Edward Riedl (M)

Riksbanken och arbetsålder på sin spets

Den svenska Riksbankens styrka är att den inte styrs av politiken utan av mål uppsatta av politiken om man förenklar väldigt hårt. Det är viktigt att riksbanken har en sammansättning av personer som kunniga, självständiga och har olika infallsvinklar. Det är ingen exakt vetenskap även om det ibland framställs så. Det är därför viktigt med en levande debatt inom Riksbanken. Nu pågår diskussionen om vice Riksbankschefen Lars E O Svensson ska få förnyat förtroende eller inte. Han är idag 66 år idag och direktionens medlemmar väljs på 5-åriga mandat. Frågan är då om han är för gammal eller inte. Jag tycker själva principdiskussionen om hans ålder är väldigt intressant utan att förminska betydelsen av kompetens och självständighet i Riksbanken. Med tanke på att vi lever allt längre och friskare liv samt att vi dessutom förväntas arbeta allt längre upp i åldrarna borde hans ålder inte ses som ett problem. Om han inte får förnyat förtoende bör det inte ske med motivering av hans ålder.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Patrik

    Vi som inte har ett välbetalt jobb där man i princip bara sitter på sitt arsel? Vi som jobbar inom vård och omsorg vilket sliter på våra kroppar? Ska vi behöva arbeta tills vi går sönder?

  2. Uffe N

    Patrik: jag ser inte riktigt kopplingen mellan din kommentar och det ER skrivit ovan.

    Diskussionen ER kommenterar gäller om LEOS skall bli omvald som vice riksbankschef. Eftersom där är en diskussion alls utgår jag från att LEOS ställer upp för omval. Därmed är det uppenbart att han kan tänka sig arbeta trots åldern.

    Om du vill jobba tills du är 71 ser jag inget problem med det. Om du inte vill ser jag heller inget problem med det.

    Vad gäller ”i princip bara sitter på sitt arsel” så kan jag berätta att det inte är bara bra att sitta på en kontorsstol hela dagen: det är inte bra för hälsan.

    Man lider av andra saker än om man utför en moton arbetsuppgift för länge, men man lider likväl. Den största fördelen jag ser med ett stillasittande jobb är att det är enklare att göra något åt det på sin fritid: motionera på något passande sätt.

  3. Edward Riedl

    Svar till Patrik (2013-03-02 12:48)
    Inte alls. Vi ska fortsätta utveckla arbetslivet så vi faktiskt kan jobba längre upp i åren. Vi blir allt äldre och vi måste därmed också, eftersom de flesta också är friskare upp i åren, möjliggöra att vi är längre kvar på arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.