Edward Riedl (M)

Vill du jobba tills du är 69 år?

I samband med att tankarna på höjd pensionsålder till 69 år från pensionsgruppen blivit känt ställde arftonbladet.se frågan till sina läsare om de vill jobba till de är 69 år. Föga förvånande svarade 9 av 10 att de inte vill jobba så länge. Det är allianspartierna tillsammans med socialdemokraterna som ingår i pensionsgruppen. Det är viktigt med bred politisk förankring kring en så viktig fråga som pensionssystemet. Det kräver också hållbarhet och förutsägbarhet över tid. Eftersom vi lever allt längre och dessutom kommer in i arbetslivet allt senare så behöver systemet förändras om inte pensionerna ska bli väldigt låga i framtiden. Att som PRO och enskilda politiker komma med förslag som innebär att dagens pensionärer ska få ut mer på bekostnad av att framtidens pensionärer får ut mindre är helt fel väg att gå. Varje generation ska bära sina egna kostnader och inte skicka notan vidare till sina barn och barnbarn.

Så i valet mellan lägre pensioner i framtiden och höjd pensionsålder så tror jag att förslaget i slutändan kommer att leda till att vi i framtiden får jobba något år längre av våra liv.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. Leif

  Eftersom ni politiker har det så bra förspänt borde ni, som de ledare ni säger er vara, ta bort era förmåner, tvinga in er själv i samma regler som vi har, då kan vi börja diskutera.

  Innan ni gör det kan du glömma att folk tänker jobba längre för att försörja dig och andra politiker som går på bidrag från det svenska folket

 2. Reinis

  Du och Reinis kan väl börja jobba på industrin vid 65 års ålder då så får vi se hur många år ni ”kan tänka er att jobba”. Egoistiska och självupptagna har ni Moderater alltid varit, oavsett om ni heter nya, gamla eller konservativa Moderaterna!

 3. Uffe N

  Jag ser inget konstigt i att pensionsåldern höjs. När pensioner infördes levde folk i allmänhet tills de var (bara för att ta en något realistisk siffra) 70. De vill säga fem år efter pensioneringsåldern. Idag blir de flesta 80, eller 15 år efter pensionsåldern. Det säger sig självt att om man skall ha pension i tio år till så måste man göra något.

  Jag ser några få alternativ:
  – antingen höjer man skatterna och låter pensionsnivåerna vara oförändrade
  – eller så minskar man pensionsnivåerna, så att systemet inte går omkull ekonomiskt
  – eller så ökar man pensioneringsåldern

  Det går ju självklart att kombinera alla tre alternativ i massor med kombinationer, men där är två faktorer jag tycker är viktiga: systemet måste vara självbärande, och det skall inte flytta försörjningsbördan till framtida generationer.

 4. stefan

  Vore det inte bättre om vi kunde se till att alla kan jobba till 65!? Det är långt ifrån alla som klarar det! Och vilka tror du det är som inte klarar det?

 5. Titti

  Tycker det är bra att man ska ha RÄTT att jobba längre, men mycket borde gå att läsa med en dialog mellan arbetsgivare/tagare

 6. Edward Riedl

  Svar till Leif (2013-02-21 16:35)
  De gamla politikerförmånerna är borta och din ilska borde rimligen riktas mot dessa och inte dagens politiker. Eller vilka förmåner är det du vänder dig emot?

 7. Edward Riedl

  Svar till Titti (2013-02-28 10:20)
  Absolut. Men när det gäller pensionsdelen måste politiken vara involverad för att den ska ha bärkraftighet. men självklart ska det ske en dialog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.