Edward Riedl (M)

Europa måste vässa konkurrenskraften

Europa försvagas ekonomiskt varje dag samtidigt som andra länder stärker sin förmåga i den globala konkurrensen. Sverige är ett av få länder i Europa som idag är starkare ekonomiskt än innan den globala finanskrisen. Det kommer inte att vara ytterligare lån till de utsatta ekonomierna i Sydeuropa som kommer att vara lösningen. Europa måste i likhet med Sverige vässa sin konkurrenskraft för att klara den allt hårdare globala konkurrensen. Det kommer för många länder att innebära tuffa reformer under en lång rad av år för att ställa om. Det handlar om att sluta spendera mer pengar än man har samtidigt som man orkar öppna upp de egna länderna för mer konkurrens och investera långsiktigt i infrastruktur och utbildning. Europa har fortfarande möjlighet att välja den väg Sverige har valt.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Conny Forsström

    I klarspråk: du menar att vi behöver låta arbetarna konkurrera med varandra om lägsta möjliga löner. Marx kan du tycka vad du vill om, men nog verkar han få rätt i att tumskruvarna dras åt för arbetare runtom i världen när kapitalägare hela tiden strävar efter högre utdelningar, självklart på bekostnad av lägre löner.

  2. Ante Johansson

    Tyvärr funkar det inte att alla länder gör som Sverige. Alla länder kan nämligen inte ha handelsöverskott samtidigt.

  3. stefan olofsson

    Det är riktigt, Sverige måste satsa hårdare. Jag undrar vilka länder det är du ser som satsar hårdare än Europa? Kina har jag talat om både som ett hot och som ett överskattat sådant.
    Men tycker du verkligen att Sverige har satsat på infrastruktur och utbildning? Vad är din kommentar på forskningspropositionen som kommer i Oktober, exempelvis?
    Är du nöjd med den, tror du att Sverige stärker sin plats eller tillhör du dem som tycker att grundforskningen är eftersatt i och med de förslag som lagts?

  4. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2012-09-09 14:51)
    Inte alls. För att fortsatt upprätthålla ett högre löneläge i Sverige än i omvärlden måste vi satsa på utbildning som alliansregeringen gjort konsekvent sedan vi tillträdde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.