Edward Riedl (M)

Det är dags att införa obligatorisk a-kassa

Jag har länge drivit på för att Sverige ska införa en obligatorisk a-kassa som omfattar alla på arbetsmarknaden. Sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen omfattar alla  redan idag och de flesta av oss tycker det är en självklarhet. Att även a-kassan bör omfatta alla ser jag som en självklarhet i framtiden. Det är orimligt att socialdemokraterna ska få bromsa den utvecklingen i fortsättningen. En sådan förändring bör givetvis ske i bred politisk enighet och tillsammans med arbetsmarknadens parter.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Thorsten

    Håller med. Har aldrig heller förstått varför det skall finna massa olika A-kassor. Kanske dags att införliva i Försäkringskassan och få synergi effekter och begränsa möjligheten till felaktiga transfereringar.

  2. Uffe N

    Jag är inte odelat positiv till en sådan förändring. Jag förstår ditt resonemang, men tycker att där är för många frågetecken.

    För att använda mig själv som exempel: jag var med i en A-kassa i flera år, tills jag började studera och insåg att jag inte skulle få något av att vara kvar i kassan. Alltså slutade jag betala medlemsavgiften och begärde utträde. När jag senare slutade studera fick jag inget heltidsjobb utan bara en sträng deltidsjobb, som vare sig var för sig eller tillsammans var nog för att jag skulle kvalificera mig för ersättning från en A-kassa. Därmed såg jag ingen anledning att gå med igen. Och än idag, flera år senare, står jag fortfarande utanför.

    Och bara för att komplicera bilden än mer så har jag startat egen firma vid sidan om mina deltidsjobb. Det kommer att ta några år innan firman kan försörja mig, och det kan jag leva med. Men sist jag kollade vilka regler som gällde så var det så att med egen firma var man helt utesluten från ersättning från A-kassorna, oavsett hur länge man varit med och hur länge man annars varit arbetslös. Varför skall jag då vara med, när det är solklart att jag aldrig kommer att få pengar därifrån?

    Med de regler jag känner till kommer jag med de medel jag har att motsätta mig en obligatorisk A-kassa. Om reglerna förändras kan jag tänka mig ändra inställning.

  3. Krister Klermalm

    A-kassan ska även gälla för politiker. Ja varför inte skapa en för politiker att nyttja som en omställnings försäkring. Istället som nu glassa sig med bättre förmåner än en hederlig arbetstagen person har.

  4. JonasE

    Först så försämrar ni A-kassans system sen vill ni göra den obligatorisk…..vore det inte bättre att låta den vara som den var ??, eller var jag FÖR logisk för en Moderat nu ??.

  5. John

    Tja , vi hade en fungerande A-kassa förut men inte nu sen ett ex. antal år tillbaks tack vare Moderaterna. F-n va sent ni har vaknat . Eller? Förresten , ska du eller vill du införa en A-kassa till oss som arbetar på golvet på 15-år som det är hos er Politiker eller är du bara ute å Svamlar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.