Edward Riedl (M)

Greklands väljare bär ansvaret

När Grekland ser ut att närma sig statsbankrutt är det många som undrar vem som bär ansvaret för situationen. Svaret är faktiskt mycket enkelt – Det är väljarna i Grekland. I en demokrati är det väljarna som bestämmer vilka politiker som ska styra och vilken politik de ska bedriva. Allt för länge har Greklands väljare valt politiker som  spenderat mer än det som funnits och därmed byggt upp skulder som nu ska betalas tillbaka. När politiker lovar allt åt alla så kommer notan i form av framtida problem – Verkligheten har hunnit ikapp grekerna och notan ska nu betalas.

Det är något för svenska väljare att fundera på när Juholt (S) nu reser landet runt och lovar allt åt alla.

Edward Riedl (M).

18 kommentarer

  1. Diktator Reinfeldt

    Vem bär ansvaret på de 12.000 sudaneserna som mördades av Utrikesminister(massmördare) Carl Bildt (M) 97-03?

  2. JonasE

    Det var Kostas Karamanlis borgerliga regering som under 2004–2009 blåste upp den offentliga sektorn med över 100 000 nya jobb, och när Papandreou sedan tog över i oktober 2009 hade utgifterna i det offentliga redan Skenat iväg.
    Men i vanlig Borgelig anda så var ovlijan till att höja skatten för att täcka utgifterna stor, och den politiska viljan till att verkligen driva in skatter tycks saknas!!.

    Bara som exempel så betalar 70% av alla självständiga läkare, jurister och arkitekter inte en enda euro i skatt, just den grupp som har det gott ställt!!…..de övriga 30% betalar ytterst symboliskt med skatt….just precis så som de Boregeliga i Sverige vill ha det!!.

    Juholt kan lova mycket mer än Regeringen, just för att han lovar INGA skattesänkningar, och har därmed en större ”plånbok”!!.
    Den Moderata politiken med skattesänkningar och bibehållen välfärd slutar i en Grekisk soppa i slutändan……en 1+1 logik som Moderater tycks ha svårt med!!.

  3. Erik

    Det är en otrolig provokation att skylla en finanskris på vanligt folk oavsett om de är migranter, offentlig sektor-arbetare, studenter eller prekära/arbetslösa ungdomar. Vi har ett enormt ekonomiskt överflöd i världen. Miljarder göms i skatteparadis av stora företag (Ikea, Topshop och liknande) men får fri lejd. Banker blåser upp lånebubblor efter råd från den lyliberala doktrinen. Finanskrisens huvudskäl ligger enligt IMF:s egen utredning i att gapet mellan arbetarklassen och kapitalägarna växte. D v s: Produktionen genererade mer pengar (tillväxt) men den kom bara de rika till godo varpå bankerna kunde driva upp en lånebubbla för de arbetare som inte fick sina naturliga lönehöjningar i goda tider, sedan sprack bubblan och regeringarna lade allt ansvar, som du gör, på arbetarklassen samtidigt som man skickade in miljarder i samma banker och företag som orsakat krisen. Bonusarna ökade drastiskt under själva krisen, samtidigt som varslen var som värst. Att du inte kan se allt detta, den faktiska faktan, säger mycket om din ideologi Riedl.

    Greklands arbetare och prekära har inget skäl att acceptera sparpaket som innebär att de ska betala för kapitalägarnas spekulationer och överflöd, politikernas korruption, skatteparadis. Trots IMF:s egna utredningar finns bara en lösning för marknaden: Stålbad. Sedan ljuger svenska medier i kapp och framställer greker som lata människor med höga och tidiga pensioner trots att både pension och medellöner ligger lägre i Grekland än i Sverige. Att Grekland länge var en Militärdiktatur med stora delar av västs strategiska minne är ingenting att göra en affär av när man vill förstå varför greker är misstänksamma mot statliga institutioner.

    Det är otroligt att vi kan leva i en så rik värld med så mycket överflöd samtidigt som politiker som du kan försöka lura oss att vi har det för bra, att undersköterskor tjänar för mycket och att det är synd om företag. Dumheter.

  4. Leif

    Härlig inställning. Vem anmäler jag för ansvaret för mina kompisars självmord pga sjukförsäkringen? Jag kan ta det med dig Edward, nästa gång vi träffs på stan.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13205442.ab

    Edward och hans jämlika gnuggar sina händer åt svaga personers öde. Men kom ihåg, det är ni som röstade på Edward och hans kompisar som rår för detta!

  5. lf

    Detta är en av de märkligaste bloggar jag läst.Ridel lägger ansvaret på väljarna.Ja,det kan ju vara ett framtida sätt att komma undan när det går på tok. Demokratins enda svaghet är att om man inte lovar guld och gröna skogar i en valrörelse då är man offside.
    Har någon hört i en valrörelse att nu skall vi dra åt svångremmen.
    När ni på 90-talet körde ekonomin i botten,var det väljarnas fel?
    Att lägga ut så stort ansvar på väljarna bidrar bara till att vanligt folk frågar sig:Vad ska vi ha politiker till!
    Du gör det nog lite för enkelt.
    Jag säger bara som han i Storuman:Skämmes tamme fan!

  6. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2011-06-20 18:23)
    Ytterst handlar det om väljarna som gång på gång röstat fram politiker som lovar mer än vad som är möjligt. För detta bär väljarna i en demokrati ansvaret. Eller är din uppfattning att väljarna inte har något ansvar?

  7. Edward Riedl

    Svar till Klas Viberg (2011-06-21 07:59)
    Om detta kan vi ha olika uppfattningar. Min åsikt är att väljarna i en demokrati bär ansvar för att gång på gång rösta fram politiker som lovar mer än vad som går att hålla.

  8. Edward Riedl

    Svar till Erik (2011-06-21 10:42)
    Är det en provokation att påstå att väljare har ansvar i en demokrati? I sådant fall har vi olika åsikter i frågan.

  9. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-06-22 16:05)
    Vi har uppenbarligen lite olika syn på vad demokrati innebär. Demokrati innebär inte att väljarna är fria från ansvar – Tvärtom måste man som väljare faktiskt sätta sig in i vad de olika politikerna och partierna vill och hur de ska göra det. Ingen är fri från ansvar som har rösträtt.

    Den svenska valrörelsen 2010 vanns inte av de som lovade mest åt alla utan av de (vi) som uppfattades som de mest trovärdiga att klara av jobbet.

  10. Krister Klermalm

    Vore det inte bättre ifall väljarna valde sannvärdiga politiker som för en sann politik ur folklivet är?
    Uppbenbarligen är det många väljare som är blåögda med att välja efter tro-suppfattnings-värdiga eran politik.

  11. lf

    Då ni förlorar nästa val,då är det väljarna som det är fel på.Har du aldrig tänkt på att det är er politik som det är fel på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.