Edward Riedl (M)

FAS 3

Idag ska jag debattera FAS 3 mot en facklig socialdemokrat i radio P4 Västerbotten. Visst kan vissa delar i FAS 3 bli bättre. Regeringen jobbar hårt för att få bort oseriösa arbetsgivare. Men det stora flertalet jobbar ändå åt Röda Korset, kyrkan, idrottsföreningar och andra frivilligorganisationer. Men de som vill ta bort FAS 3 är svaret skyldiga – Vad ska det ersättas med? Vi har idag 28 000 personer i FAS 3. Socialdemokraterna föreslår i sin skuggbudget att återinföra 2 800 plussjobb som svar på att ta bort FAS 3. Vad händer då med de övriga drygt 25 000 personerna som idag finns i FAS 3? Självklart finns det förbättringar att göra med FAS 3. Men att vara kritisk utan att ha svar på alternativen är inte särskilt ansvarstagande.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. fd fas3 i äldrevården

  (AB ikväll)
  ”Carema Care uppmanar anställda att tävla om att spara in på äldres mat och hygienartiklar.Kommunal och Vårdförbundet fruktar att alla larmrapporter minskar intresset för att jobba inom vården.

  Det är på äldreboendet Kastanjen i Järfälla de anställda får tävla om att minska kostnader. Carema har också ett eget spel för personalen, med ”inställningskort” som ”Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter”, skriver Dagens Nyheter.

  – Vad Carema gör är att låta girigheten ta steget över gränsen. De flyttar fokus från brukare och medarbetare till bara pengar, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.”

  Vill du behandlas så på ålderdomens höst?

  Fegar du ut att svara?

  SOS

 2. susanna svensson

  Vad ska vi ha in stället. Det behövs en rejäl omstruktuerering på arbetsmarknaden. För det första måste vi inse att många jobb är bortrationaliserade att det helt enkelt inte går åt lika mycket folk längre pga effektivare teknik.
  1 Konjunktur anpassad pensionsålder. Dvs folk får gå i pension tidigare när det är hög arbetslöshet.
  2. Utbildningarna och då framför allt de akademiska utbildingarna måste anpassas bättre efter marknadens behov .
  3. Avskaffa alla former av praktikplaster som inte är en del av en utbilding. 10 000 tals riktiga jobb trängs undan pga att arbetsgivare får gratispersonal.
  4. Avskaffa arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen så at tarbetsgivare törs anställa även sådana som inte har purförsk statestik på låg frånvaro.
  5. Tillåt arbetslösa att jobba idiellt utan att riskera a kassan. 10 timmar frivilligt volontärarbete i ex en Myrorna butik smäller högre än 40 timmars tvångsfas3 i CVt.
  6. förläng föräldraledigheten och konjunkturanpassa även den. Dvs längre föräldraledighet när det är hög arbetslöshet. Det skapas massor med långtidsvik på det viset.
  7. Återinför de gamla beredskapsjobben, med rätt till nya a kassedagar efter 6 månaders jobb. Ersättningen till arbetsgivarna för att ta emot beredskapsjobbare bör vara lönekostnaden men att de får stå för arbetsgivaravgiften själva. Eftersom att denna arbetskraft subventioneras av staten så kraftigt är det AF som bestämmer vem som ska ha tjänsten. Ska arbetsgivare ha subventionerad personal får de helt enkelt ta den som står på tur och som AF anser uppfyller de grundläggande kraven på arbetsuppgifterna. Arbetsgivaren ska givetvis inte ha rätt att välja och vraka bland gratispersonal som det är nu

 3. Krister Klermalm

  Statistiken säger att det är så få som får faktiskt jobb via FAS 3. Dessutom mår man säker bättre av att vara sysselsatt och socialt är givande. Dock trycks det ned igen så fort dessa tänker ekonomiskt på att vara på en Fas 3 plats, så blir det bakslag med i mentala planet mår inte bra ändå.

  Fas jobben nyttjas av privata såsom kommunala arbeten. en tidigare fast anställd blir avskedad som sedan hamnade i fas istället på samma arbetsplats. Sådant måste bort för att inte kunna få sig av billigare arbetskraft. På detta så får du inte kritiksera något alls, då kan du bli avskriven ifrån AF.

  Vore det inte bättre att insatserna skapar anställning, och under tiden får sig inkomst och A-kassa berättigande att försörja sig på. Jobben på Röda Korset, kyrkan, idrottsföreningar och andra frivilligorganisationer må vara med lönebidrag. På företagen kan anställningstöd råda samt en möjlighet med lönebidrag, dock att varje plats ger en framtida tillsvidare anställning efter peridoen. Några yrken kan ha andra kriterier.

 4. Jan-Erik Vahlström

  Bara en kommentar när man diskuterar Fas hit och dit. S.k arbetstillfällen? I alla fall billig arbetskraft för företagen.Utslussning till arbetslivet? Knappast, för att inte tala om Rot och Rut. Arbetstillfällen , ja, som gynnar privata husrenoveringar samt städhjälp till framför allt redan välbeställda. Är det dom nya moderaternas nya jobbrecept att låta skattebetalarna finansiera dom?

 5. Edward Riedl

  Svar till Conny Forsström (2011-12-22 09:05)
  Men om ni avskaffar FAS 3 för 28 000 personer och ersätter dem med 2 800 plusjobb blir min fråga: Vad händer med de övriga 25 000 personerna som idag är i åtgärd? Försrjningsstöd (socialbidrag) är väl det enda jag kan se? På vilket sätt menar du att det är bättre. Dessutom lyckades plusjobben ännu sämre än FAS 3 få tillbaka människor. Så vad är er poäng?

 6. Edward Riedl

  Svar till susanna svensson (2011-12-22 23:29)
  Det finns en del intressant i dina förslag även om en del nog är svårt eller ens önskvärt att genomföra. Det kan vara farligt att styra våra universitet för mycket eftersom vi endast vet hur arbetsmarknaden ser ut idag och igår. Men informationen till blivande studenter om arbetsmarknadsläget och prognoser kan säkert hjälpa en del.

 7. Edward Riedl

  Svar till Krister Klermalm (2011-12-24 00:25)
  Med tanke på att många som finns i FAS 3 är de som är längst bort från arbetsmarknaden så anser jag att vi lyckats rätt bra så här långt. Men om du kan berätta om någon annan satsning som lyckats bättre är jag intresserad av den också.

 8. Edward Riedl

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-12-25 23:21)
  Rut och rot har skapat många bra och viktiga arbetstillfällen och statens ekonomi mår bättre av folk som arbetar och betalar in skatt (även om skatten är lite lägre än tidigare) än om dessa saknade arbete. Sedan har FAS 3 lyckats mycket bra med människor som stått mycket långt från arbetsmarknaden. Men berätta gärna om någon tidigare åtgärd för denna grupp som lyckats bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.