme för rimlighetstolkningar av regler!.

  För det andra så ändrade man arbetsförmågebegreppet = fler hamnar mellan stolarna vid FK/AF(är ingen utom Alliansen förvånad över!).

  För det tredje så avskaffades Socialförsäkringsnämden = en ökande rättsosäkerhet för de sjuka!.

  Så då kan man fråga sig om det verkligen var de sjuka som Alliansen värnade om?, eller var det pengar till skattesänkningar man jagade?.

 27. lf

  Du har nog inte förstått.Du pratar om onda och elaka.I en demokrati som våran är det inte det som gäller.Ord och tankar stötts och blöts.Var har du fått ifrån att moderater skulle vara onda människor.Du har så lätt för att överdriva.Om du skall uttrycka dig på det sätt som du gjort i tidigare bloggar då är det svårt att se dig som en respektabel riksdagsman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.