Edward Riedl (M)

Nu ska socialdemokraterna utreda hur de vill att sjukförsäkringen ska se ut???

Politik är det möjligas konst sägs det. Socialdemokraterna var i början av 2000-talet missnöjda med hur deras egen sjukförsäkring fungerade. De utredde detta och deras utredare Anna Hedborg kom fram med en hel del förslag. När vi i alliansen tog över regeringsmakten 2006 var läget akut och kostnaderna för sjukförsäkringen skenade och människor förtidspensionerades mot sin vilja eftersom ingen hjälp fanns att få. Alliansen förändrade under förra mandatperioden den Svenska sjukförsäkringen med många av Anna Hedborgs förslag som grund i detta. Dessutom satsade vi stora summor pengar på att förbättra sjukvården och rehabiliteringen så att människor skulle kunna komma tillbaka till arbetslivet istället för att förtidspensioneras mot sin vilja. Vulgärdebatten tog vid kraftigt påeldad av socialdemokraterna som myntade ord som stupstock, ovärdigt och människofientligt. Det finns fortfarande förbättringsmöjligheter i den nya sjukförsäkringen även om mycket har blivit bra. Så bra att Mona Sahlin nu efter valet säger att hon vill ha en tidsbegränsad sjukförsäkring – Ni vet stupsrocken och det ovärdiga… Kom inte och säg att politik inte är det omöjligas konst…

Trots att mycket blivit bättre med den nya sjukförsäkringen ser regeringen nu över hur vi ska undvika att människor hamnar i kläm. Med huvudinriktningen ligger fast. Den som kan komma tillbaka till ett jobb med sjukvårdsinsatser, rehabilitering och eller annat stöd ska göra det. Den som inte kan komma tillbaka till jobb igen ska vara kvar i sjukförsäkringen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

16 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Var och hur används dessa stora summor pengar som ni satsa på att förbättra sjukvården och rehabiliteringen så att människor skulle kunna komma tillbaka till arbetslivet?
    Jag tycker också illa om att det förtidspensioneras mot sin vilja. Jag gillar inte på det sätt ni hur hastigt nuvarande sjukförsäkring det var tvunget att sätta i verket. Istället borde ni ha väntat med detta och täppt till bristerna så ni slapp göra det i efterhand när nu mäniskor har kommit i kläm.

  2. Krister Klermalm

    Det är oansvarig och inte går det undan heller. Må ni tar er i akt med hur mäniskorna idag har det i förbättringsmöjligheter i den nya sjukförsäkringen och åtgärda kvickt för dessa som är uppenbara inte kan jobba få sina sjukersättningar. Mona Sahlins tidsbegränsad sjukförsäkring ser förmodligen ut än den ni har idag. Förhoppning att läkarans uttlåtningar och andra som undersökt den enskilde ska väga tyngre än en läkare på FK.

  3. Krister Klermalm

    Den som kan komma tillbaka till ett jobb med sjukvårdsinsatser, rehabilitering och eller annat stöd ska göra det ska bygga av läkarnas intyg och den enskildes vetskap om sin förmåga att kunna jobba ska vägas mer än FK tidsbegränsning. Den som inte kan komma tillbaka till jobb igen ska vara kvar i sjukförsäkringen och inte ska behöva flyttas runt i systemen som ställer individen i en svår och mycket jobbig sitts.

  4. Conny Forsström

    Vad säger Riedl om personen som det skrevs om i Aftonbladet idag lördag? Han blir utförsäkrad TROTS att Riedl och moderaterna högtidligt gång på gång försäkrar att den som aldrig mer kan arbeta ska ha sjukförsäkring livet ut. Jag länkar här så att Riedl och andra moderater kan läsa och begrunda detta (långt ifrån enda) tragiska fall. Ni tänker kasta ut denna person ur sjukförsäkringen trots att alla kan förstå att han inte kommer kunna arbeta.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8263931.ab?cId=1919083#abArticleComments

  5. JonasE

    Hedborg är ju kritiskt till Alliansens utförsäkringspolitik!.
    Sen så kan man undra när ni skall inse hur snett den nya sjukförsäkringen slår mot sjuka, med ett nytt arbetsförmågeblegrepp som innebär att om man inte är helförlamad så har man en arbetsförmåga(citat: FK), oavsett om den arbetsförmågan kan matchas mot en verkligt jobb.
    Så FK hittar en teoretisk arbetsförmåga för den sjuke och utförsäkrar, och AF kan inte hitta jobb i praktiken, och skickar den sjuka tillbaks till FK, som i sin tur fortsätter hävda arbetsförmåga och hänvisar till AF igen….är det ett bra system??.

    VAKNA NU!!.

  6. Måste få fråga

    Läkarintyg styrker Jans Gustafssons berättelse: Han kan inte ­arbeta i sitt tillstånd.

    Trots det har försäkringskassan beslutat att han utförsäkras den 1 mars nästa år.

    Dagarna med tillfällig sjukersättning är slut. Och enligt reglerna kan Jan inte få permanent sjukersättning. Orsaken är att han skulle kunna bli bättre om han får en ny njure.

    Men Jan har väntat på ny njure i tre år.

    Sedan 2007 har Jan levt på 64 procent av sin sjukpenninggrundande inkomst.

    Vem anställer Jan i konkurrens med andra sökanden?

    Nu har väl gränsen överskridits för Jan lidande, eller hur?

  7. Isak

    Bäste Herr Riedl! Du måste ha blandat ihop både sjukförsäk-
    ringen och arbetslöshetsförsäkringen.När det gäller sjuk-
    försäkrngen så tog ni över den som den var 2006. Dom för-
    ändringar som har skett efter DET är alliansregeringen en-
    sam ansvarig för. Alliansen med MODERATERNA i spetsen val-
    de att trots olika remissinstansers reservationer ändå
    genomföra den av MODERATERNA planerade förändringen. Dom
    röd/gröna hade ett förslag som inte utförsäkrade människor
    som var dödssjuka. Och det är fult av dej att försöka lägga
    över ansvaret på dom röd/gröna, när det är MODERATERNAS.

  8. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2010-12-11 18:16)
    Din fråga går inte kort att besvara. Mitt förslag är att du läser och förkovrar dig på annat sätt om du är intresserad av att veta hur pengarna används.

    Sedan finns det inga reformer av den här storleken som kan genomföras utan att det i efterhand behöver justeras.

  9. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2010-12-11 18:17)
    Arbete med förbättringar pågår. men huvudinriktningen står fast. Den som kan komma tillbaka till ett arbete ska få samhällets stöd för att göra det. den som inte kan komma tillbaka ska självfallet vara kvar i sjukförsäkringen.

  10. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2010-12-11 18:17)
    Det kommer aldrig att finnas perfekta och felfria bedömningar i samtliga fall. Därför innebär det att en del personer kommer att få insatser och stöd utan att vi lyckas få tillbaka dem till ett arbete.

  11. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-12-11 18:19)
    Hela sanningen kommer sällan fram i dessa mediarapporter. Dessutom så blir ofta slutresultatet att myndigheterna ändrar sina beslut. Vi har i Sverige möjligheter att överklaga. Läkarna har möjlighet att komplettera sina intyg (vilket ibland är anledningen till missförstånd). Men att som politiker kommentera enskilda fall låter sig inte göras annat än som princip då vi i vårt land inte har ministerstyre.

  12. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-12-11 21:15)
    Jag noterar bara att Mona Sahlin, trots hennes retorik inför valet, numer ställer upp på stupstocken/bortre parantesen. Dessutom är det intressant att Anna Hedborg i efterhand verkar vara emiot sina egna slutsatser – det luktar snarare partipolitik.

  13. Edward Riedl

    Svar till Måste få fråga (2010-12-11 22:32)
    Jag kan inget om det fall du beskriver. Det kan vara så att inte all fakta finns med i det som du beskriver (inte ovanligt när man själv träffar medarbetare på försäkringskassan), det kan vara så att behandlande läkare inte har varit tillräckligt tydlig och omfattande (innebär oftast att kompletteringar sker och missförstånd rätas ut) eller att någon på myndigheten helt enkelt gjort fel (vilket korrigeras vid ett överklagande).

    Vi har troligen världens mest generösa trygghetssystem i vårt land. Trots det finns det brister som vi måste åtgärda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.